Foto:arhiva


Upitan o cijenama energenata, premijer Plenković kazao je kako je dobro pogledati što se zbiva u Hrvatskoj u odnosu na druge u zadnja četiri mjeseca.

"Cijene energenata za građanstvo i za kućanstva nisu poskupjele. Niti cijene struje niti cijene plina. To se dogodilo zato što smo tiho radili, razgovarali, gledali da nema udara na standard građana", istaknuo je.

Naglasio je da je politika Vlade cjelovita.

U najvećoj zdravstvenoj krizi u zadnjih sto godina, uz ogromne financijske i ekonomske posljedice i ugrozu na tržištu rada, Vlada nastupa odvažno, agilno i brzo i očuva radna mjesta.

Izgledan je i dvoznamenkasti rast BDP-a u 2021. godini, a iz takve optike politike Vlade, koja je odgovorna i cjelovita, učinit će se sve da se prije nego završi sezona grijanja donese okvir politika i mjera koje će smanjiti udar na standard građana koji bi bio uzrokovan rastom cijena energenata, koje su globalni trend.

"Imamo niz alata na raspolaganju, bilo da su određene mjere u pitanju, bilo da su aktivnosti najvećega distributera – u ovom slučaju Hrvatska elektroprivreda, koja također može poduzeti određene mjere, tako da ćemo do trenutka kada to pitanje postane aktualno imati cijeli paket koji će spriječiti veći udar na standard građana", poručio je.

Što se tiče inflacije, kazao je da je Hrvatska na godišnjoj razini ostala na prosjeku Europske unije.

"To su globalni trendovi koji se događaju. Naš je cilj smanjiti udar na ekonomski standard građana svim mjerama koje poduzimamo", istaknuo je i podsjetio da je Vlada neke od tih mjera već poduzela kada je limitirala cijene benzina i dizela.

Slijedeći hrvatski primjer, dodao je, nekoliko europskih zemalja uvodilo je slične mjere.

 

Više pročitajte na stranici Vlade RH.

Novosti

Veći dio dana bit će uglavnom sunčano, poslijepodne lokalno mogućnost pokojeg pljuska

Novosti

Na blagdan Velike Gospe bit će podjednako uglavnom suho i sučano, te vrlo toplo

Novosti

Sutra je blagdan Velike Gospe, očekuju se veće gužve na cestama