SLAVONSKI BROD- Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda ostvarila je prvu nastavničku i učeničku mobilnost u sklopu multilateralnog Erasmus+ projekta Knowledge Base International Ltd. u suradnji s Mađarskom, Grčkom i Turskom.
Koordinatorica projekta Irena Čipraković i njezin nastavnički tim, Iva Bodrožić-Selak, Stjepan Latić i Antonija Šimunović te učenici Katarina Jurišić, Fabijan Križanović, Tea Lukić, Marta Marjanović, Diana Pasler, Brigita Pejić, Mihaela Safunđić i Helena Todorović boravili su od 20. do 27. siječnja 2019. godine u Hatvanu u Mađarskoj.


Prilikom otvaranja projektnog susreta potpisana je povelja kojom su se tvrtke osnovane u školama partnerima ujedinile u jednu - Knowledge Base International Ltd. Razvijajući poduzetničke, informatičke vještine i jezične kompetencije nastavnici i učenici stvaraju međunarodnu bazu u kojoj će se naći višejezični primjeri nastavnih aktivnosti po točno određenim temama (EU, voda, obnovljivi izvori energije, zaštita
prirode, kulturna baština, građanski odgoj, društvo...) iz koje će sva zainteresirana
javnost moći preuzeti ono što joj treba.

Domaćini su im predstavili svoju školu, mjesto i državu, kao i mađarski školski sustav. Sudionici ističu da je jedina razlika između našeg i njihovog sustava u tome što je za završetak srednje škole potrebno imati 50 sati odrađenog volonterskog rada. Tijekom susreta svaki tim predstavio je po jedan od 3 primjera nastavne aktivnosti (radionice) na teme EU do i nakon Maastrichta, financijski sustav EU i institucije EU. Domaćini su im organizirali i trodnevni početni tečaj mađarskog jezika nakon kojega su pisali provjeru znanja.

 

Nastavnici su imali priliku boraviti na školskim satima svojih kolega gdje su pratili metode rada koje će podijeliti sa svojim kolegama i implementirati u svoj rad. Učenici su pored formalnog učenja bili angažirani i u neformalnom. Za njih su organizirane razne aktivnosti o međusobnom upoznavanju i upoznavanju mjesta u koje su došli. Rezultat aktivnosti je digitalni vodič za Hatvan. Posjetili su i ured gradonačelnika. Svi su bili smješteni u domovima mađarskih učenika što je još jedna velika prednosti Erasmus+ projekata. Učenici se odvaže i upoznaju kulturu i razbijaju eventualne predrasude iz prve ruke.

Na popisu kulturnih posjeta našao se parlament u Budimpešti i ostale povijesne znamenitosti istog grada, a i gradova Gyongyos i Eger.
Tim ove Škole nastavlja s radom u svom gradu pripremajući idući susret koji će biti u Sivasu u Turskoj krajem ožujka, a njihov rad možete pratiti putem mrežne stranice projekta na kojoj je i nalazi baza znanja - http://www.knowledgebaseltd.eu .

 

 

 

/P/

 

Civil

Novi uspjeh brodskih tamburaša na međunarodnom natjecanju

Civil

Učenici Industrijsko- obrtničke škole postigli odlične rezultate na međužupanijskim natjecanjima, najuspješniji odlaze na državna

Civil

U jučerašnjoj akciji sankcionirano 10 prekršitelja prometnih propisa, policijski službenici nastavljaju i dalje pojačano nadzirati promet