foto: arhiva


Premijer Plenković je, nakon održane sjednice užeg kabineta, jučer izvijestio hrvatsku javnost o postignutom dogovoru s američkom stranom u vezi s nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je riječ o oklopnim borbenim vozilima za Hrvatsku kopnenu vojsku i dio su programa suradnje između SAD-a i Hrvatske koji je pokrenut još 2017. godine.

Povećana donacija SAD-a

"Sukladno ciljevima i preuzetim obvezama kao jedne od saveznica u Sjevernoatlantskom savezu, ambicija je Hrvatske da do 2026. ima srednje-pješačku brigadu, a da bismo ispunili taj cilj potrebno je da naša vojska ima odgovarajuću opremu, pa i odgovarajuća borbena vozila Bradley", rekao je premijer.

"Ukupna vrijednost ovoga programa je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi ponuda SAD-a je bila da će njihova donacija iznositi 45 milijuna dolara. Kroz razgovore proteklih tjedana dogovorili smo da će donacija američke strane biti 51,1 milijun dolara. Dakle, za 6 milijuna dolara je veća donacija SAD-a Hrvatskoj u ovom poslu vezanom za Bradleyje", nastavio je Plenković, dodavši da će time uplata s hrvatske strane biti manja za šest milijuna dolara.

"Ukupna uplata hrvatske strane će biti 145,3 milijuna dolara", kazao je.

Kada je riječ o vozilima, predsjednik Vlade pojasnio je da je raniji dogovor bio 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 vozila koja služe za popravke, rezervne dijelove. "Sve skupa, ranije ponuda je bila 84", dodao je.

"Od ta 62 vozila koja bi bila u uporabi nakon modernizacije, u ranijom ponudi, potpuno opremljeno je bilo samo 28 vozila. Nakon razgovora koje smo vodili proteklih tjedana, sva 62 borbena vozila će biti modernizirana i opremljena na istoj razini", nastavio je predsjednik Vlade.

"Dodatno, od američke strane osigurali smo 11 milijuna dolara donacije koja će biti iskorištena za tu modernizaciju. Umjesto, inicijalno, 17 vozila za rezervne dijelove, imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, dakle, podigli smo ukupni broj s 84 na 89", istaknuo je premijer.

Objasnio je da će oprema uključivati automatski top od 25 milimetara, strojnicu kalibra 7,62 te protuoklopne rakete.

Đuro Đaković bi mogao postati servisni centar šireg spektra aktivnosti

"Na taj način, Hrvatska vojska će kroz sljedećih nekoliko godina dobiti novu kvalitetu i biti puno bolje opremljena za ispunjavanje svojih zadaća", naglasio je premijer.

Dodao je da, povrh toga, sama modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu, u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila. "Oni će u suradnji s američko-britanskom korporacijom BAE biti zaduženi da, nakon što vozila budu transportirana iz SAD-a u Hrvatsku, budu modernizirana", rekao je Plenković.

"Strateški cilj Hrvatske o jačanju savezničkih, partnerskih i prijateljskih odnosa sa SAD-om je ispunjen. Drugi cilj, konkretno glede samih vozila, dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, veću donaciju SAD-a, potpunu opremljenost 62 vozila plus 22 umjesto 17 vozila za rezervne dijelove i osiguran posao u sljedećim godinama za Đuro Đaković Specijalna vozila koja bi na ovaj način i kroz sustavnu suradnju sa SAD-om, mogao postati i servisni centar i šireg spektra aktivnosti nego što je posao na samim Bradleyima", naglasio je premijer, dodavši da je to potvrda kvalitetne suradnje sa SAD-om u obrambenoj politici.

"Smatram da smo na ovaj način dali još jedan dio mozaika kvalitetnih odnosa koje imamo sa SAD-om", zaključio je, zahvalivši ministru Banožiću koji je vodio važne razgovore s američkom stranom i koji su omogućili da se sutra, na Vladinoj sjednici, donese odgovarajuća odluka te da se nakon toga poduzmu daljnje operativne aktivnosti, objavljeno je na stranici Vlade.

 

 

 

/ebrod/
 

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže