Svjetski dan multiple skleroze obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest o ovoj kroničnoj bolesti i pružila podrška oboljelima. Ovaj dan pruža priliku za edukaciju javnosti o simptomima, izazovima i potrebama osoba s multiplom sklerozom, te za poticanje istraživanja i boljeg razumijevanja bolesti.
 
Multipla skleroza je bolest koja zahvaća središnji živčani sustav, uzrokujući različite simptome poput umora, problema s vidom, motoričkih poteškoća i kognitivnih problema. Često se naziva “bolest s tisuću lica” zbog svoje sposobnosti da se manifestira na mnogo različitih načina, ovisno o tome koji dio središnjeg živčanog sustava je pogođen. Iako još uvijek nema lijeka za ovu bolest, brojna istraživanja i medicinski napredak omogućuju bolje upravljanje simptomima i poboljšanje kvalitete života oboljelih.
 
Na Svjetski dan multiple skleroze, različite organizacije i udruge diljem svijeta organiziraju razne aktivnosti, uključujući edukativne radionice, humanitarne akcije i kampanje za prikupljanje sredstava za istraživanje. Cilj je pružiti podršku oboljelima, osnažiti ih i informirati širu javnost o važnosti razumijevanja i borbe protiv multiple skleroze.
 
Ove godine, kampanja nosi snažnu poruku: „Ja sam više od MS-a!” Ova poruka naglašava važnost prepoznavanja i podrške ljudima s multiplom sklerozom, ističući da su oni mnogo više od svoje dijagnoze. Unatoč izazovima koje donosi bolest, oboljeli su sposobni živjeti ispunjene i aktivne živote, pridonoseći svojim zajednicama na brojne načine.

Ovim danom također se odaje priznanje svima koji se svakodnevno bore s multiplom sklerozom, njihovim obiteljima i prijateljima, te zdravstvenim radnicima koji im pružaju potrebnu skrb i podršku. Svjetski dan multiple skleroze podsjeća nas na važnost solidarnosti, podrške i zajedničkog napora u pronalaženju rješenja za ovu izazovnu bolest.

 

Magazin

Podrška brodskim obiteljima: Oprema za bebe stigla u pet brodskih obitelji

Magazin

33. obljetnica 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune” obilježena u Slavonskom Brodu!

Magazin

Do 8. kolovoza: Javni poziv za sufinanciranje pripremnog tečaja za djecu branitelja i branitelje