Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak te psihoterapeutkinja pri Psihološkom centru TESA bila je gošća podcasta srednja.hr. Razgovarali su o nasilju među djecom i mladima, vršnjačkom zlostavljanju i cyberbullyingu.
 
Među ostalim dotaknuli su se i razloga iz kojih su neka djeca nasilna prema drugima, bilo da se radi o cyberbullyingu, fizičkom, verbalno, psihičkom ili emocionalnom nasilju. Kako je pojasnila Dejanović Šagadin, kada bismo radili ‘grubu’ podjelu, mogli bismo odvojiti dva pravca uzroka.
 
S jedne strane imam onu djecu koja se nalaze u nasilnom okruženju ili su iz nekih obiteljskih ponašanja dobili poruku da je nasilje prihvaćen i normaliziran način nošenja s određenim pitanjima. S druge strane, pak, što je danas puno češće, kaže, su djeca popustljivih roditelja, koja zbog nepostavljenih granica ne nauče da drugi imaju potrebe, a na svijet gledaju tek kao sredstvo zadovoljavanja svojih potreba.
 
Nisu sva djeca iz nasilnih okruženja zlostavljači, kao niti sva djeca popustljivih roditelja. No, ono što povezuje zlostavljače uzroci čijih se ponašanja mogu identificirati u ova dva ‘grubo’ određena pravca, jest – manjak empatije. Obično dolaze iz obiteljskih okruženja u kojima se nije pretjerano učilo o emocijama, nemaju dobar emocionalni rječnik ni razvijenu empatiju. Više o tome rekla je psihologinja Dejanović Šagadin, što možete pogledati i poslušati u videu ispod.
 
 

 

 

 

Lifestyle

Dvije škole iz Brodsko-posavske županije među najuspješnijima u eko akciji Zeleni korak

Lifestyle

30 godina uspjeha poduzeća Henkel u Hrvatskoj i najava sjajnih planova za budućnost

Lifestyle

Solarnim elektranama do uštede i zaštite okoliša: Održana radionica na temu "Najlakši put do solarne elektrane"