foto: arhiva


Udarac na standard građana najavljuju mesari. Neki su već nakon nove godine poskupjeli cijene mesa, a šef sekcije mesara Alan Prežec za Index je rekao da se očekuje kako će cijene mesa narasti i do 30 posto.To se očekuje u narednom razdoblju.

Nakon što je val poskupljenja zahvatio Hrvatsku već tijekom ljeta kad su poskupjele brojne namirnice, od ulja, voća, povrća, na jesen su građane dočekale skuplje cijene u pekarnama, zatim je rasla cijena goriva, a meso kao jedno od glavnih prehrambenih artikala znatno će poskupjeti.

"Vlada tupi PDV-om od 25 posto na suhomesnate proizvode"
U razgovoru za Index šef sekcije mesara Alan Prežec rekao je da je već prije nove godine najavio da dizanje cijena mesa i mesnih prerađevina ovisi o tome kolika će biti još zaliha jeftinijeg mesa, ali i kretanje cijena energenata.

"Sve ovisi o tome i koliko će cijene energije otići gore. Vlada tupi PDV-om od 25 posto na suhomesnate proizvode, to dodatno poskupljuje meso. Teško je reći za koliko će cijene rasti, treba vidjeti proizvođačku cijenu stoke, koliko će proizvođači uspjeti proizvesti mesa po niskim cijenama, no bojim se da će s obzirom na sve faktore cijene mesa biti značajno više", rekao je Prežec za Index.

Već sad je, dodaje, meso poskupjelo. Živa stoka je, navodi, 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine. "Sad treba vidjeti koliko će se odraziti na marže, može se očekivati poskupljenje mesa od 30 posto u konačnici", kazao je.

Navodi kako se na hrvatskom tržištu itekako osjeti poskupljenje žive stoke i to za sve koji rade s domaćom sirovinom. "Ove akcije mesa po dućanima su zalihe od lani, za koje sumnjam da je svježe, moguće da je odmrznuto. Ili je pak riječ o nečijem višku mesa na stranom tržištu. No vidite da je već sad meso po mesnicama skuplje", kaže.

Dodaje kako se neko vrijeme čekalo s podizanjem cijena mesa, ali da je sad sve došlo na naplatu. Pitanje je, ističe, koliko će mesari još ostati na niskim maržama da prebrode razdoblje. "Sve je na volji mesara, no morat će se staviti realne cijene. Ne možemo poslovati s gubitkom", navodi Prežec za Index.

 

 

 

 

/ebrod/

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže