Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 01.02.2018 15:16

U Kašiću danas djeca, roditelji, suborci poginulih brodskih branitelja, 25 godine kasnije sjećanja ne blijede

Na put prema Kašiću noćas su krenuli predstavnici 3. gardijske brigade „Kune“, braniteljskih udruga Brodsko- posavske županije i sudionici akcije 1993., roditelji i djeca poginulih branitelja.

 

SLAVONSKI BROD-  Put Kašića noćas su krenuli veterani, predstavnici 3. gardijske brigade „Kune“, predstavnici braniteljskih udruga Brodsko- posavske županije ,sudionici akcije 1993., djeca i roditelji branitelja poginulih u akciji kako bi danas zapalili svijeće i položili cvijeće na spomenik podignut palim braniteljima u akciji Maslenica.

 Josip Andrečunko, Dubravko Antunović, Nikola Bogić, Drago Bilić, Josip Bobošević, Željko Boduljak, Zvonko Bureš, Nikola Butković, Vjeran Buzgo, Saša Hlušec, Josip Hrvojević, Ivica Kadić, Dajan Kesić, Željko Kovačević, Bojan Lupša, Antun Majetić, Ivica Majetić, Darko Malirujek, Marko Marković, Franjo Marinović, Dubravko Marošan, Željko Mijić, Stanislav Milas, Franjo Milković, Zoran Modić, Božidar Moher, Josip Stojko imena su koja nikada ne smijemo zaboraviti jer svoj život položili su na oltar Domovine.

U  operaciji Maslenica, veliku ulogu imali su hrvatskih branitelja iz Slavonskog Broda, pripadnici i Vitezovi Domovinskog rata 3. Bojne ''KOBRE'', 3. Gardijske brigade, smijenivši na glavnom pravcu djelovanja 4. gardijsku brigadu koja je povučena na kraći odmor. Kašić je trebalo pod svaku cijenu obraniti jer je bio ključna točka za obranu kako samoga Zadra tako i Republike Hrvatske i nikako nije smio pasti neprijatelju u ruke. Da su uspjeli tada kako su zacrtali...Hrvatska...ne bi više postojala. Ne bi bilo ni akcije koje su uslijedile nakon ove, Bljesak, Oluja... a koje su u potpunosti oslobodile Hrvatsku.

Krajem siječnja 1993. godine, zbog alarmantne situacije koja je nastupila neposredno nakon akcije „Maslenica“, hrvatski jug našao se u teškom položaju. U zadarsko zaleđe hitno su prebačene dvije bojne 3. gardijske brigade „Kune“ iz Osijeka i Slavonskog Broda. Treća bojna iz Slavonskog Broda, poznata pod nazivom „Kobre“, bila je nositelj borbenih zadataka. Dva dana poslije njihova dolaska srpske snage napale su selo Kašić i treća slavonskobrodska bojna uletjela je u zasjedu. U borbama, koje su trajale 1. i 2. veljače, poginula su sveukupno 32 pripadnika 3. gardijske brigade, a najviše ih je bilo iz Slavonskog Broda.

U čast poginulim Slavoncima u Kašiću je podignut spomenik simbolično napravljen od dalmatinskog kamena i slavonskog hrasta. Na njemu je uklesan tekst: 3. gardijska brigada „Kune“, Hrvatska Vas zaboraviti neće. Neka  im je vječn slava!

Svijeće su danas u Kašiću i  zapalili, položili cvijeće i sudjelovali na misi u crkvi sv Šime u Zadru. predstavnici Kobri, članovi 3. gardijske, podružnice iz Nove Gradiške, predstavnici braniteljskih udruga, roditelji poginulih branitelja, članice Udruge "Žene u Domovinskom ratu- Zadar", gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i njegov zamjenik zamjenik Hrvoje Andrić.  

 

 

 

foto: Ivica Ićo Vukoje

/sš

Magazin
Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Mogućnost izvanmrežnog pristupa mailovima iz Gmaila najavljena je još prošlog mjeseca, a sada je napokon i dostupna korisnicima.

Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Litra Supera 95 u BiH je 1.82 KM, odnosno 6.82 kune.

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Prijašnja istraživanja pokazala su kako korisnici ne bi dobro reagirali na uvođenje pretplate.

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Kako stvari sada stoje, umjerena poskupljenja mogla bi se nastaviti idućih tjedana i mjeseci.

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca

Malo tko zna da vaše ponašanje na društvenoj mreži odaje i vaše političko opredjeljenje.

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca

Što se događa s cijenama benzina i dizela? Hrvati gorivo toče u Mađarskoj, Austriji i BiH

U donosu na prosječnu visinu plaće Hrvati spadaju među građane koji plaćaju skupo gorivo.

Što se događa s cijenama benzina i dizela? Hrvati gorivo toče u Mađarskoj, Austriji i BiH