Kruh vam može osigurati nutrijente kao što su vitamin B i željezo. Međutim, ako ga jedete u velikim količinama, unijet ćete dosta kalorija i vjerojatno dobiti neki kilogram viška, piše B92.

Evo koje tri promjene možete očekivati ako izbacite kruh iz prehrane:
 
1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane nakupljanjem vode u organizmu
 
Kruh je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje primijetit će se na tijelu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu. Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
 
2. Nećete stalno biti gladni
 
Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je prepun bijeli kruh, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove nagle promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.
 
Ali to ne znači da iz vaše prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.
 
3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati
 
Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cijele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.
 
Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ona kvalitetna mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora, prenosi Poslovni dnevnik.
Magazin

Glazbenike Gradske limene glazbe „Željezničar“ uvijek rado poslušamo, pozivaju vas na godišnji koncert

Magazin

Dori Pejić dodijeljena je posebna nagrada za ulogu Anne Frank

Magazin

Nova prometna kamera otkrivat će vozače pod utjecajem alkohola!