Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će Vlada idući tjedan predstaviti smjernice i preporuke građanima o tome kako smanjiti potrošnju energije, dok je ministar financija Marko Primorac izvijestio da Vlada traga za načinima pomoći poduzetnicima u podmirenju visokih cijena energije, u suradnji s poslodavcima i drugim akterima.

Dio mjera koje sugerira Europska komisija već ugrađen u hrvatske planove, primjerice popunjavanje podzemnog skladišta plina koje je na 45 posto zapunjenosti, rekao je ministar Filipović nakon sjednice Vlade.

"Ranije smo proglasili rano upozorenje kako bismo krenuli s tim zapunjavanjem, jako puno onoga što je sugerirano već postoji u našim planovima", istaknuo je.

Filipović je rekao da će Vlada sljedeći tjedan, vjerojatno na redovnoj sjednici, izaći s preporukama štednje, ali da neće biti "revolucionarne" jer, kako je rekao, "naši ljudi znaju što raditi kada treba uštedjeti energiju".

Preporuke će, naveo je, biti usmjerene i prema javnom sektoru, a pratit će ih medijska kampanja.

Ministar financija Marko Primorac izvijestio je da Vlada traga za načinima pomoći poduzetnicima u podmirenju visokih cijena energije, u suradnji s poslodavcima i drugim akterima.

Aktivno radimo na tome, razrađujemo scenarije i pratimo situaciju kako pomoći građanima, ali i poduzećima te smo u intenzivnim razgovorima i razmjeni mišljenja s HUP-om i ostalim dionicima i zajedno ćemo tražiti najbolje rješenje, kazao je Primorac, uoči Vladine sjednice.

Smatra da treba vidjeti i koliko su poduzetnici porast troškova prebacili na cijene odnosno povećali ih i treba li im onda pomoć te da s tim u vezi treba uspostaviti "fini balans".

Više pročitajte na stranici Vlade RH.

Novosti

Policija kontrolirala poštivanje prometnih propisa vozača, ali i pješaka koji su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu

Novosti

Uzgajivači lipicanaca ponovno na okupu

Novosti

Nedjelja sunčanija, ipak moguć pokoji pljusak