Prema najnovijoj analizi o napretku izjednačenih plaća među spolovima, globalno gospodarstvo je svake godine na gubitku najmanje za sedam bilijuna dolara zbog neuspjeha da ostvari ravnopravan položaj muškaraca i žena na tržištu rada. 
 
Istraživanje je provela agencija Moody's Analytics u zemljama koje su članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), s pretpostavkom da ne postoji rodni jaz u sudjelovanju na tržištu rada, kao ni u upravljačkim strukturama.
 
Unatoč tome, 38 zemalja članica OECD-a, koje ujedno čine neka od najvećih razvijenih gospodarstava svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Japana, zaostaje u naporima da ostvare jednake plaće ženama.
 
Nedavno izvješće koje je proveo američki think thank Pew Research Center pokazalo je da je paritet plaća u SAD-u u posljednja dva desetljeća stagnirao. Žene su 2022. godini u prosjeku ostvarile 82 posto zarade u odnosu na muškarce. U 2002. godini taj nesrazmjer je iznosio 80 posto zarade na štetu žena u odnosu na muškarce. U Europskoj uniji žene će možda 2086. godine dočekati plaće ujednačene s muškim kolegama.
 
"Bilo je napretka, ali ni približno dovoljno brzo", rekla je Dawn Holland, direktorica ekonomskih istraživanja u Moody's Analyticsu i koautorica izvješća. Dodala je kako "postoji puno složenih pitanja iza ovih rodnih razlika", poput društvenih normi za koje je potrebno mnogo vremena da se promijene, piše Bloomberg Adria.
 
Razlika je još više očita među upravljačkom strukturom, gdje se svega 23 posto žena nalazi na rukovodećim pozicijama, navode iz Moody's Analyticsa. Iako je puno vjerojatnije da će žene dodatno ulagati u obrazovanje, i dalje postoji tendencija da će dobiti niže i slabije plaćene poslove, navodi se u izvješću.
 
Autori izvješća ograđuju se i upozoravaju kako su u pitanju procjene, ali navode da bi rodni paritet na tržištu rada za osobe od 25 do 64 godine u zemljama OECD-a globalnu ekonomsku proizvodnju mogao povećati za 6,2 posto. Ako bi se povećao udio žena menadžera, odnosno stručnjakinja, te se izjednačio s muškarcima, to bi dovelo do rasta za dodatnih 0,7 posto, poručili su.
Holland je izjavila kako bi mjere poput plaćenog porodiljnog dopusta za majke i očeve, kao i pristupačnija skrb za djecu mogle pomoći u smanjivanju rodnog jaza, sugerirajući da se svijet ipak možda nalazi na prekretnici. "Jednakost je na neki način u fokusu svih zemalja kako to dosad nije bila", zaključila je Holland.

 

Lifestyle

Možda u kući držite tisuće eura, a da to ni ne znate, lego kockice, Casio satove, polaroid fotoaparat

Lifestyle

Riješite ih se: Šest stvari koje unose negativnu energiju u dom

Lifestyle

Ako imate ovu aplikaciju, odmah ju obrišite! Mogla bi vam isprazniti tekući račun