5. prosinca 2022., na tiskovnoj konferenciji u zagrebačkome Hotelu Sheraton, predstavljena je publikacija na kojoj su, s timom hrvatskoga europarlamentarca Predraga Freda Matića, marljivo radili učenici i nastavnici 10 hrvatskih škola u okviru projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih. Potom je predsjednik Republike Zoran Milanović na Pantovčaku primio nositelje projekta - članove zastupnikova tima te po troje predstavnika svake škole sudionice, a učenici su mu uručili primjerak publikacije. Maja Vinković i Ema Tomašić (3. e) te prof. Ivana Opačak iz Ekonomsko-birotehničke škole, Slavonski Brod, imale su čast prisustvovati svečanome primanju.

Publikacija/brošura je izrađena u sklopu projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih, koji se odvijao tijekom 2022. u suradnji zastupnikova tima s 10 hrvatskih i pet njemačkih srednjih škola. Hrvatske su škole zaslužile poziv da se uključe u projekt temeljem visokoga plasmana u nacionalnome programu Škola ambasador Europskoga parlamenta/EPAS.

Ekonomsko-birotehnička škola četvrtu je godinu u programu i svo je vrijeme među najuspješnijim školama. Više o aktivnostima učenika Škole u okviru programa EPAS dostupno je OVDJE, a podatci o provedenim aktivnostima u okviru projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih dostupni su na sljedećim poveznicama: prva tri projektna sastanka s eurozastupnikom, projektni sastanak s njemačkim partnerima, posjet Europskome parlamentu u Strasbourgu, završna konferencija u Novigradu.

Cilj je projekta mladima iz Hrvatske dati glas na nacionalnoj i europskoj razini te ih uključiti u proces donošenja odluka. Mladi iz Hrvatske izradili su tako publikaciju Budućnost Europe: Europska godina mladih s prijedlozima rješenja za 10 ključnih problema koji ih muče. Na predstavljanju brošure u zagrebačkome Sheratonu zastupnik Matić izjavio je kako je riječ o projektu jedinstvenome u cijeloj Europi te kako su „mladi kao ključne probleme, među ostalima, prepoznali pitanja stambene politike za mlade, obrazovnog sustava i političke participacije mladih. U svojim su lokalnim zajednicama pokušali dobiti uvid u probleme s kojima se njihovi vršnjaci susreću, poput nedostatnih prostora za mlade, loše željezničke infrastrukture i visoke cijene najamnina“.

Projektni tim Ekonomsko-birotehničke škole (sastavljen od 10 članica) obradio je temu Europska unija na lokalnoj i nacionalnoj razini - vizija za budućnost (s podtemom Bolja lokalna i nacionalna prometna povezanost te veća kvaliteta usluge prijevoza i života putnika), a članak za publikaciju potpisuju Maja Vinković i Ema Tomašić (3. e), s mentoricom Ivanom Opačak.

Na kraju projektnoga rada (i članka u publikaciji) učenice zaključuju: „Adekvatna prometna povezanost nudi svima (mladima) u lokalnoj zajednici iste mogućnosti, ponajprije one vezane za njihov akademski razvoj. Možda će mladi, pa i stariji, poželjeti ostati u svojemu rodnom selu/gradu. Poboljšanjem prometne kvalitete na dobitku su svi… Poboljšanjem kvalitete života učenika putnika dobivamo uspješnije i motiviranije učenike, a time i kvalitetniju školu i lokalnu zajednicu. Dobro naspavan, sit, psihofizički zdrav, za školu pripremljen i motiviran učenik pridonosi mnogo više svojemu i društvenome razvoju od nezadovoljnika. Poboljšanje društvenoga i socijalnoga života učenika putnika (u smislu bavljenja sportom i hobijima, izlazaka i druženja), utjecat će na kvalitetu života (svih članova) lokalne zajednice.“

autor: Ivana Opačak

       

       

       

       

  

Magazin

Glazbenike Gradske limene glazbe „Željezničar“ uvijek rado poslušamo, pozivaju vas na godišnji koncert

Magazin

Dori Pejić dodijeljena je posebna nagrada za ulogu Anne Frank

Magazin

Nova prometna kamera otkrivat će vozače pod utjecajem alkohola!