U sklopu projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje“ u Galeriji Ružić predstavljena je plesno-dramska predstava „Paravani“ i poetski recital „Ruke“.
 
-Suradnja sa sve tri udruge s kojima smo surađivali je bila sjajna, od samog početka. Pokazali su veliki entuzijazam za rad. U početku je možda malo bilo rezerviranosti, nisu znali što mogu očekivati od nas. Prvih par mjeseci održali smo niz radionica kroz koje smo stvarali materijale za predstave. Prvo smo napravili jedan švedski stol raznih točaka koje se mogu smjestiti u prostor galerije, a zatim smo iz grupa stvorili dramaturški dvije cjeline. Kroz ove dvije predstave publika će prošetati kroz Galeriju. Jako smo zadovoljni završnim predstavama, a na publici je da ocijeni kako će im se svidjeti. – kazao je kazališni redatelj, Mario Kovač.
 
Nakon 15 mjeseci rada i truda, premijera predstave održat će se danas u Galeriji Ružić, a možete ih pogledati u još dva termina – 24. studenog te u Noći muzeja, posljednjeg petka u siječnju 2023. godine. U noći muzeja bit će projiciran i dokumentarni film o projektu. Tijekom cijele provedbe projekta snimaju se sve projektne aktivnosti koje će biti predstavljene u filmu. Važno je reći još da će se tijekom Noći muzeja otvoriti izložba radova polaznika likovnih radionica koje se u prostoru Galerije odvijaju jednom mjesečno i koje vodi profesorica Tanja Parlov. 
 
– Sve projektne aktivnosti su ispunjene, kroz prilagođene kulturne i umjetničke sadržaje poboljšali smo sudjelovanje i integraciju 40 osoba s invaliditetom na području Slavonskog Broda. Osim ovih radionica, koje su nam bile najbitnije, prilagodili smo i infrastrukturno neke dijelove naše kulturne ponude. Prije svega, izrađena je mobilna aplikacija, muzejski vodič, koja omogućuje slabovidnim osobama informiranje o eksponatima Galerije, sa zvučnim audiozapisom. Uz to, imamo i 10 tableta sa slušalicama tako da posjetitelji koji žele mogu i na taj način upoznati postav. Tiskan je i vodič za slijepe osobe na Brailleovom pismu a u sklopu ovog projekta postojeća rasvjeta Galerije Ružić, koja je bila neadekvatna i slaba, zamijenjena je novom, energetski efikasnijom LED rasvjetom koja svojom jačinom, pozicijom te usmjeravanjem pospješuje doživljaj eksponata te umjetničkih sadržaja slabovidnim osobama, ali i ostalim posjetiteljima.- rekla je voditeljica projekta i ravnateljica Galerije umjetnina, Romana Tekić.
 
Ovaj hvalevrijedan projekt započeo je još 2021. godine, a za cilj ima povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe s urbanog područja Grada Slavonskog Broda kroz razvoj mreže programa izvaninstitucionalnih usluga koja u suradnji javnog i civilnog sektora omogućava aktivno uključivanje i podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Projekt traje do 15.2.2023. godine.
 
Uz Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda, koja je korisnik projekta, projektni partneri su Grad Slavonski Brod, Dječje kazalište „Ivana Brlić-Mažuranić“, Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udruga slijepih Brodsko-posavske županije, i svi su i više nego zadovoljni.
 
- Naši članovi su uključeni u dramsku skupinu. Prezadovoljni smo ovim projektom, ovo je prvi ovakav projekt u kojem su uključeni naši članovi. Galerija je dobila prilagodbu tako da i članovi Udruge slijepih mogu dolaziti i obići postav Galerije. – kazala je Lidija Šaf, tajnica Udruge slijepih i slabovidnih osoba Brodsko-posavske županije.
 
 
Civil

Novi uspjeh brodskih tamburaša na međunarodnom natjecanju

Civil

Učenici Industrijsko- obrtničke škole postigli odlične rezultate na međužupanijskim natjecanjima, najuspješniji odlaze na državna

Civil

U jučerašnjoj akciji sankcionirano 10 prekršitelja prometnih propisa, policijski službenici nastavljaju i dalje pojačano nadzirati promet