Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i katedrale, u petak 15. srpnja 2022. biskup banjolučki mons. Franjo Komarica predsjedao je Euharistijskim slavljem pod kojim je proslavio zlatni jubilej – 50 godina svećeništva zajedno sa svojim dugogodišnjim suradnikom u Biskupskom ordinarijatu mons. Antom Orlovcem.
 
Euharistijskom zajedništvu u ovom svečanom Misnom slavlju pridružili su se: predsjednik Biskupske konferencije, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren te delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije na upravo završenom 84. redovitom zasjedanju BK BiH mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, i mons. Franc Šuštar, pomoćni biskup ljubljanski, kao i pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić. U koncelebraciji je bilo oko 40 dijecezanskih i redovničkih svećenika među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, savjetnik Apostolske nuncijature u Meksiku mons. Ante Vidović, generalni tajnik mons. Ivo Tomašević te izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu s resornom pročelnicom Anicom Vukašinović.
 
Uvodeći u Misno slavlje biskup Komarica je, u ime svog svećeničkog subrata zlatomisnika mons. Ante i u svoje osobno, izrazio svima srdačnu dobrodošlicu i iskrenu zahvalnost za dolazak i sudjelovanje u ovom svečanom liturgijskom slavlju s dvostrukim povodom. „Danas nas obojica molimo sve vas da nam se pridružite u zahvaljivanju ‘Gospodinu, jer je dobar i jer je vječna ljubav njegova’ (Ps 118,29), što nas je uzeo u svoju svetu službu (usp. 1 tim 1,12) i udijelio nam bezbrojne darove svoje utjehe, pomoći i milosrđa u raznim crkvenim službama i u raznovrsnim životnim situacijama, te nam dao brojne dobre suputnike i dragocjene dobročinitelje. Sve što smo dobro učinili – Božje je djelo. Naši, i samo naši su grijesi – bilo mišlju, bilo riječju ili djelom ili pak propustom! Za njih se kajemo i molimo Božje milosrđe, njegovo i vaše smilovanje i oproštenje, te vašu molitvenu potporu pred Božjim licem, pred kojim se ovog časa svi nalazimo“, kazao je, između ostaloga, biskup Komarica.
 
Na kraju Misnog slavlja biskup Komarica uputio je riječi zahvale ističući da „svaki Jubilarac dobro zna da svoj život i sve svoje djelovanje ima zahvaliti dobroti Božjoj i brojnih svojih bližnjih – od roditelja, rodbine, odgojitelja, učitelja, prijatelja i dobročinitelja, koji su mu iz ljubavi prema Bogu pomogli da ustraje na putu ispunjavanja onog naloga koji je dobio od Boga, svoga Stvoritelja i Spasitelja, da obavlja u Kristovoj Crkvi i u ime Kristove Crkve“. Naglasio je da je slavljenje Kristove žrtve i gozbe „najdragocjeniji način našeg dužnog zahvaljivanja“, te pozvao sve okupljene predstavnike „onog velikog mnoštva Kristovih vjernika, koje je Božja providnost bila poslala na naše životne staze tijekom proteklih 50 godina svećeničke službe“, da zajedno s njima dvojicom zlatomisnika zahvaljuju Trojedinom Bogu „za sve križeve, za sva iskušenja i tjeskobe kao i za svu utjehu, postojanost, radost i duševni mir“.
Civil

Idući tjedan provodi se akcija policije s naglaskom na motocikle i mopede

Civil

U Slavonskom Brodu održat će se edukacija na temu financijske pismenosti za učenike srednjih škola, evo detalja

Civil

Dvojica alkoholiziranih muškaraca narušavala javni red i mir, obojica su uhićena