Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 13.08.2017 22:56

Umjetnici svijeta okupljeni u Slavonskom Brodu na Svjetskim umjetničkim igrama

4. po redu Svjetske umjetničke igre okupile oko 80 umjetnika iz 50 zemalja.

 

SLAVONSKI BROD- Svjetske umjetničke igre jedinstveno su kulturno događanje koje je ove godine u Slavonskom Brodu okupilo umjetnike cijeloga svijeta. Argentina, Meksiko, Izrael, Novi Zeland, Mađarska, Velika Britanija, Nizozemska, Fiska samo su neke od zemalja iz kojih se se okupili slikari, kipari, fotografi, kazališni i književni umjetnici.  Od večeras pa sve do 20. kolovoza, orgaizirani su brojni programi za sve posjetitelje na nekoliko slavonskobrdskih lokacija, u prostoru Likovnog salona Vladimir Becić, Galeriji Ružić, Gradskoj knjižnici, na platou Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić, u prostoru Glazbene škole, Centru mladih te Spomen domu Dragutina Tadijanovića.

Začetnik ovog projekta je slikar Peter Weisz, koji je Svjetske umjetničke igre utemeljio 2008. godine. Ove godine, po prvi puta umjetničke igre su tematske i vezane su uz lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić.- Umjetničke igre već su se održale u Zagrebu, Umagu, Bratislavi, Podgorici. Brođani će besplatno moći vidjeti radove umjetnika iz 55 zemalja svijeta. Predstavnici tridesetak zemalja su ovdje, zastupljeno je 15 vrsta umjetnosti, ali organizirane su i edukativne radionice kao i programi za djecu. Stvorili smo jezgru od preko stotinu umjetnika koji se jednom godišnje nalaze i razmjenjuju svoja iskustva, uče i promiču sve vrste umjetnosti. Osnovni cilj je jednostavan, umjetnost ne poznaje granice. Otvoreni smo svim ljudima dobre volje bez obzira na rasu, nacionalnost, godine, religiju, političko ili seksualno opredjeljene. IU SlavonskI Brod stigla je studentica iz Azerbejđana ali i umjetnica iz Finske koja ima 82 godine. Program je ove godine šarolik od izložbi, predstava, modnih revija. Pozvam Brođane da posjete svaki od pripremljenih programa.- rekao je gospodin Weisz koji se zahvalio gradu Slavoskom Brodu na gostoprimstvu.

 

     

 

 

- Pogledi na umjetnost u Koreji, Argentini, Rusiji, Hrvatskoj su različiti. Radove umjetnika koji dolaze iz svih krajeva svijeta, a koji izlažu, nikada nisam vidio i ja ne poznajem ih, ali svaka izložba je vrijedna za pogledati i među preko 15 radova zasigurno je niz odličnih. Ako pak govorimo o hrvatskim umjetnicima  tu su Sladović, Šibl, Vrljić, Petanović, Katić, Goll, dakle imena koja su i te kako poznata hrvatskoj javnosti.- rekao je brodski slikar Josip Šimić čiji rad također možemo vidjeti u salonu Becić.

 

     

 

U Slavonski Brod iz dalekog Meksika stiglo je šest umjetnika, slikara, fotografa i glazbenika.- Naše slike iz Hrvatske proširit će se Meksikom ali i cijelim svijetom. Glavni cilj ovih umjetničkih igara je okupljanje umjetnika iz svih zemalja svijeta, svi smo zajedno, dijelimo naše iskustvo i znanje s drugima. Promičemo mir i promoviramo umjetnost jer što se više ljudi bavi umjetnošću svijet je lijepši i to je nabitnije za sve.- rekla nam je Elena Peron koja je po treći puta sudionica Svjetskih umjetničkih igara.

 

       

 

 4. Svjetske umjetničke igre u Slavonskom Brodu, u režiji Silvija Stilinovića , svečanim podizanjem zastave, otvorila je zamjenica gradonačelnika Tea Tomas. U programu su sudjelovali članovi Folklornog ansamla Brod i HPD-a "Davor". Cijeli program 4. Svjetskih umjetničkih igara u Slavonskom Brodu pogledajte OVDJE. 

 

    

 

   

 

 

 

 

 

 

/sš/

Najčitanije
Magazin
Google iz svojih opcija izbacio nekoliko mogućnosti, korisnici nezadovoljni

Novosti su izazvale gnjev mnogih korisnika.

Google iz svojih opcija izbacio nekoliko mogućnosti, korisnici nezadovoljni

Mislite da je vaše računalo sigurno : Hakeri se koriste Wordom kako bi ukrali lozinke

Novi napad ne koristi se makronaredbom, već se izvršava u pozadini čim korisnik, odnosno žrtva, otvori dokument.

Mislite da je vaše računalo sigurno : Hakeri se koriste Wordom kako bi ukrali lozinke

Pročitajte koliko je u siječnju u Hrvatskoj registrirano novih automobila

Izvješće europskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

Pročitajte koliko je u siječnju u Hrvatskoj registrirano novih automobila

Obiteljski liječnici: Ne možemo ovjeravati braniteljima kartone, dobit će ih na CD-u

Šokirali su ih novi zahtjevi za ispisivanjem pustih papira.

Obiteljski liječnici: Ne možemo ovjeravati braniteljima kartone, dobit će ih na CD-u

Gmail se mijenja, pogledajte kakve nas novosti čekaju

Brži i pregledniji.

Gmail se mijenja, pogledajte kakve nas novosti čekaju

Ivan na Strojarstvu ima prosjek 5.0, Janko kaže kada bi mogao ponovo birati, izabrao bi isti fakultet

Na svečanosti dodijele diploma, dodijeljene su i nagrade najboljim studentima Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu.

Ivan na Strojarstvu ima prosjek 5.0, Janko kaže kada bi mogao ponovo birati, izabrao bi isti fakultet