foto: ARHIVA


Vijeće EU usvojio je preporuku o “koordiniranom pristupu” kako bi se omogućilo sigurno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Prema novim preporukama, mjere protiv COVID-19 trebaju se primjenjivati uzimajući u obzir individualni status osobe, umjesto situacije na regionalnom nivou, s izuzetkom područja u kojima virus cirkulira u vrlo visokim nivoima.
“To znači da cijepljenje, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim certifikatom EU o COVID-u, treba biti ključna odrednica. Ovaj pristup će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima”, navodi se u Vijeću.

Ova preporuka će stupiti na snagu 1. veljače 2022. godine, a od tada će i covid certifikat vrijediti 270 dana, javlja N1.

Važeći digitalni COVID certifikat podrazumijeva:

– Potvrdu o cijepljenju cjepivom odobrenim na europskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba dobila booster dozu

“Države članice bi također mogle prihvatiti certifikate o cijepljenju za cjepiva koja su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Savjeta.

– Negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test dobiven ne stariji od 24 sata

– Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje ne posjeduju digitalni EU COVID certifikat moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testu prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su djeca mlađa od 12 godina, kao i putnici s esencijalnim razlogom putovanja.

EU će nastaviti procjenjivati situaciju u regijama, a zadržan je i mehanizam tzv. hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Vijeća nisu pravno obvezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primjeni.

 

 

 

 

/ebrod/

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže