Na okruglom stolu, u organizaciji Zbora automobilskih novinara Hrvatskoga novinarskog društva, na problem alkoholizma i vožnje pod utjecajem alkohola upozorili su Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ravnateljstvu policije, alkoholog i neuropsihijatar Darko Breitenfeld te ravnateljica Hitne pomoći Slobodanka Keleuva, piše Automania.hr Napominjući kako se u posljednjih pet godina znatno smanjuje broj nesreća pod utjecajem alkohola, Grac je rekao da su u prvih devet mjeseci alkoholizirani vozači uzrokovali 3.258 prometnih nesreća u kojima je poginulo 45 osoba, a 1.597 ih je ozlijeđeno. "Alkoholizirani vozači prouzročili su svaku osmu nesreću, zatim svaku šestu u kojoj je bilo poginulih te svaku desetu u kojoj je bilo ozlijeđenih", dodao je.

Grac je rekao kako osobito zabrinjava što je od 45 osoba poginulih u nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola njih 27 poginulo u nesrećama u kojima su vozači imali 1,5 promila alkohola u krvi ili više. Ističući važnost policijskih mjera prema alkoholiziranim vozačima, dodao je da ih je u prvih 9 mjeseci poduzeto oko 28.000. Upozorivši na veliku smrtnost u nesrećama uzrokovanim alkoholom, Breitenfeld je rekao da je alkohol uzrok 30 do 40 posto prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Posebno je upozorio da mnogobrojne smrtonosne nesreće uzrokuju mladi vozači do 35 ili 40 godina. Smatra da bi mladi vozači u prvih 10 do 20 godina vozačkog iskustva trebali imati granicu od nula promila alkohola u krvi. Napominjući kako se promjene u fiziološkim funkcijama i ponašanju počinju događati već s 0,2 ili 0,3 promila alkohola u krvi, Breitenfeld je rekao da zato u Europskoj uniji predviđaju uvođenje dopuštene granice od 0,2 promila alkohola u krvi, što znači da će to morati preuzeti i Hrvatska kao članica Europske unije. Predložio je i da se vozači koje je policija već zaustavila s većom količinom alkohola u krvi odmah upute na policijsku edukaciju o opasnostima alkohola u vožnji.

Breitenfeld je upozorio i na opasnost od pijanstva uzrokovanog pivom, jer je ono zbog svoje niske cijene postalo njegov najčešći uzrok. "Velika je opasnost i od voćnog piva (radlera) jer je ono zbog samo dva posto alkohola na granici bezalkoholnosti. Opasna je i namjera svjetske alkoholne industrije da radleri uskoro imaju manje od dva posto alkohola, čime će postati voćni sokovi s okusom piva, što je posebno opasno za djevojke koje se time opijaju", dodao je. Nije naodmet dodati i kako stručnjaci smatraju da bi bilo uputno zabraniti prodaju alkoholnih pića noću na benzinskim crpkama. Govoreći o iskustvu u radu u zagrebačkoj Hitnoj pomoći, Keleuva je upozorila da se, zbog sve kasnijih izlazaka vikendom, najgore prometne nesreće s najvećim brojem poginulih događaju oko pet ili šest sati ujutro. "Alkohol je svakako bitan uzrok teških prometnih nesreća", zaključila je. Također, rečeno je kako alkoholiziranost organizma onemogućava liječnicima obavljanje operacije nad alkoholiziranim unesrećenikom.

I još jedna stvar nije nebitna. Hrvoje Horvatić iz Hrvatskog ureda za osiguranje dodaje kako prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu (a isto tako i dugogodišnjoj sudskoj praksi), postoji pravo osiguravatelja od tzv. automobilske odgovornosti (obvezno osiguranje u prometu) koji je namirio oštećene zbog pretrpjele materijalne, a često i tzv. nematerijalne štete (stradavanje zdravlja i života), da se regresira od vozača koji je nesreću izazvao i to do visine 12 prosječnih plaća u RH. Odvjetnik Luka Lenić također je istaknuo kako se to redovito i prakticira te završava nagodbama, a često i presudama, koje naravno konačne troškove povećavaju. Budući se može raditi i o desetinama tisuća kuna, takav iznos redovito višekratno premašuje eventualne novčane sankcije i troškove postupka, što je zapravo itekako ozbiljna sankcija o kojoj se u cilju prevencije ne bi škodilo upozoriti vozače, ali i širu javnost, budući da i oni koji sjedaju u automobil, a znaju da će njime upravljati alkoholizirana osoba (svjedočeći o vozačevom prethodnom opijanju, a često s njime i pijući pa i tzv. "putno piće") te pretrpe stradavanje, po Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu imaju zapreke pri naplati odštete.

Sudionici ovog okruglog stola na kraju su zaključili i poslali poruku javnosti kako je alkohol na cesti nepoželjan te da treba povećati svijest svih, ne samo vozača, o riziku i posljedicama uživanja alkohola, pojačati prevenciju, postrožiti aktivnosti policije, uvesti obvezne edukacije onima koji voze pijani, uvesti instituciju trajnog oduzimanja vozačke dozvole i liječenja od alkoholizma kao i kažnjavanja proporcionalno zaradi.

Foto: Automania.hr

Autor:DVK

 

News

Čist zrak, sretna djeca: U brodske vrtiće stigla velikodušna donacija

News

Poloj spreman za kupanje, analiza pokazala da je voda ispravna!

News

Od petka počinje stabilnije, sunčanije i toplije razdoblje