Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 05.10.2017 20:04

Tanja Đurić: Kroz anegdote, vjerovanja i običaje, na drugačiji način, povezali smo medicinu i dijalektologiju

Promoviran Leksikon slavonske narodne medicine brodskoga Posavlja.

 

SLAVONSKI BROD- U Gradskoj knjižnici održana je promocija knjige "Leksikon slavonske narodne medicine brodskoga Posavlja". 

- Ova knjiga namjenjena je svima koji žele ući u slavonsku prošlost i osjetiti slavonski duh. Njome smo se vratili u život naših predaka, liječenja bolesti, vjerovanja, legendi te oživjeli i očuvali slavonski dijalekt.- rekli su danas autori Leksikona.

Tim autora, predvođen izv. prof.dr.sc.Eminom Berbić Kolar istraživajući zadanu temu po selima brodske Posavine, Bebrini, Brodskome Stupniku, Davoru, Donjem Lipovcu ili npr. Slavonskom Kobašu, kroz razgovor s kazivačima, saznao je načine liječenja bolesti na koje su se oslanjali slavonski predci. - Leksikon je nastavak naše slikovnice. Mladi ljudi koji su bili moji studenti, a koji su se nakon diplome odlučili baviti dijalektologijom krenuli su u istraživanje, prikupljali materijal i na jedan drugačiji način povezali medicinu i dijalektologiju. Dobili smo novi proizvod, interdisciplinarni udžbenik.- rekla je Emina Berbić Kolar.

 

       

 

Tanja Đurić, Monika Grozdanović, Ivana Mihić, Katarina Sudarević, Antun Javor, Adela Vukovac i Josip Jagodar zajedno su sudjelovali u istraživanju koje je trajalo četiri godine- Istražili smo kako su naše bake izliječile tegobe i bolesti. Profesorica je pridonijela riječničkom dijelu i naglašavanju naših starih arhaičnih riječi. Ljubav prema dijalektu je potekla još iz studentiskih dana kada smo radili na slikovnici "Slavonska narodna medicina". Uz bolesti se ne vežu samo načini liječenja, tu je i leksik, različite anegdote, vjerovanja, običaji.-  rekla nam je Tanja Đurić, suatorica knjige. 

Ako se pomokri žaba krastača na bradavicu ona će se izlječiti, vjerovanje je naših starih Slavonaca. 

- Od kolegija slavonski dijalekt probudila se želja u svima nama želja za daljnim istraživanjem jezika, meni je to posebno  bila želja jer sam bila i članicom kulturno umjetničkog društva. Tako je za moj kraj recimo poznato da su kobilje mlijeko ili mokraću  koristili za crvenilo u oku. Znali smo i sami probavati, ali ja sam na mami probala jedan stari recept,držala je kupusov list za vene, i danas se koristi npr. komovica za mazanje bolnih područja.- rekla je Katarina Sudarević koja je rodom iz Kaniže.

 

    

 

O knjizi su danas uz autore govorile recenzentice, prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić te izv. prof. dr. sc. Irella Bogut. Promocija knjige održana je upravo na Svjetski dan učitelja danas kako bi se pokazalo da učitelji nisu samo učitelji nego i stručnjaci, i znanstvenici koji imaju široke poglede.

 

       

 

       

 

   

 

 

 

 

/sš/

Najčitanije
Magazin
Brođani su se opustili i uživali u pričama vrsnih pripovjedača

U Slavonskom Brodu započeo 3. Hrvatski festival pripovijedanja.

Brođani su se opustili i uživali u pričama vrsnih pripovjedača

Osigurani pregledi za 25.000 branitelja

U proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja u tu je svrhu osigurano 21,3 milijuna kuna.

Osigurani pregledi za 25.000 branitelja

Jeste li i vi primijetili plakate s ovom porukom?

Istraživanja su pokazala da čak 91 posto vozača koristi mobitel u vožnji i time vjerojatnost za nesreću povećava i do 23 puta.

Jeste li i vi primijetili plakate s ovom porukom?

Mladen Švađumović (Žungul)  ponovno kreće na put mira: Biciklom do Lourdesa

Hrvatski vojnik i dragovoljac, i ove godine je odlučio sudjelovati na hodočašću.

Mladen Švađumović (Žungul) ponovno kreće na put mira: Biciklom do Lourdesa

Fantastična nova opcija stiže na sve Androide i iPhone

Opcija je bazirana na umjetnoj inteligenciji.

Fantastična nova opcija stiže na sve Androide i iPhone

"Šimini anđeli pakla dobivali su najteže zadatke, u onom surovom vremenu to su mogli izdržati samo odlučni i hrabri"

27. obljetnica osnutka i promocija knjige „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.- 1996.“

"Šimini anđeli pakla dobivali su najteže zadatke, u onom surovom vremenu to su mogli izdržati samo odlučni i hrabri"