Živimo u vremenu nenormalnih ekonomskih odnosa koje država mora kontrolirati, paket mjera koje je Vlada donijela je dobar, ali nije dovoljan, riječi su SDP-ovaca, saborskih zastupnika Borisa Lalovca i Branka Grčića, te Mirele Ahmetović, političke tajnice SDP-a Hrvatske koji su u Slavonskom Brodu održali tribinu pod nazivom "ŽIVJETI S INFLACIJOM U MANJE RAZVIJENIM KRAJEVIMA". 

Inflacija će više pogoditi manje razvijene krajeve, upravo one u kojima i sami živimo, posebice umirovljenike čiji rast mirovina nije usklađen s porastom inflacije.

O inflaciji koja nas je zadesila SDP-ovci su govorili još u rujnu prošle godine, cijene energenata su počele rasti, kao i cijene hrane i danas smo tu gdje jesmo. Od listopada prošle godine predlagali su konkretne mjere. U veljači su Borislav Lalovac i Branko Grčić napravili sveobuhvatan program, kojeg je moguće brzo provesti, kako bi se zaštitili građani od udara koji se danas mjeri, preko 6% inflacije, za veljaču. - Inflacija će još rasti i Vlada je prihvatila i prepisala dio predloženih mjera, ali dio mjera nisu usvojili. Zbog čega su ostavili umirovljenike i zašto njihove mirovine ne prati inflaciju, odnosno rast cijena, ne znamo, ali inzistirati ćemo na mjerama koje su pravedne za one socijalno najugroženije. - kazala je Mirela Ahmetović, političke tajnice SDP-a Hrvatske pretpostavljajući da ih očito situacija sa cijenama ne interesira kada u Vladi danas imaju ministra koji s 39 godina ima 60 milijuna kuna vrijednosti imovine.

Stvari su se dodatno zakomplicirale agresijom na Ukrajinu. Paket mjera koje je Vlada donijela je dobar, ali ima prostora za biti još bolji i nije dovoljno, posebice posljednjih 40 dana od kada su se stvari dramatično promijenile na globalnoj sceni. Nove mjere su nužne kako bi ublažile negativne efekte rata. Očekujemo reakcije Vlade u smislu strateških odluka, od poljoprivrede npr, što imamo, koliko nam treba i što ćemo nabaviti i po kojoj cijeni. Dakle ukazujemo na stvari i očekujemo konkretne mjere od Vlade. - kazao je saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić.Za sto kuna prije par mjeseci mogli smo kupiti više nego danas. 100 kuna više nema istu vrijednost danas. Inflacija je zlo, ozbiljan makroekonomski fenomen u kojem neki i profitiraju, a oni koji najviše gube su građani, opet ne svi isto, ali umirovljenici najviše, kao i socijalno potrebiti. Rast cijena mora pratiti rast dohodaka i na tome Vlada mora poraditi, ukazao je između ostalog Grčić.

 

- Rekli smo da pozdravljamo mjere Vlade u iznosu od 5 milijardi kuna. To je onaj prvi val mjera koji je bio odgovor na rast cijene energenata. U zadnjih mjesec dana događaju se novi poremećaji na tržištima, dolazi do prekida isporuke roba. Ono što hitno tražimo jest kontrola cijena, koju treba provesti Ministarstvo gospodarstva. Oni su najavali da će raspisati natječaj za sedmi, osmi mjesec. Tražimo da se to čim prije napravi, da uključe građane kroz Udrugu potrošača građana, jer građani daju sebe u potpunosti, brane svoj standard. Sve ove mjere Vlada može donijeti, ako nema kontrolu cijena, to neće biti dovoljno. Osim toga, tražimo da uključe Hrvatsku narodnu banku da ona čim prije izađe sa svojim projekcijama inflacije i ako se vidi da su te cijene još veće nego što se prvo pokazivalo, da izađu s novim paketom mjera. Jer jedino kada promptno reagirate, tada ćete suzbiti paniku i daljni rast. Ovo što je Vlada napravila je privremeno stabiliziralo građane psihološki, da ipak imaju nekakvu pomoć. Psihološko su utjecali na poduzetnike, da će dobiti nekakav dio. Bitno je da čim prije reagiraju i da znaju da drže kontrolu. Neka izađu s modelima, mi ćemo ih podržati. Sada je najvažnija uloga ministra gospodarstva.-

Pritisak javnosti sada je također vrlo bitan kao i kontrola cijena, po sistemu kako su to napravili Slovenci, kazao je Lalovac - Ključnu ulogu u kontroli i monitoringu moraju imati sami građani i potrošačke udruge jer oni najbolje znaju cijene potrošačke košarice. Ispravnim monitoringom pritisak mora ići putem medija i transparentnog izvještavanja o tome što se događa na tržištu. Vjerujte da građani jako dobro prate i uspoređuju cijene. Mislim da su jako dobro organizirani, dobro poznaju cijene, razlike cijena. Netko mora objasniti zašto je nešto jeftinije u Slavonskom Brodu, a skuplje na moru. Mi smo mala zemlja i mislim da u ovakvim inlfatornim momentima trebamo imati vlast koja zna što radi. Ministar Marić radi jako dobar posao, ovdje je zakazao ministar gospodarstva.- završio je Lalovac.

Iako je njegov dolazak najavljen, Peđa Grbin nije došao u Slavonski Brod. Kako saznajemo, možemo ga očekivati na tribinama koje SDP planira organizirati u Slavonskom Brodu i Brodsko- posavskoj županiji u vrlo skoroj budućnosti. Goste iz Zagreba danas su ugostili predsjednici Gradske i Županijske organizacije SDP-a Ante Ravić i Mario Vučinić.

 

Novosti

Policija kontrolirala poštivanje prometnih propisa vozača, ali i pješaka koji su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu

Novosti

Uzgajivači lipicanaca ponovno na okupu

Novosti

Nedjelja sunčanija, ipak moguć pokoji pljusak