Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 30.12.2016 15:49

Robo pokret u Slavonskom Brodu iz dana u dan sve je veći

Preko 200 slavonskobrodske djece prošlo je kroz radionice Connect IT akademije.

 

SLAVONSKI BROD- Jučer je u HVIDR-i organizirano zajedničko druženje članova Udruge Connect IT. U posljednjih godinu dana, možemo slobodno reći, veliki entuzijasti i volonteri svojim anganžmanom i ogromnim radom pokrenuli su malu ROBO revoluciju u Slavonskom Brdu kojoj se iz dana u dan pridružjuje sve više djece već u dobi od 7 godina.

Što su sve radili rekao je Mladen Sudar, predsjednik udruge ConNect IT- Tijekom 2016 održali smo preko 80 radionica mBot robotike. Od proljeća 2016, preko ljetnih radionica robotike pa do jesenskih radionica u koje je bilo uključeno više od 100 djece. Sudjelovali smo u projektu STEM auto u kojem smo održali radionice u 15-ak gradova i općina u Slavoniji, sa završnom radionicom u Slavonskom Brodu u prostorijama Gradske knjižnice sa preko 80 djece na jednoj radionici. Održali smo 60 radionica CodeClub na kojima je sudjelovalo preko 60 djece. Održavali smo radionice LOGO programiranja, First Lego League, Internet of things, CoSpace Robotics. Sudjelovali smo na natjecanjima CroatianMakers lige, Hrvatskog informatičkog saveza u logo programiranju, HT natječaja zajedno smo jači u Logo i Internet of things programiranju, Hrvatskog robotičkog saveza u CoSpace robotici i na svim natjecanjima postizali smo dobre rezultate na državnoj razini. Naša energija, naša snaga su ovi klinci koji nam daju nadu u neku bolju budućnost, no svi zajedno moramo raditi kako bi im stvorili mogućnosti stjecanja znanja koja će im pomoći – robotika i programiranje su sigurno vještine koje će im pomoći u stjecanju samopouzdanja i samopoštovanja, logičkog razmišljanja, kreativnosti, koja će im pomoći da razmišljaju projektno i da se nikada ne boje novih izazova.- 

Sudar se posebno zahavalio i volonterima u udruzi bez kojih ništa ne bi bilo moguće a to su Petrović – CoSpace Robotics, CroatianMakers, Hrvoje Ćosić - LOGO, Igor Vučić - CroatianMakers, Andrea Simeon - CodeClub, Marija Plazonić - CodeClub, Danijela Lanusović Princip - administracija, Ivana Ungvari – webdesign, grafika, fotografija, Dražen Ribarić – Internet of things, CoSpace Robotics i Pavo Matanović- Internet of things. 

 

Preko 200 djece u posljednjih je godinu dana prošlo kroz radionice Udruge Connect IT , no neki od njih postigli su odlične rezultate na brojnim natjecanjima, jedan od njih je Roko Ribarić učenik je 4 razreda OŠ Blaž Tadijanović iz Slavonskog Broda i robotika je njegova omiljena disciplina, radi programe, igrice, sudjeluje u LOGO ligi. U udruzi je od od lipnja ove godine i zajedno sa svojim vršnjacima uživa u robotici jer u školi za to nema priliku- Svima nam super ide, zadovoljni smo, i moji prijatelji i ja puno smo naučili i ostajemo i dalje u udruzi.-


Roko Lukenda, učenik je 7. Razreda OŠ Vladimir Nazor natjecao se u gotovo svim kategorijama i zajedno s prijateljima izradio je projekt daljinskog uključivanja kuhala za vodu.- Riječ je o malim elektroničkim modulima koje spajamo na magnet, sve je unaprijed isprogramirano i to sve se spoji, konektira na mobitel, snimi se aplikacija i preko jednog „gumbića“ trebalo bi se uključiti sve što želimo, kuhalo ili toster npr.


Pavo Matanović učenik je Gimnazije Matija Mesić i robotikom se bavi od osnovne škole, osim što je sudjelovao u natjecanjima Pavo je i mentor najmlađim polaznicima radionice. Programirao je virtualnog robota koji treba umjetnu inteligenciju kako bi iz ugroženih i opasnih područja izvlačio ugrožene ljude i naravno njegov izbor za budućnost je št drugo nego elektrotehnika i smjer robotike ili računalstvo.


Bilo bi jako dobro kada bi se robotika, odnosno informatika uvela u što veći broj osnovnih škola i kako bi se rad s djecom u ovm području intenzivirao. Naime informatika još uvijek spada u red izbornih predmeta i djeca se s njom susreću tek u petom razredu, iako ima škola koje informatiku nemaju uopće kao izborni program. Najbolje vrijeme za prvi kontakt s ovim zanimljivim područjem je predškolska dob u kojoj djeca kroz igru uče najosnovnije stvar. Još uvijek smo čini se daleko do toga, ali u udruzi i sam profesor Zlatko Markovinović vjeruje da će se to kad tad dogoditi. Veliku podršku u radu Udruga Connect IT ima od strane Zajednice tehničke kulture Grada Slavonskog Broda i zajedničkim snagama okupljaju i okupljat će i dalje sve zainteresirane učenike koji će svakodnevno sudjelovati u malim kreativnim radionicama. 

 

 

 

 

 

/s.spehar/

Najčitanije
Civil
Klađenje maloljetnika u drastičnom porastu

Zakon zabranjuje i otvaranje kladionica u krugu od 200 metara od obrazovnih ustanova.

Klađenje maloljetnika u drastičnom porastu

Računi za struju bit će jasniji, s grafom za prikaz potrošnje?

Računi za energiju problematični i po pitanju njihova sadržaja, ali i dizajna računa.

Računi za struju bit će jasniji, s grafom za prikaz potrošnje?

U eksperimentalnu fazu reforme ide 6000 učenika

Ministarstvo objavilo javni poziv školama.

U eksperimentalnu fazu reforme ide 6000 učenika

Marinela vjeruje da mladi s malo slobodnog vremena mogu puno učiniti za sebe i svoju zajednicu

U prostorima Volonterskog centra održana prva edukacija u sklopu projekta ˝Mladi aktivisti - projektni optimisti!˝.

Marinela vjeruje da mladi s malo slobodnog vremena mogu puno učiniti za sebe i svoju zajednicu

Započela isplata stipendija za obrtnička zanimanja

Za ovu školsku godinu ukupno je dodijeljeno 2389 stipendija.

Započela isplata stipendija za obrtnička zanimanja

EU upozorava: Fiksni pristup brzom internetu najskuplji je u Hrvatskoj

"Gotovo polovica stanovnika Hrvatske ne zna koristiti internet za kupovinu roba i usluga".

EU upozorava: Fiksni pristup brzom internetu najskuplji je u Hrvatskoj