Vjerovanja da petak 13. nosi nesreću idu toliko daleko da su neki čak razvili i fobiju od petka 13., a smišljena je i riječ koja je označava: paraskavedekatriafobija. Prvi se put strah od ovog datuma spominjanje već u srednjem vijeku i mnogo puta kasnije kroz povijest, a za mnoge predstavlja nesreću pa neki i danas vjeruju da će im donijeti nešto loše.

Zbog toga su mnoge zgrade ostale bez 13. kata (s 12. se odmah ide na 14.), u nekim zrakoplovima ne postoji sjedalo s tim brojem, a mnogim kućama nedostaje kućni broj 13...

Sablasnost petka trinaestog vuče porijeklo iz Biblije. Tvrdi se naime da je taj dan nesretan jer je tada Isus žrtvovan, a ina Posljednjoj je večeri njih 13, s tim da je upravo izdajnik Juda bio trinaesti.

Naravno, stvari se ponekad događaju i slučajno pa je u prošlosti bilo nekoliko apsurdnih događaja koji su 'dokazali' da je petak 13. uklet: vjerojatno najapsurdniji je onaj iz 70-ih godina prošlog stoljeća kad je mladić zbog praznovjerja odlučio na petak 13., a na kraju je umro jer mu je strop pao na glavu dok je ležao u krevetu misleći da je siguran. Također, postoji slučaj kada je 2010. 13- godišnjaka pogodio grom u točno 13:13 sati.

Ipak, razloga za paniku nema jer prema statističkim podacima broj nesreća na petak 13. nije ni veći ni manji nego ostalih dana, a novo istraživanje provedeno u Nizozemskoj pokazalo da se taj dan čak dogodi manje pljački, nesreća, požara i sličnih nezgoda u domovima jer su ljudi zbog razvikanog straha mnogo oprezniji. Ipak, ako se stalno u strahu i očekujete da vam dan bude nesretan i da se dogodi nešto loše, na kraju vjerojatno i hoće, koji god dan u godini bio, piše Večernji list.

 

Lifestyle

Uz ovih sedam savjeta produžite životni vijek svom telefonu

Lifestyle

Stručnjaci otkrivaju koje greške činite i koji razlozi stoje iza neuspješne dijete

Lifestyle

6 ekipa, 15 utakmica, 60-ak odbojkašica: Odigran 5. rekreativni turnir u odbojci za žene "Odbojka u srcu"