Zapošljavanje je kritično razdoblje u životima osoba s autizmom. Niska razina očekivanja, nedostatak smjernica za odabir karijere i odgovarajuća podrška samo su dio izazova koji ih dočekaju.
 
Danas, 2. travnja, prema odabiru Ujedinjenih naroda, obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu radi promicanja ravnopravnosti, ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s autizmom.
 
Obrazovanje i zapošljavanje samo su dio izazova s kojima se osobe s autizmom susreću. Prečesto ih dočekuje niska razina očekivanja, kako od društva, tako i od obitelji. Nedostatak odgovarajućih strukovnih programa čini proces integracije u društvo težim, dok tržište rada ne nudi adekvatne prilike i prilagođen način komunikacije. Često im nedostaju smjernice i informacije za odabir karijere, kao i odgovarajuća podrška.
 
Određeni broj osoba s autizmom ne završi školovanje, a oni koji uspiju su često suočeni sa skraćenim radnim vremenom, neadekvatnom financijskom naknadom i poslovima koji su ispod njihove stvarne kvalifikacije. Stoga je zapošljavanje identificirano kao kritično razdoblje u njihovim životima.
 
Te probleme prepoznala je i Udruga za cjeloživotno strukovno obrazovanje STRUKA iz Slavonskoga Broda koja je pokrenula Erasmus+ projekt Green ASC VET – Metautism s partnerima diljem Europe. Ovaj trogodišnji projekt, koji je započeo prošlog listopada, promovira inkluziju osoba s autizmom u strukovnom obrazovanju i zapošljavanju uz ciljane inicijative i inovativne pristupe.
 
Željko Habek, inicijator projekta i predsjednik udruge STRUKA, navodi da će projekt omogućiti stjecanje znanja, vještina i stavova za strukovne obrazovne programe koje osobe s autizmom same izaberu. Kroz dijalog, umrežavanje i internacionalizaciju nastoje promijeniti stavove poslodavaca i društva te pomoći osobama s autizmom u njihovoj borbi za kvalitetno zanimanje i posao, kvalitetnu plaću i primjerenu kvalitetu života.
 
Neka od obilježja autizma su izostanak ili smanjena društvena interakcija i komunikacija, ponavljajući obrasci ponašanja ili interesa, kao i česte senzorne poteškoće poput povećane ili smanjene osjetljivosti na svjetlo, zvuk, boju, mirise, okuse ili dodir.
 
Partneri projekta Green ASC VET smatraju da je ključno omogućiti osobama s autizmom samostalan izbor. Zato razvijaju scenarije za 15 zanimanja prikazanih i dostupnih u obliku edukativnih 360° videa. To inovativno rješenje omogućit će da u sigurnom, ali realnom virtualnom okruženju, osobe s autizmom iskuse što zahtijevaju pojedina zanimanja, smetaju li im određeni dijelovi posla kao što su buka, blještava svjetla ili drugi elementi. Tako će lakše procijeniti svoje preferencije i potrebe te odabrati profesionalnu orijentaciju i prije upisa u srednju školu.
 
Iva Klarić, koordinatorica udruge Plavi cvijet i majka djeteta s autizmom, koja je gostovala u prvim epizodama Metautism podcasta, pokrenutog u sklopu projekta, svjedoči o pozitivnim promjenama koje primjećuje u svom djetetu tijekom školske godine. Također, u najnovijoj epizodi podcastaDomagoj Jurčić, prvi student brodskog sveučilišta s Aspergerovim sindromom, dijeli svoja osobna iskustva, opisuje način razmišljanja i poglede na komunikaciju.
 
Gosti i teme podcasta su advokati, roditelji osoba s autizmom, dobri primjeri prakse poslodavaca, udruga, nastavnika ili stručnjaka koji svojim pričama nastoje pomoći u podizanju svijesti o temama kojima se projekt bavi.
 
Pratiti razvoj projekta i nove epizode podcasta moguće je putem društvenih mreža i YouTube kanala Green ASC VET.
Civil

Idući tjedan provodi se akcija policije s naglaskom na motocikle i mopede

Civil

U Slavonskom Brodu održat će se edukacija na temu financijske pismenosti za učenike srednjih škola, evo detalja

Civil

Dvojica alkoholiziranih muškaraca narušavala javni red i mir, obojica su uhićena