Na ovogodišnjoj 26. državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola koja je održana od 15. do 17. svibnja u Čakovcu i Termama Sveti Martin predstavljen je učenički istraživački projekt pod nazivom „Tlo i presadnice“. Prosudbeno povjerenstvo nagradilo je projekt kao najbolji u sekciji tlo. Na projektu su zajednički radili učenici slavonskobrodskih osnovnih škola Hugo Badalić i „Đuro Pilar“. Cilj istraživanja bio je analizirati jesu li  tla na području Slavonskog Broda pogodna za uzgoj presadnica te na koji način tekstura, propusnost i pH tla utječu na rast presadnica. 
 
Pri istraživanju su korištene rajčica, paprika i krastavci kao povrće koje se često konzumira, a učenicima su pri vrhu liste najdražih salata. Učenici su za usporedbu uzeli tlo sa pet lokacija na prostoru grada, proučili su dostupnu literaturu o navedenoj temi te zajednički, prema GLOBE protokolima, odradili sadnju, promatranje i analizu. Na kraju istraživanja došlo se i do nekoliko zanimljivih zaključaka:
 
1. Tla koja imaju manju količinu gline propusnija su i pogodnija za rast presadnica.
2. Analizom pH vrijednosti potvrđeno je da su tla koja su neutralna ili imaju vrlo malu kiselost pogodnija za rast presadnica. 
3. Određivanjem teksture tla utvrđeno je da tla s velikom količinom gline imaju puno manje proklijalih biljaka. 
4. Na području grada Slavonskog Broda presadnice najbolje uspijevaju u ilovastom tlu.
 
Osim predstavljanja istraživačkog projekta, tročlane ekipe učenika iz obje škole postigle su zapažene rezultate i na orijentacijskom natjecanju koje obuhvaća poznavanje GLOBE protokola i GLOBE baze podataka te njihovu primjenu. Nakon ovogodišnjeg uspješnog predstavljanja na državnoj smotri i natjecanju, učenici obiju škola marljivo nastavljaju sa GLOBE aktivnostima.

Magazin

Razgovori između stranica: Poziv svima na predavanje usmjereno na osobni mentalni rast i razvoj kroz literaturu

Magazin

Danas se obilježava značajan jubilej – 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić

Magazin

Proljetni umor - istina ili mit?