Intuitivno jedenje je filozofija prehrane temeljem koje postajete stručnjakom osluškujući svoje tijelo i njegove signale gladi. U suštini razlikuje se od tradicionalne prehrane jer ne nameće smjernice o tome što jesti, a što izbjegavati te kada jesti.
 
Cilj intuitivne prehrane jest da jedete samo onda kada ste gladni. Čim jednom osjetite da ste siti, trebate prestati jesti pa premda vam u tanjuru ostao još jedan ili dva zalogaja, piše Zaposlena.hr.
 
Iako bi ovaj proces trebao biti intuitivan i poznat svima, u suštini za mnoge ljude nije. Često jedemo i onda kada nismo gladni – iz utjehe, da ne bacimo hranu ili nam je toliko ukusna da se ne možemo suzdržati od još jednog zalogaja koji je često višak našem organizmu.
 
Ovaj način prehrane uči vas da ste vi najbolja osoba i jedina osoba koja može donijeti najbolji izbor za svoje tijelo. Ona promiče zdrav odnos prema hrani i svom tijelu. Potrebno je samo osluškivati tijelo i njegove potrebe.
 
Razmatranje različitih vrsta dijeta i čitanje članaka i knjiga o tome što, kada i kako jesti može vas odvesti dalje od razvijanja vaše intuicije o prehrani i obrocima.
 
Vrste gladi – fizička i emocionalna glad
Da biste jeli intuitivno možda ćete morati ponovno naučiti vjerovati svome tijelu, a osvješćivanjem njegovih potreba s vremenom ćete naučiti razlikovati emocionalnu i fizičku glad. A to je ono najvažnije u procesu intuitivnom jedenja.
 
FIZIČKA GLAD
Fizička glad biološki je poriv koji vam govori da napunite tijelo hranjivim tvarima kako bi ono imalo potrebno gorivo za obavljanje svakodnevnih zadataka. Fizička glad često nam je signalizirana različitim simptomima poput kruljenja u želucu, umora i razdražljivosti. Kada unesete u tijelo hranu osjećate se zadovoljno, a fizički simptomi nestaju.
 
EMOCIONALNA GLAD
Emocionalna glad najčešće je potaknuta emocionalnom potrebom. Tuga, usamljenost i dosada neki su od osjećaja koji mogu izazvati žudnju za hranom, koja često dovodi do toga da jedemo iz utjehe i to često onu hranu koja je puna šećera ili loših masti. Jedenje u tim trenucima uzrokuje grižnju savjesti i krivnju, a obično se vrtimo u krug.
 
10 ključnih principa intuitivnog jedenja
U svojoj knjizi “Intuitive Eating”, Tribole i Resch izlažu 10 osnovnih principa filozofije intuitivnog jedenja.
 
1. ODBACITE IDEJE O DIJETAMA
U slučaju da pratite dijete i volite takav način održavanja linije, sada je pravo vrijeme da osvijestite kako takav način života nije dobar. Intuitivno jedenje je protiv vođenja dijeta.
 
2. POŠTUJTE SVOJU GLAD
Vrijeme je da prestanete glad smatrati vašim najgorim neprijateljem. Ako ste gladni, jedite. Važno je na glad odgovoriti odmah kod prvih znakova jer biste se ako pretjerano ogladnite mogli prejesti.
 
3. POMIRITE SE S HRANOM
Hrana nije vaš najveći neprijatelj i nema potrebe da ratujete s njom. Ne postoji dobra i loša hrana – riješite se ideja o tome što biste trebali ili ne biste trebali jesti.
 
4. NEMOJTE GLUMITI POLICAJCA ZA HRANU
Naravno na prethodnu točku, hrana nije dobra ili loša i vi niste dobri ili loši zbog onoga što jedete ili ne jedete. Riješite se tih misli i počnite uživati u hrani na pravi način.
 
5. POŠTUJTE TRENUTKE SITOSTI
Baš kao što vam tijelo govori kada je gladno, tako vam govori i kada je sito. Osluškujte signale svoga tijela i kod ugodne sitosti prestanite jesti. Važno je da osvijestite trenutak kada ste siti.
 
U trenucima kada jedete, uživajte u okusu hrane i preispitujete svoju sitost. S vremenom ćete to moći raditi nesvjesno.
 
6. OTKRIJTE FAKTOR ZADOVOLJSTVA U OBROKU
Učinite svoje obroke ugodnim iskustvom. Zastanite, predahnite, sjednite i pojedite u miru. Neka obroci postanu vaši mali rituali sreće u danu.
 
Pojedite ono što volite i što vam je ukusno. Kada svoje obroke učinite ugodnim iskustvom, otkrit ćete da vam je potrebno puno manje hrane za zadovoljiti svoju glad.
 
7. SUOČITE SE SA SVOJIM OSJEĆAJIMA BEZ HRANE
Emocionalno prejedanje je strategija suočavanja s osjećajima. Pronađite načine kako se riješiti negativnih misli bez upotrebe hrane zbog koje se osjećate bolje. Naučite se nositi sa svojim osjećajima na pravi način – otiđite u šetnju, meditirajte, vodite dnevnik ili izađite s prijateljicom na kavu.
 
Osvijestite situacije u kojima biste mogli hraniti emocije, a ne svoj želudac i tijelo.
 
8. POŠTUJTE SVOJE TIJELO
Tijelo je vaš hram, jedino ono koje imate. Umjesto da ga kritizirate zbog toga kako izgleda i tražite mu mane, uživajte u njemu onakvo kakvo jest. Prigrlite svoje sitne nesavršenosti koje vidite samo vi i nitko drugi.
 
9. VJEŽBAJTE I OSJETITE RAZLIKU
Pronađite svoje omiljene načine za kretanje. Ako ste tip za duge šetnje, ne morate voljeti trčanje. Odaberite tjelesnu aktivnost koju volite i uživajte u njoj. Prebacite fokus s gubitka težine na osjećaj energije, života i snage koju vam ono donosi.
 
10. BUDITE ZAHVALNI NA ZDRAVLJU ZBOG ZDRAVE PREHRANE
Hrana koju konzumirate mora biti ugodnog okusa i nakon obroka se morate osjećati dobro. Zapamtite da vaše glavne prehrambene navike ustvari oblikuju vaše ukupno zdravlje.
 
Jedan loš obrok ili međuobrok neće vam narušiti zdravlje, stoga bazirajte prehranu na 80% zdrave hrane od koje se preporučuje slijediti mediteransku prehranu, a onih 20% ostavite za vama omiljene namirnice u kojima ćete povremeno uživati i nakon kojih nećete imati osjećaj grižnje savjesti.
 
Više pročitajte na portalu Zaposlena.hr.
 
Lifestyle

Dagnje na buzaru: Savršen brzinski ljetni ručak

Lifestyle

Prosječna satnica je taman "za polizati": Hrvatski radnik za sat vremena zaradi za tri kugle sladoleda!

Lifestyle

Blagdan je Velike Gospe, evo kako rade trgovine