foto: screenshot


 

Tijekom rasprave o Izvješću o radu za 2020. godine Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić repliciralo je 24 saborskih zastupnika. Ljubica Maksimčuk, saborska zastupnica HDZ-a iz Brodsko- posavske županije dotaknula se pitanja uloga javnih osoba i medija u promicanju ravnopravnosti spolova.

 

- Kako bismo jačali glas žena u društvu izuzetno je važno prisustvo žena u medijima i politici. U vremenu krize uzrokovanom COVID-om 19, ali i ovim ratnim strahotama mediji imaju nikada važniju ulogu. Svjesni da društvene percepcije i medijski prikazi ponekad jačaju rodne stereotipe, oni uključuju percepciju o tome kako bi se žene trebale ponašati, što oblačiti , koje zanimanje odabrati, mediji su neizostavni čimbenik u u procesu pozitivnih promjena i promicanja ravnopravnosti, smatrate li da je u našem medijskom prostoru tako, postoji li prostora za napredovanje i što mi kao društvo, kao javne osobe još možemo napraviti kako bi poboljšali položaj žena.- pitala je Ljubica Maksimčuk, saborska zastupnica HDZ-a Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

- Svakako ono čemu smo svjedočili i na žalost morali reagirati u pojedinim slučajevima da javne osobe, političke dužnosnice ili osobe koje se bave javnim radom u javnom prostoru često perpetuiraju rodne stereotipe, često svjedočimo raznim seksizmima, pa čak i pozivu na mržnju, tako da držim kako upravo političari, političarke, svi oni koji se bave javnim djelovanjem, mogu jako puno učiniti na uvažavanju, na toleranciji, na uključivanju ustavnog načela ravnopravnosti spolova sa svim ovim spektrom o kojem smo govorili danas i to je nužno.- kazala je Ljubičić.

Na svome fb profilu Maksimčuk je dodala- Budući da žena u društvu ima više od muškaraca, bilo bi logično da je parlamentarna zastupljenost žena veća. Vjerujem da bismo tada živjeli u bolje uređenom društvu s kvalitetnijim zakonima. Polako, ali sigurno, žene sa svojim kvalitetama, znanjem, iskustvom, sposobnošću i velikim radom u politici osvajaju položaj i prostor koji zaslužuju. Pomak zasigurno postoji i vjerujem da će godišnje izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova svake godine biti sve bolje.-

 

 

 

 

/p/

Novosti

Policija kontrolirala poštivanje prometnih propisa vozača, ali i pješaka koji su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu

Novosti

Uzgajivači lipicanaca ponovno na okupu

Novosti

Nedjelja sunčanija, ipak moguć pokoji pljusak