Nakon što saznaju da su trudne, mnoge žene počnu razmišljati o odlasku na „čuvanje“ trudnoće. Pritom je važno imati na umu koliko je zahtjevan posao koji obavljate i koliko tegoba u trudnoći imate. Ženama koje rade teške fizičke poslove ili rade s kemikalijama svakako se savjetuje zamoliti poslodavca da vas preseli na neko prikladnije radno mjesto za trudnicu. Ukoliko to nije moguće sigurnije je ostati kod kuće. No, ako radite fizički nezahtjevan posao vjerojatno je bolje ostati na poslu. Kretanje među ljudima može biti dobro za vas kada hormoni stvore kaos u glavi.
 
Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama svaka trudnica ima pravo na slobodan radni dan za prenatalni pregled jednom mjesečno. Tako da nećete morati „trošiti“ godišnji, a vjerujemo da će i kolege i šefovi imati razumijevanja za trudnicu, piše Mamin kutak.
 
Rodiljni dopust postaje obavezan 28 dana prije termina poroda koji je odredio nadležni liječnik, a 45 dana prije termina poroda možete otići na rodiljni dopust ukoliko želite, čak i ako niste bili na komplikacijama. Sve između obaveznih 28 dana i dozvoljenih 45 vaša je slobodna volja kada želite otići.
 
Neke žene se u trudnoći osjećaju odlično, pa im trbuh, mučnine i ostale „čari“ trudnoće ne stvaraju probleme i željele bi raditi i do dana poroda. S druge strane, mnogima mučnine stvaraju velike probleme, pa već sam dolazak do radnog mjesta postaje problem, a da ne govorimo o održavanju sastanaka sa mučninama i poslovnim putovanjima.
 
Odluku o tome kada i koliko ćete raditi možete donijeti samo vi. Ukoliko imate opravdane razloge zbog kojih bi trebali ostati kod kuće liječnik će vam otvoriti komplikacije.
 
Ukoliko želite raditi, ali vam tegobe to jako otežavaju, pokušajte dogovoriti sa poslodavcem da radite od kuće. Nećete gubiti vrijeme i snagu na putovanje do radnog mjesta, moći ćete sami organizirati vrijeme i zasigurno će vam biti mnogo lakše.
 
Odlazak na komplikacije bez opravdanog razloga stvara sliku o trudnoći kao bolesti. Svi ćemo se složiti da to nije bolest, već doslovno malo drugačije stanje. Na promjene koje se u našem tijelu događaju treba se priviknuti i naučiti nositi s njima tokom tih devet mjeseci, piše Mamin kutak.
Magazin

Glazbenike Gradske limene glazbe „Željezničar“ uvijek rado poslušamo, pozivaju vas na godišnji koncert

Magazin

Dori Pejić dodijeljena je posebna nagrada za ulogu Anne Frank

Magazin

Nova prometna kamera otkrivat će vozače pod utjecajem alkohola!