Španjolska planira uvesti mogućnost bolovanja za žene koje pate od veoma jakih menstrualnih bolova. Nacrt zakona ženama bi omogućio tri dana na mjesec, a u nekim okolnostima i do pet.

Ako ovaj nacrt zakona prođe, bio bi prve takve vrste u Europi, piše BBC. Svega nekolicina zemalja u svijetu ima na snazi ovakav zakon. Španjolski zakon bio bi dio šire reforme reproduktivnog zdravlja koji bi uključivao i zakon o pobačaju. Mediji pišu kako će prijedlog zakona javnosti biti predstavljen početkom idućeg tjedna.

Tri dana bolovanja zbog bolnih menstruacija mogla bi se dobiti uz liječničku ispričnicu. A ukoliko je bol jako intenzivna ili hendikepirajuća, može se dobiti i pet dana bolovanja. Ovaj tip bolovanja se ne odnosi na žene kod kojih mjesečnica stvara tek blagu neugodu, prenosi RTL.

Osim ovog zakona, nove reforme kojima je cilj ozbiljnije doživjeti ženske menstrualne tegobe, također uključuje i ukidanje PDV-a na neke higijenske proizvode, takozvani ''tampon porez''. Uz to, higijenski proizvodi bi trebali postati dostupni u mjestima poput škola i zatvora.

Više pročitajte na stranici RTL-a.

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže