Jučer je u katedrali svete Terezije Avilske u Požegi zaređen novi požeški biskup, monsinjor Ivo Martinović. Svečanu euharistijsku misu predvodio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, uz sudjelovanje đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića te apostolskog upravitelja Požeške biskupije i umirovljenog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.
 
Brojni uglednici iz političkog, društvenog i crkvenog života prisustvovali su ovoj svečanosti u Požegi. Brodsko-posavsku županiju predstavljali su saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić te župan Danijel Marušić.
 
Papa Franjo imenovao je novog požeškog biskupa 11. ožujka ove godine. Tom prigodom, župan Marušić poslao je pismo zahvale dosadašnjem biskupu Antunu Škvorčeviću za njegovu predanu službu i pastoralni rad, te je uputio čestitke monsinjoru Martinoviću na preuzetoj odgovornosti i povjerenju koje mu je ukazao Sveti Otac.
 
Monsinjor Ivo Martinović rođen je 28. lipnja 1965. godine u Županji. Djetinjstvo je proveo u župi Tolisa u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u Matićima, a višu osnovnu školu u Oštroj Luci.
 
Franjevačkom sjemeništu trećoredaca glagoljaša pridružio se 1980. godine. Gimnazijsko obrazovanje završio je u Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Zagrebu. Studij filozofije i teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 2011. godine stekao je licencijat iz pastoralne teologije na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.
 
Godine 1990. položio je svečane redovničke zavjete u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagrebu. Za đakona je zaređen 13. listopada 1991., a za prezbitera 28. lipnja 1992. godine, oba puta u Zagrebu. Od 2005. do 2009. te od 2011. do 2013. bio je član Provincijske uprave, a od 2017. godine obnaša dužnost provincijala franjevaca trećoredaca glagoljaša. Na toj dužnosti zateklo ga je imenovanje požeškim biskupom 11. ožujka 2024. godine, stoji u objavi BPŽ.

 

News

Čist zrak, sretna djeca: U brodske vrtiće stigla velikodušna donacija

News

Poloj spreman za kupanje, analiza pokazala da je voda ispravna!

News

Od petka počinje stabilnije, sunčanije i toplije razdoblje