Mjesec u kojemu se sve budi za Brođane je iznimno težak jer se prisjećamo svih nevinih žrtava koji su poginuli u Domovinskom ratu, poglavito djece i civila. 3. svibanj 1992. bio je jedan od najkrvavijih dana. Toga dana su neprijatelji od ranog jutra bombardirali grad. U tim napadima poginulo je 16 naših sugrađana, od toga šestero djece a sedmo dijete preminulo je od posljedica ranjavanja. Čak 27 ih je ranjeno. To je dan kada je gorilo i nebo i zemlja u Slavonskom Brodu. 

U svibnju 1992. godine na Slavonski Brod palo je 11 tisuća projektila i na žalost, tijekom svibnja je poginulo 28-ero djece, najviše na Jelasu - Civili su u to doba bili najnesigurniji. Kada pokušate izbrojiti do 11 tisuća to je dugo, a zamislimo se danas kako je bilo živjeti u Slavonskom Brodu tada.- kazao je Mato Pudić, predsjednik Udruga HVIDR-e Slavonski Brod.

3. svibnja trebao bi se obilježavati kao dan poginule djece u cijeloj Hrvatskoj, inicijativa je pokrenuta iz Slavonskog Broda.

- U javnosti se općenito više treba pričati o Slavonskom Brodu kao gradu koji je, nakon Vukovara, brojčano najviše stradao i materijalno i ljudski. Hrvatska ne treba 18. biti samo u Vukovaru, koji je nakon Slavonskog Broda najviše granatiran. Po postotku stanovnika dali smo u vrijeme Domovinskog rata najveći broj branitelja. Sve su to činjenice na kojima kao HVIDR-a inzistiramo.- završio je Pudić.

I zaista, na današnji dan u velikim medijima, osim HRT-a, nećete pronaći niti redak o Slavonskom Brodu, ne pišu i ne dolaze u naš grad. Tko i zašto već punih trideset godina zanemaruje ulogu Slavonskog Broda u Domovinskom ratu i njegove žrtve? Više od 300 civila poginulo je u našem gradu i županiji u Domovinskom ratu. Nakon trideset godina postavlja se isto pitanje, kako je kazala Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata - što mi 30 godina činimo nečinjenjem? 30 godina ne činimo ništa da se pronađu i kazne odgovorni za smrt tolikih civila i branitelja, a odgovorni za svoje zločine moraju odgovarati.

Žrtve to zaslužuju, a ovaj grad i županija zaslužuju više!

 

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže