Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 05.10.2016 18:20

Sunčica Leško, prof. logoped: Hranjenje svi uzimamo zdravo za gotovo a najmanji poremećaj gutanja može dovesti do životne ugroženosti

Od samog rođenja pa tijekom cijelog života hranjenje je jedna od svakodnevnih aktivnosti čovjeka.

Sunčica Leško, prof. logoped: Hranjenje svi uzimamo zdravo za gotovo a najmanji poremećaj  gutanja može dovesti do životne ugroženosti

 

SLAVONSKI BROD- Od samog rođenja pa tijekom cijelog života hranjenje je jedna od svakodnevnih aktivnosti čovjeka.Ta potreba je toliko prisutna da je svi uzimamo zdravo za gotovo a ne znamo da najmanji poremećaj akta gutanja može dovesti do životne ugroženosti. 
Akt gutanja zahtijeva složenu neuromuskularnu koordinaciju, sa centrom u produženoj moždini, odvija se u tri faze , oralnoj , faringealnoj i ezofagealnoj i disfumkcija bilo koje razine može poremetiti peroralnu prehranu.


Disfagija (Dysphagia) je medicinski termin koji se odnosi na teškoće gutanja bez obzira na uzrok i o njoj smo razgovarali sa Sunčicom Leško, prof. logopedom koja svoja znanja već 18 godina primjenjuje u radu s pacijentima u Općoj bolnici dr. Josip Benčević. Rekla nam je koja je uopće veza logopeda i teškoća gutanja.

- Opće je poznato da se mi logopedi ,između ostaloga,bavimo patologijom glasa i govora. U proizvodnji glasa i govora uključene su iste anatomske strukture kao i kod gutanja. Može se reći da su pokreti žvakanja i gutanja predgovorne vježbe te time temelj za budući razvoj govora.
Glas i govor od iznimne su važnosti za čovjeka ,neophodni su za svakodnevnu komunikaciju ,govorom čovjek izgrađuje svoj identitet , ipak disfunkcije glasa i govora od manje su važnosti za život čovjeka od gutanja zato što i najmanji poremećaj akta gutanja može dovesti do životne ugroženosti.

Kojom vrstom poremećaja gutanja kod odraslih se logopedi najčešće susreću?
- Teškoće gutanja, kod odraslih, mogu biti različite etiologije: moždani udar,traumatske ozljede mozga, progresivne neurološke bolesti.
U proteklih sedam godina smo jedna od rijetkih ako ne i jedina ustanova u kojoj se provodi rehabilitacija orofaringealne disfagije koja je nastala kao posljedica velikih operativnih zahvata kod karcinoma glave i vrata.-  rekla je Leško.

 


Ako primjetite smanjenu mogućnost zatvaranja usta,otežano zadržavanje hrane u ustima, posljedično pretjerano istjecanje hrane ili tekućine, nesigurne i neprecizne pokrete jezika, otežano žvakanje i priprema zalogaja za gutanje imate pokazatelje problema s hranjenjem odnosno gutanje, rekla je Leško i navela još znakova koje i sami možete primjetiti- Neobična kvaliteta glasa(grgljav,promukao), zakašljavanje ili zagrcavanje tijekom uzimanja obroka, teškoće u koordinaciji disanja s hranjenjem ili pijenjem,-reducirano velofaringealno zatvaranje te istjecanje hrane i tekućine na nos, kronične upale pluća ili učestale druge dišne infekcije- kao posljedice aspiracije ili prekomjerni gubitak težine ili dobijanje težine. Sve su to znakovi koji ukazuju na problem.-

Koji je cilj logopeda u tretmanu poremećaja gutanja?
- Cilj je očuvanje ili poboljšanje funkcije gutanja i govora. Ako je očekivana posljedica operativnog zahvata teškoća gutanja, vježbe ćemo započeti prije samog operativnog zahvata upoznavajući pacijenta sa samom fiziologijom gutanja ,s vježbama i njihovim djelovanjem.Upoznajemo pacijetna s važnošću zadovoljavanja osnovnih nutritivnih potreba čime nastojimo spriječiti malnutriciju i dehidraciju te naglašavamo važnost redovnog i pravilnog održavanja oralne higijene pacijenta čime želimo spriječiti mogućnost kolonizacije patogenih bakterija.-

Koje se sve vježbe koriste u rehabilitaciji gutanja?
-Tradicionalne tehnike za poboljšanje gutanja uključuju promjenu prehrane - promjenu sadržaja,odnosno konzistencije , hrane i tekućine, vježbe gutanja: vježbe za jačanje mišića usana i jezika kojima se poboljšava oralni transport zalogaja u cijelosti,vježbe kojima se poboljšava kontakt korijena jezika sa stražnjim faringealnim zidom,
vježbe za podizanja larinksa i krikofaringealnog otvaranja čime se poboljšava faringealna koordinacija gutanja.-

Kako određujete vježbe koje ćete koristiti u rehabilitaciji?

- Vježbe koje ćemo koristiti određujemo individualno ovisno na kojoj razini ili razinama su teškoće gutanja nastale.
Nakon zacijeljivanja operativne rane započinje se s procjenom funkcije gutanja-kliničkim pregledom te se radi fiberoptička endoskopska procjena gutanja na našem Odjelu za bolesti uha,grla,nosa i kirurgiju glave i vrata u brodskoj bolnici. Tijekom navedene pretrage bez iznimke je prisutan logoped i to ne samo tijekom prvog pregleda nego i pri svakom kontrolnom pregledu kako za vrijeme trajanja terapije tako i po njenom završetku.Kako su naši pacijenti viskoko rizični s vježbama započinjemo prije dekaniliranja zbog moguće aspiracije koja se tada uspješno rješava usisavanjem aspiriranog sadržaja.Ponekad su uz vježbe potrebne i promjene položaja tijela tijekom gutanja.
One utječu na put kojim hrana prolazi kroz usnu šupljinu, farinks i jednjak u kombinaciji s gravitacijom.
Važno je naglasiti da našim vježbama možemo djelovati isključivo na teškoće gutanja koje se nastale kao posljedice disfunkcija oralne i faringealne faze akta gutanja.-

Dovodi li primjena vježbi do poboljšanja gutanja kod svih pacijenata?
- Naša iskustva pokazuju poboljšanje gutanja primjenom gore navedenih vježbi kod pacijenata s karcinomom glave i vrata ali i kod pacijenata kod kojih je poremećaj akta gutanja nastao kao posljedica kemoradioterapije.-

Koju vrstu hrane koristiti kod teškoća gutanja?
- Ne postoji tipična hrana za disfagiju.Sadržaj hrane treba izabrati zavisno od vrste poremećaja.Postoje četiri stupnja (nivoa) korištenja hrane kod teškoća gutanja:
1.konzistencije pudinga,
2.čvrstog jogurta,
3.tekućeg jogurta,
4.vode.-

Za kraj razgovor Sunčica Leško, prof. logoped u slavonskobrodskoj općoj bolnici naglasila je -
Hranjenje nije samo zadovoljavnje osnovne potrebe gladi nego je i u našoj kulturi važan segment socijalnog života i druženja jer uglavnom naša duženja su oko stola.Uvježbavanje gutanja često je mukotrpan i dugotrajan proces i za maksimalne rezultate potrebno je redovno provođenje dogovorenih vježbi ali i angažiranje članova obitelji koji će pomoći provoditi vježbe i kod kod kuće.-

 

 

 

 

 

/S.Špehar/

Najčitanije
Lifestyle
Sanda brani boje Slavonskog Broda na Svjetskom prvenstvu u Parizu

"Nadamo se i veselimo se njihovim uspjesima i u budućnosti".

Sanda brani boje Slavonskog Broda na Svjetskom prvenstvu u Parizu

Naša ljepotica, Valentina Jackiv nakon priprema u Vinkovcima, spremna je za finale izbora za Miss Hrvatske

Radosna što je dio cijele priče, Valentina očekuje dobar rezultat ali i dalje sve doživljava kao dobro iskustvo u kojem je puno naučila.

Naša ljepotica, Valentina Jackiv nakon priprema u Vinkovcima, spremna je za finale izbora za Miss Hrvatske

Dani prvog hrvatskog piva u Stupničkim Kutima

Dođite u Stupničke Kute, osvježite se hladnim pivom i dobro se zabavite.

Dani prvog hrvatskog piva u Stupničkim Kutima

Vrijeme je kuhanih kukuruza, mi smo kušali novi recept

Dok ga većina priprema na tradicionalni način, kuhanjem u slanoj vodi, nudimo vam nešto drukčiju recepturu, za cca 8 klipova kukuruza.

Vrijeme je kuhanih kukuruza, mi smo kušali novi recept

17. Rock Starce zasladio Goran Bare

Održan je 17. po redu festival “Rock Starci” koji je još jednu godinu u nizu okupio brojne ljubitelje rock-a i koncerata na otvorenom.

17. Rock Starce zasladio Goran Bare

Nova Spartanka u timu, Gabrijela Crnjac

Snaga, motivacija, upornost, pobjeda.

Nova Spartanka u timu, Gabrijela Crnjac