Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 04.08.2017 12:12

Vlado Marić uoči "Oluje", u Čajkovcima, nije mogao gledati zapušteni spomenik, sam je kupio zastavu i podigao ju poginulim braniteljima u čast

Zar najveći Junaci iz Domovinskog rata u Čajkovcima ne zavrijeđuju bar uoči obljetnice VRO “Oluja”primjerenu zastavu na jarbolu?

Vlado Marić uoči "Oluje", u Čajkovcima,  nije mogao gledati zapušteni spomenik, sam je kupio zastavu i podigao ju poginulim braniteljima u čast

 

SLAVONSKI BROD- Prije nekoliko dana umirovljeni bojnik Vlado Marić na svom fb profilu javno je prozvao lokane čelike Općine Vrpolje za nebrigu oko spomenika u Čajkovcima podignutog palim braniteljima Domovisnkog rata. U nadi da će na taj način potaknuti odgovorne, da staru zastavu promijene novom, povela se rasprava koja je izazvala niz reakcija branitelja iz čitave Hrvatske.

Clj je bio potaknuti dugogodišju načelnicu općine Vrpolje, Ankicu Zmaić i predsjednika općinskog vijeća Tomislava Šimundića da povedu veću brigu o spomeniku podignutom palim braniteljima. Kroz raspravu Šimundić je napomenuo da za spomenik trebaju brinuti udruge i da je nova, kupljena zastava predana predsjedniku Udruge dragovoljaca. Rasprava je otišla u smjeru politike.

Vlado Marić sam je kupio novu zastavu i zajedo s prijeteljem, Draženom Pavloviće podigao ju na jarbol. - Ako će ovaj moj skromni i od srca istinski čin barem nekoga zaintrigirati da se bolje vodi briga o spomen obilježjima palih za jedinu nam Hrvatsku koju smo uz ogromne žrtve naših najboljih sinova i kćeri stekli, bit će mi jako drago, rekao je za Braniteljski portal Marić.

 

            

B.P. Zar najveći Junaci iz Domovinskog rata u Čajkovcima ne zavrijeđuju bar uoči obljetnice VRO “Oluja”primjerenu zastavu na jarbolu?
V.M. Često sam u svom rodnom selu Čajkovcima nedaleko Slavonskog Broda gdje imam obiteljsku kuću,majku,rodbinu i prijatelje iz djetinjstva.Nažalost,neugodno sam bio iznenađen kad sam nedavno vidio kako se Općinska vlast na čelu sa Načelnicom Općine Ankicom Zmaić (HDZ) i Predsjednikom Općinskog vijeća Tomislavom Šimundićem (HDZ) odnosi prema Junacima iz Domovinskog rata u tom selu.
-Naime, nastavlja Marić, spomen obilježje na kojem su ispisana imena trojice poginulih Junaka iz Domovinskog rata i to umrlih na prvoj crti u mukama Željka Ćorluke(poginuo u Kašiću),Mire Marića(poginuo kod Pakraca) i Adama Divića(poginuo uUskoplju,BiH)-stajalo je zapušteno sa izraslom travom u pločniku,razbacanim lampionima i dotrajalom i raspadnutom hrvatskom zastavom…

-Naravno,zapitao sam se i sam s nevjericom kao što me i Vi pitate zašto ti poginuli hrvatski branitelji u Čajkovcima kao recimo u ostalim gradovima diljem Hrvatske nemaju primjereno uređeno spomen obilježje i redovno promijenjenu na jarbolu hrvatsku zastavu.Pogotovo pred VRO “Oluja”koju svi istinski domoljubi i građani Republike Hrvatske toliko s radošću slave…
-Razmišljajući da je skrb o spomen obilježjima u nadležnosti Općine Vrpolje, a slušajući komentare iz susjedstva shvatio sam da je glavni razlog to što je na ovim lokalnim izborima “nepobjediva”Načelnica Ankica Zmaić izgubila potporu biraća u Čajkovcima.Dotična Načelnica je i u svojim izjavama poslije izbora po kuloarima najavila kako će iz navedenog razloga zaobilaziti Čajkovce u velikom luku. Jednostavno birači joj nisu dali željeni broj glasova, eto im Most nezavisnih lista.Kakva taština?Pitao sam se je li to moguće da u stranci kao što je HDZ koja je bila na čelu našeg naroda kada se stvarala Republika Hrvatska postoje i takvi političari.Jednostavno neshvatljiv je takav odnos prema poginulim hrvatskim braniteljima i stanovnicima Čajkovaca čija većina drugačije misli kao da je to grijeh još iz vremena komunističke diktature.Šta čovjek može reći o takvom neshvatljivom odnosu prema poginulim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima kao i čuvanju vrijednosti Domovinskog rata.Osim e NE ĆE TE se tako odnositi prema hrvatskim svetinjama.

B.P. Što vas je nagnalo da sami kupite hrvatsku zastavu i u čast heroja je izvjesite na jarbol?

V.M. Prije svega smatram to kao svoju građansku i braniteljsku dužnost .Znajući čija je to nadležnost i dužnost prvo sam putem društvene mreže koju prate i u Općini Vrpolje upozorio na neprimjerenu skrb ovog spomen obilježja .Reakcije u smislu rješavanja problema od nadležnih nije bilo i stvar sam uzeo u svoje ruke.Kupio sam zastavu zamolio lokalnog prijatelja da mi pomogne podići ju na jarbol.Potom pokupili smo razbacane lampione,upalili novi lampion i pomolili se za njihove duše.

B.P. Čemu tolika nebriga o hrvatskim braniteljima i smatrate li da se svi polako namjerno i sračunato odmiču od istine o Domovinskom ratu?

-Nama hrvatskim braniteljima je najbolnije kada se morate suočiti sa činjenicom kako pojedinci kojima je i ruka na srcu često ne mare za vrijednostima Domovinskog rata.
To govori da ti isti nemaju osjećaj za takve vrijednosti iz razloga što su tako odgajani u obitelji, imaju komplekse zbog ne sudjelovanja u stvaranju Republike Hrvatske ili nisu željeli Republiku Hrvatsku, pa je normalno da je se lako odriču. Jednostavno, istina bez njih kao aktera ne odgovara im jer njima je bitan samo osobni probitak.

B.P.Mislite li da se ide sračunato na izjednačavanje žrtve i agresora?

V.M. Naravno da ima i takvih pokušaja ali taj film u konačnici neće gledati bar dok je živ i zadnji istinski hrvatski branitelj.

B.P.Kako bi se po Vama morala slaviti veličanstvena pobjeda nad srbočetničkim agresorom?

V.M. Odavno govorim kako bi se VRO”Oluja”morala slaviti u svakom selu,gradu,županiji u Hrvatskoj, BiH i dijaspori gdje žive Hrvati.To je toliko važan datum 05.08.1995.g.da se ne smije događati da se on ne slavi primjereno, recimo na Banovini gdje je srpski agresor položio oružje i potpisao kapitulaciju .U “Oluji”sam osobno bio na području Banovine i svjedočio tom neopisivom osjećaju pobjede,potpisivanja srpske kapitulacije i kraja rata.Te slike će mi se vječno vrtjeti u glavi.Žalosno je da se ta povijesna predaja srpskog neprijatelja na Banovini medijski bar u ove dane ne dočara na pravi način i ostalim državljanima Republike Hrvatske.
-Žalosno je i da naši političari na vlasti pa čak i u Kninu kradu ideje za proslavu običnih branitelja, a jedan od njih je i veliki domoljub koji živi u Kninu Mladen Milošević koji se nije bojao reći mišljenje i o Gotovini kada su mnogi od te teme bježali.Nažalost, sada ga se neće nitko od državnih protokola niti sjetiti.Takvih je običnih, a u stvari velikih ljudi na tisuće a politika ih samo zaboravi . Između ostalog tako bi se trebala slaviti “Oluja”vraćajući dostojanstvo i zadnjem istinskom hrvatskom dragovoljcu i branitelju iz Domovinskog rata i uključivanjem svih državljana republike Hrvatske jer njima je istina o domovinskom ratu najpotrebnija.

B.P. Gdje Vi slavite VRO “Oluja”?

V.M. Iz poznatih razloga važno je sačuvati kult i simbol grada Knina kao simbola Hrvatske pobjede i tu mora biti centralna svečanost..Međutim,kao dopredsjednik HVIDRE Slavonski Brod već treću godinu za redom mi kao HVIDRA obilježavamo VRO “Oluja”u Slavonskom Brodu.

-Ovim putem pozivam sve Brođane da nam se pridruže na našoj proslavi 22.obljetnice.
Htio bih iskoristiti ovu priliku i pozdraviti sve moje bivše ratne pripadnike i kolege Prve hrvatske redarstvenike, pripadnike Atj Lučko,članove Hvidre Slavonski Brod i sve istinske hrvatske branitelje i zaželjeti im sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti,Dan hrvatskih branitelja i 22.obljetnicu VRO”Oluja”, poručio je Marić.

 

 

 

 

 

foto: arhiva

/ebrod/

 

 

 

Najčitanije
Magazin
Brođani vole sevdah, o povijesti sevdalinki slušali su i učili od Damira Imamovića, izvođača i istraživača sevdaha

SevdahLab predavanje u Slavonskim Brodu u organizaciji Savjeta mladih i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (dislocirani studij).

Brođani vole sevdah, o povijesti sevdalinki slušali su i učili od Damira Imamovića, izvođača i istraživača sevdaha

Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Mogućnost izvanmrežnog pristupa mailovima iz Gmaila najavljena je još prošlog mjeseca, a sada je napokon i dostupna korisnicima.

Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Litra Supera 95 u BiH je 1.82 KM, odnosno 6.82 kune.

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Prijašnja istraživanja pokazala su kako korisnici ne bi dobro reagirali na uvođenje pretplate.

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Kako stvari sada stoje, umjerena poskupljenja mogla bi se nastaviti idućih tjedana i mjeseci.

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca

Malo tko zna da vaše ponašanje na društvenoj mreži odaje i vaše političko opredjeljenje.

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca