Bademi i kikiriki omiljeni su orašasti plodovi. Sigurno ste se barem nekad pitali koji je zdraviji, bolji za vaš organizam. Donosimo mišljenje tri stručnjakinje za prehranu.

“Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama. Bademi imaju veću količinu. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folata i niacina. Sadržaj magnezija u oba je u dobroj količini, ali bademi sadrže malo više magnezija. Bademi imaju dva puta više željeza i pet puta više kalcija od kikirikija, iako oba imaju jednaku količinu cinka. Dakle, presuda je u korist badema jer su nutritivno bolji od kikirikija jer sadrže više željeza, kalcija, magnezija i zdravih masnoća”, objasnila je za MSN nutricionistica s 13 godina iskustva, Maria Arienti.

Magistrica zdravstvenih znanosti i nutricionistica Roseane M. Silva kaže kako su bademi možda bolji izbor za one koji žele smršavjeti, definirati tijelo ili su na nekoj restriktivnijoj dijeti. “Sve ovisi o cilju i prehrambenoj strategiji koju pacijent treba”, kaže.

Dijetetičarka Deidre Huysamen koja se bavi pružanjem usluga kliničke prehrane kaže kako su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu biti dio uravnotežene prehrane, prenosi N1info.

“Obje su izvrsni izvori omega 6, vlakana i proteina. Bademi imaju više vitamina E u usporedbi s kikirikijem, dok je kikiriki bolji izvor vitamina B skupine”, pojašnjava.

Lifestyle

Dvije škole iz Brodsko-posavske županije među najuspješnijima u eko akciji Zeleni korak

Lifestyle

30 godina uspjeha poduzeća Henkel u Hrvatskoj i najava sjajnih planova za budućnost

Lifestyle

Solarnim elektranama do uštede i zaštite okoliša: Održana radionica na temu "Najlakši put do solarne elektrane"