Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, objasnila je u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u kako prepoznati krivotvorene novčanice i kovanice te što poduzeti u takvom slučaju.
 
“Obojenje novčanica EKZ zaštitom događa se u slučaju pljačke bankomata. Boje su najčešće zelene, ali ima i crvenih i drugih. Važno je da javnost ne prihvaća takve novčanice. Ako dobijete obojenu novčanicu, odmah je odnesite u policijsku postaju ili banku,” rekla je Poldrugač.
 
Dodala je: “Ako primijetite obojenu novčanicu, nemojte je zaprimiti jer je teško prepoznati je li riječ o zaštiti ili drugom obojenju. Zaposlenici banke mogu odmah reći može li se novčanica zamijeniti. Manje oštećene novčanice banka će zamijeniti za isti apoen.”
 
Poldrugač je savjetovala da je bolje ne lijepiti poderane novčanice jer je lakše procijeniti njihov status kad su u više dijelova.
 
“Najčešće se krivotvore kovanice od dva eura. Krivotvorine izgledaju drugačije, a dizajn je često nejasan. Kada primijetite nešto sumnjivo, otiđite u banku, Financijsku agenciju ili poštu. Svi zaposlenici su obučeni i znaju kako provjeriti imate li original ili krivotvorinu,” zaključila je Poldrugač.
Lifestyle

Dvije škole iz Brodsko-posavske županije među najuspješnijima u eko akciji Zeleni korak

Lifestyle

30 godina uspjeha poduzeća Henkel u Hrvatskoj i najava sjajnih planova za budućnost

Lifestyle

Solarnim elektranama do uštede i zaštite okoliša: Održana radionica na temu "Najlakši put do solarne elektrane"