Foto: Grad Slavonski Brod


Kazališno-koncertna dvorana „Ivana Brlić-Mažuranić“ ove godine obilježava 50 godina svojega postojanja. Povodom toga, danas je u prostorima Dvorane održana medijska konferencija na kojoj je sudjelovao gradonačelnik Mirko Duspara:

„Želim iskoristiti priliku da ravnateljici i osoblju ove ustanove čestitam pedeset godina postojanja. Rekao bih da je naša dvorana stvarno spomenik arhitekture. Kada uzmete da je idejno rješenje zgrade bilo 1959. godine i kada pogledate distancu od više od 60 godina, onda možete reći da je ovo stvarno remek-djelo. Kroz kazališno-koncertnu dvoranu i njezinih pedeset godina postojanja prošlo je preko milijun i pol posjetitelja koji su uživali u svim predstavama, koncertima i izvedbama. Ja bih rekao da je ovo centar kulture grada Slavonskog Broda. Čestitao bih i zahvalio se svima onima koji su radili kroz pedeset godina ove ustanove i onima koji danas radite u ustanovi i koji organizirate bogate programe u ovim teškim vremenima i tako uveseljavate građane grada Slavonskog Broda i sve druge koje dovodite u grad Slavonski Brod.“

Gradnja Dvorane započela je 1961. godine, a tekla je glatko sve do 1964. godine kada je zbog potresa koji je pogodio Slavonski Brod prekinuta. U potpunosti dvorana je završena i otvorena 1972. godine i od tada pa sve do 1991. nosi ime Đure Salaja, borca za radnička prava, a od 1991. nosi ime književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Tijekom 50 godina postojanja ova je ustanova glavni nositelj kulturnih zbivanja u Slavonskom Brodu. Bogat program obilježavanja pedesete godišnjice predstavila je ravnateljica kazališno-koncertne dvorane Sanja Nuhanović:

„Mi smo odlučili uveličati pedesetu obljetnicu na taj način da ćemo ju slaviti cijele godine s puno različitih programa koje smo osmislili i to ne samo kazališnih, glazbenih i plesnih, nego i drugih aktivnosti koji će tome doprinijeti. Zaista treba reći da podrška Grada nikada ne izostaje, a ove je godine veća nego što je ikada bila i to je dokaz da Grad podržava sve ono što smo osmislili te se nadamo da ćemo to uspjeti i realizirati. Što se tiče programa, cilj je bio evocirati uspomene na 1972. godinu. Istražili smo one programe, ansamble i predstave koji su se igrali na pozornicama dvorane te godine. Tako smo pronašli podudaranja u smislu toga da i danas na repertoarima određenih kazališta postoje iste te predstave kao na primjer San ljetne noći, Buba u uhu, Traviata... Cilj je dovesti istaknute brodske umjetnike koji su prve umjetničke korake napravili na našoj sceni, a onda razvijali i gradili umjetničke karijere izvan Slavonskog Broda. Želimo kazališno-koncertnu dvoranu pozicionirati na mjesto znanstvenih, a ne samo umjetničkih događanja."

Obilježavanje 50. obljetnice Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ započinje već u subotu, 29. siječnja 2022. (kada je Dvorana i otvorena 1972. godine). Kako je Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku pripala čast održati prvu predstavu u Dvorani 1972. godine, povodom pedesete obljetnice i ovoga će puta Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izvesti predstavu „Žene u crvenom“. Nakon subote, 29. siječnja, iduća predstava održat će se već 5. veljače kada će se izvesti dječja predstava „Robin Hood“, a 15. veljače Kazalište Lectirum izvest će predstavu „Ne daj se Njofra“ i za kraj sljedećeg mjeseca, 27. veljače nastupit će Ansambl Cantus. Sve informacije o programima i obilježavanju pedeset godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ možete saznati prateći službene internetske stranice Dvorane.

 

 

 

 

 

/ebrod/

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže