Iskoristite ovih 10 savjeta kako trošiti manje novca, a iskoristiti više hrane.
 
1. Planirajte kupnju unaprijed
Kupnju obavljajte jednom tjedno i isplanirajte obroke za cijeli taj tjedan. Provjerite namirnice u hladnjaku i na policama, tek onda napravite popis preostalih potrebnih namirnica. Popis ponesite sa sobom i ne kupujte kada ste gladni jer ćete u tom slučaju kupiti više nego što vam je potrebno. Kupujte voće i povrće koje nije unaprijed pakirano tako da možete kupiti upravo onoliko koliko vam je potrebno.
 
2. Provjerite datume na pakiranjima
Ako određene namirnice s kratkim rokom trajanja ne namjeravate pojesti odmah, radije potražite one s dužim rokom trajanja ili ih jednostavno kupite kada vam budu potrebne. Vodite računa o značenju datuma na oznakama: „upotrijebiti do” znači da je hrana (npr. meso ili riba) sigurna za konzumiranje do navedenog datuma, dok „najbolje upotrijebiti do” označava datum do kojeg proizvod zadržava očekivanu kvalitetu. Prehrambeni proizvodi sigurni su za uporabu i nakon datuma navedenog na oznaci „najbolje upotrijebiti do”.
 
3. Budite svjesni vlastitog budžeta
Tjedno planiranje daje vam prostora za izračun vlastitih mogućnosti, a bacanje hrane također je bacanje novca. Vodite računa o tjednom budžetu i hrani koja vam može biti višak.
 
4. Održavajte hladnjak i temperaturu
Provjerite radi li vaš hladnjak pravilno i imate li nakupljenog leda koji ga može ometati u radu. Temperaturu držite do pet stupnjeva, to je idealna temperatura za čuvanje hrane.
 
5. Provjerite način skladištenja
Na pakiranju namirnica uvijek je označeno kako ih je idealno skladištiti. Pridržavajte se uputa kako bi hrana ostala najdulje svježom, prenosi 24sata.
 
6. Rotirajte hranu u hladnjaku
Kad kupite nove namirnice, stavite ih straga u hladnjaku kako one koje su u njemu već bile ne bi ostale zaboravljene i popljesnivile.
 
7. Poslužite manje količine
Smanjite porcije kako ne bi ostalo hrane, pri čemu se podrazumijeva da svatko može uzeti dodatnu porciju ukoliko želi.
 
8. Iskoristite ostatke
Umjesto da ostatke hrane bacite u smeće, sljedećeg dana iskoristite ih za ručak ili večeru ili ih zamrznite. Od omekšalog voća možete napraviti voćne sokove ili pite, a manje svježe povrće možete upotrijebiti za pripremu juhe.
 
9. Zamrznite hranu
Ako vam je dovoljna manja količina kruha, ostatak zamrznite te potrebnu količinu izvadite nekoliko sati prije obroka. Isto tako, zamrznite višak kuhane hrane i tako si osigurajte gotov obrok na dane kada ste preumorni za kuhanje.
 
10. Od nužnog ostatka napravite gnojivo
Budući da bacanje hrane nije uvijek moguće izbjeći, zašto ostatke voća i povrća ne biste stavljali u jednu posudu? Tako ćete nakon nekoliko mjeseci imati bogat i dragocjen kompost za svoje biljke. Za ostatke kuhane hrane primjeren je kuhinjski komposter. Dovoljno je napuniti ga ostatcima, dodati sloj posebnih mikroba i ostaviti da fermentira. Tako dobiven kompost iskoristiv je za sobno ili vrtno bilje.

 

Lifestyle

Možda u kući držite tisuće eura, a da to ni ne znate, lego kockice, Casio satove, polaroid fotoaparat

Lifestyle

Riješite ih se: Šest stvari koje unose negativnu energiju u dom

Lifestyle

Ako imate ovu aplikaciju, odmah ju obrišite! Mogla bi vam isprazniti tekući račun