Turistička zajednica grada Slavonskog Broda trenutno provodi projekt postavljanja smjerokaza prema gradskim smještajnim objektima, sve u funkciji stvaranja povoljnijih uvjeta poslovanja za pružatelje usluga smještaja. 
 
Iako ove godine, zbog pandemije koronavirusa, u vrijeme „Svijeta bajki“, na gradskim ulicama nema skupina organiziranih osnovnoškolaca iz drugih dijelova Hrvatske, situacija s turističkim dolascima i noćenjima i nije tako loša. Tako je u gradu od 1.siječnja do sredine travnja ostvareno 7.208 noćenja što doduše je za 17,14% posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019., ali je za 8,23% više u odnosu na isto razdoblje 2020. 


 
- Dobra stvar je u tome što turistička kretanja tijekom posljednjih desetak godina dovode do toga da se sve veći broj Brođana odlučuju baviti turizmom, i to u segmentu pružanja usluga smještaja. Prije deset godina krevete smo brojali na prste, a danas u gradu imamo 825 ležajeva, što je dobra startna osnova za prihvat značajnijeg broja gostiju u isto vrijeme - kazao je gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Mirko Duspara.


 
Od 825 ležajeva, jedna trećina se odnosi na hotelski smještaj te smještaj u pansionima, prenoćištima i hostelima, dok su ostali ležajevi u vlasništvu privatnih iznajmljivača čiji broj također raste pa ih je trenutno u gradu više od četrdeset. 
 
- Upravo zbog njih, trenutno realiziramo projekt turističke signalizacije, i to nakon što su krajem 2020. na sve 4 državne ceste postavljeni smjerokazi prema osnovnim smještajnim objektima. Tako je tijekom ožujka postavljeno 39 smjerokaza prema turističkim apartmanima i sobama na državnu cestu DC 514, a do sredine svibnja će se ploče, njih još 114, postaviti i na ostale državne ceste. Sve to radimo kako bi se turisti lakše snašli kada uđu u grad - dodao je gradonačelnik Duspara.

 

 
Kad turisti dođu u grad, postoje brojni komplementari sadržaji koje mogu konzumirati, posebno ukoliko se u gradu zateknu u vrijeme nekog događanja. Trenutno je to manifestacije “U svijetu bajki Ivana Brlić- Mažuranić” s različitim zanimljivim programima ili recimo sada već tradicionalni “Advent iz davnina” koji je osvojio prestižnu nagradu na Međunarodnom festivalu inovacija u Londonu - Raduje me što radovi na kući Ivane Brlić-Mažuranić napreduju pa će u nadolazećem razdoblju posjetitelji moći uživati u autentičnom ambijentu Ivaninog doma u kojem je ova velika književnica napisala svoje najpoznatije bajke. Tu je i najljepša šetnicu uz Savu, prekrasni trg, ne smijemo zaboraviti niti na Splavarsku ulicu koja je prava turistička atrakcija. Ono na što smo posebno ponosi je naša tvrđava u kojoj se trenutno realiziraju veliki projekti. Riječ je o izgradnji i opremanju Kuće tambure – Slavonska notna bajka u sjevernim dijelu zapadnog kavalira te uređenju sjevernog kavalira u kojem će, između ostalog, biti i zvjezdarnica, po kojoj će Slavonski Brod sigurno postati prepoznatljiv i na turističkim tržištima. Završetak radova se očekuje  sredinom ove godine, a onda će svi sadržaji biti dostupni kako Brođanima, tako i turistima - poručuje gradonačelnik.

 


 

 

 

 

/i.pavić/

 

Novosti

Veći dio dana bit će uglavnom sunčano, poslijepodne lokalno mogućnost pokojeg pljuska

Novosti

Na blagdan Velike Gospe bit će podjednako uglavnom suho i sučano, te vrlo toplo

Novosti

Sutra je blagdan Velike Gospe, očekuju se veće gužve na cestama