Zabrinutost zbog visokih troškova života dijele gotovo svi Europljani, a građani Hrvatske izdvajaju se strahom od siromaštva i isključenosti iz društva, pokazao je najnoviji Eurobarometar.
 
Čak 93 posto ispitanika u EU izrazilo je zabrinutost zbog rasta troškova života, izvijestio je Europski parlament, piše poslovni dnevnik.
 
Hrvatska je blizu prosjeka, s 91 posto ‘zabrinutih’ ispitanika, pokazuje anketa koju je za EP izradio Kantar.
 
Velik broj Europljana strahuje i od siromaštva i isključenosti iz društva, njih čak 82 posto. Hrvatska je znatno iznad europskog prosjeka, sa čak 87 posto ispitanika koje muči taj strah.
 
Građani Hrvatske iskočili su iznad prosjeka i strahovanjem od širenja zaraznih bolesti poput covida 19 i majmunskih boginja, s udjelom ‘zabrinutih’ od 67 posto. Na razini EU-a iznosi 62 posto.
 
Teško s primanjima 
Gotovo 60 posto ispitanika u Hrvatskoj navodi i da primanjima nešto teže odnosno teško pokriva troškove života. Na razini EU-a teškoće je navelo nešto manje od polovine ispitanika.
 
Većina Europljana nije zadovoljna mjerama kojima njihove vlade i EU pokušavaju riješiti krizu. Njih 64 posto na razini EU-a nije zadovoljno vladinim odgovorom, a 56 posto reakcijom Bruxellesa.
 
U Hrvatskoj vladinim mjerama nije zadovoljno 72 posto ispitanika, a mjerama EU-a njih 62 posto.
 
Važna podrška gospodarstvu
Među prioritetima Europskog parlamenta čak 40 posto ispitanika u Hrvatskoj istaknulo je borbu protiv siromaštva i isključenosti iz društva, za tri postotna boda više nego na razini EU.
 
Glavni prioritet trebala bi ipak biti podrška gospodarstvu i otvaranje radnih mjesta, koje je izdvojilo otprilike 42 posto Hrvata, u usporedbi s 31 posto Europljana.
 
Treće mjesto na listi prioriteta zauzelo je javno zdravstvo koje je izdvojilo 34 posto ispitanika.
 
Prilika za rad
Uoči 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU čak polovina ispitanika izdvojila je kao glavnu prednost otvaranje novih prilika za rad.
 
Na razini EU-a takvu je ocjenu iznijelo tek 23 posto ispitanika.
 
Hrvati u većem broju smatraju i da se pristupom EU poboljšao životni standard u Hrvatskoj, što je zaključilo 32 posto hrvatskih ispitanika, u usporedbi s 18 posto na razini Unije.
 
Gotovo isti postotak smatra i da je pristup Uniji podupro rast hrvatskog gospodarstva i da Unija pomaže u očuvanju mira i jačanju sigurnosti, pokazuju rezultati ankete. 

Lifestyle

Možda u kući držite tisuće eura, a da to ni ne znate, lego kockice, Casio satove, polaroid fotoaparat

Lifestyle

Riješite ih se: Šest stvari koje unose negativnu energiju u dom

Lifestyle

Ako imate ovu aplikaciju, odmah ju obrišite! Mogla bi vam isprazniti tekući račun