Danas građani Hrvatske izlaze na izbore za Europski parlament kako bi izabrali svojih 12 zastupnika koji će ih predstavljati u Bruxellesu. Ovi izbori su dio šireg procesa koji se odvija u svim članicama Europske unije, gdje oko 370 milijuna birača bira novi, deseti saziv Europskog parlamenta, koji će imati ukupno 720 zastupnika.
 
Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su od 7:00 do 19:00 sati, a glasanje se odvija i u diplomatskim predstavništvima diljem svijeta, uključujući Australiju, gdje su birališta otvorena već u subotu navečer po hrvatskom vremenu. Na glasačkom listiću nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata, od kojih su 23 stranačke liste, a dvije nezavisne.
 
Zanimljivost ovih izbora je i to da se u nekim dijelovima Hrvatske, poput Gospića, Raše, Raba i Otoka Dalmatinskog, istovremeno održavaju i lokalni izbori. Tako će birači u tim mjestima dobiti dva glasačka listića – jedan za europske izbore, a drugi za lokalne.
 
Na ovim izborima, kandidati dolaze iz različitih političkih opcija, uključujući HDZ, SDP, Možemo!, Most i mnoge druge. Andrej Plenković predvodi HDZ-ovu listu, dok su među ostalim kandidatima i Božo Petrov iz Mosta te Gordan Bosanac iz Možemo! 
 
Izbori za Europski parlament održavaju se svake pet godine, a prvi takvi izbori u Hrvatskoj održani su 2013. godine, neposredno prije pristupanja zemlje Europskoj uniji. Ovi izbori važni su jer omogućuju građanima da izravno utječu na politiku EU-a, uključujući donošenje zakona i usvajanje proračuna .
 
Očekuje se da će rezultati izbora biti poznati ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta i prebrojavanja glasova, a građane pozivamo  da iskoriste svoje pravo glasa i sudjeluju u oblikovanju budućnosti Europske unije.
 
News

Čist zrak, sretna djeca: U brodske vrtiće stigla velikodušna donacija

News

Poloj spreman za kupanje, analiza pokazala da je voda ispravna!

News

Od petka počinje stabilnije, sunčanije i toplije razdoblje