I ovog se vikenda, zbog povećanog intenziteta prometa na našim cestama, očekuju gužve, osobito na prometnicama koje vode prema moru.

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1 na naplatnim postajama Lučko i Demerje (proteklog vikenda na ovim naplatnim postajama ukupno je ušlo i izašlo preko 220.000 vozila), dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, Istarskom „Y“, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.
 
S povećanjem intenziteta prometa povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima. Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno sudionika u prometu koji grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu će pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.
 
U provođenje ovih aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirati na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama.
 
Posebna pozornost posvetit će se sudionicima koji grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista.
 
U cilju postizanja maksimalne protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta, odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostaviti će se i fizičko upravljanje prometom.
 
Jednako tako, maksimalno će koristiti svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).
 
Također, s ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice u vrijeme kada se očekuju najveće gužve, policijski službenici Ravnateljstva policije neposredno će nadzirati odvijanja prometnih tokova, nadzirati upravljanje prometom, a koristit će se i helikopter.
 
Policija apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:
 

 • prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),
 • prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
 • na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon  završetka radnog vremena i
 • ukoliko je to moguće, izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne). 


Osim toga, podsjećamo vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

 • ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
 • pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • koristiti zaštitnu kacigu,
 • brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
 • poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),
 • poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,
 • prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje,
 • na autocesti ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,
 • prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,
 • prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,
 • bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,
 • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
 • ne koristiti mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga se koristi isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku te se  
 • pridržavati naredbi policijskih službenika. 

 
- Naposljetku, zbog vremenskih uvjeta, kiše i mjestimično klizavog kolnika te očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te međusobno tolerantno ponašanje i strpljenje, kako bi ovaj vikend protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama.- poručuju iz PU brodsko-posavske.

Novosti

Policija kontrolirala poštivanje prometnih propisa vozača, ali i pješaka koji su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu

Novosti

Uzgajivači lipicanaca ponovno na okupu

Novosti

Nedjelja sunčanija, ipak moguć pokoji pljusak