Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 10.10.2017 14:07

Stjepan Gusak: Samo Bog i ja znamo kako preživljavam, nikada se nisam nadao da ću ovako živjeti, nemam s čime kupiti čokoladu unucima

U Slavonskom Brodu na mirnom prosvjedu okupilo se nekoliko stotina umirovljenika.

 

SLAVONSKI BROD- Dotakli smo dno Europske unije i regije, svaka treća osoba starija od 65 godina u zoni je siromaštva. Samo Bugari su siromašniji od naših starica i staraca, riječi su to s kojima je u Slavonskom Brodu započeo prosvjed umirovljenika u Slavonskom Brodu. Većina od više od 8 tisuća umirovljenika u samom gradu i oko 14 tisuća umirovljenika u čitavoj Brodsko- posavskoj županiji ima najnižu mirovinu u čitavoj Hrvatskoj, podaci su koji pozivaju na alarm jer rijetki su ti koji u našem kraju imaju sreću živjeti pristojno od svoje mirovine.


I slavonskobrodski umirovljenici od nadležnih traže ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje od 3% koje im je uvedeno još 2008. godine zbog recesije koja je pogodila Hrvatsku, traže i povećanje mirovina za 19% svima koji su umirovljeni nakon 1999. godine, povećanje aktualnih mirovina za 14% do 2018., uvođenje nacionalne mirovine, mirovinskog dodatka, prava na rad...


- Kome je danas lijepo pogotovu u našoj županiji? Prosvjedujem jer nas nitko ne uvažava, tri posljednje Vlade, nitko se nije udostojao pozvati umirovljenike na neki razgovor. Umirovljenici žive bijedno, jednako oni na selu kao i ovi u gradu, sve su to starci koji ne mogu sami ni zemlju obrađivati ne mogu, a u gradu je još gore. Oko 150 umirovljenika našega grada skoro svaki dan po zimi provede u nekom od trgovačkih centara jer nemaju s čime platiti grijanje.- rekao je danas Stjepan Rakitić, predsjednik Povjereništva županije BPŽ Sindikata umirovljenika Hrvatske čija mirovina je 1.230 kuna.


Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti radni je naslov štrajka kojemu s u Slavonskom Brodu odazvalo nekoliko stotina umirovljenika.


Nada Majić kaže da su svi jadni, otišla je u invalidsku mirovinu koja iznosi 2.100, 00 kn i kaže nam da nema s čime kupiti mlijeko na kraju mjeseca- Nitko nas ne čuje, nama koji nemamo velike mirovine povećanje nismo ni osjetili, čistim ženama po kućama, čuvam djecu, skrbim i o kćerki koja ne radi i o unuku. Ovo je grozno i jadno. – kazala je danas.

 

       


- Nemam s čime kupiti čokoladu unucima. Radio sam u Novogradnji, imam 2.300 kuna mirovinu. Nisam nikada ni pomišljao da ću ovo doživjeti. Pomažemo jedni drugima, kada ja imam dam drugom, kada ja nemam meni daju. Kako preživljavam? Bog i ja samo znamo. Sramota je to kako danas ljudi koji su radili cijeli život žive. Sve za koje sam glasao nisu nam ništa pomogli, Plenković, Sanadar. J…em ti ovakvu državu, gledam izbjeglice oni žive bolje od nas, ne bojim se ništa reći.- kazao je Stjepan Gusak, umirovljenik koji se pridružio današnjem prosvjedu.


        

 

 

 

/S.Š/

 

Vijesti
Kapelanov stan bit će mjesto okupljanja Brođana i turista koji žele u mirnom okruženju popiti piće

Na inicijativu Grada Slavonskog Broda caffe bar "Kapelanov stan" otvorio vrata gostima.

Kapelanov stan bit će mjesto okupljanja Brođana i turista koji žele u mirnom okruženju popiti piće

 U pošti prisvojila tuđi novčanik s novcima

Policijski službenici su oštećenu upoznali s mogućnošću pokretanja privatne tužbe.

U pošti prisvojila tuđi novčanik s novcima

Pronašli čak 75 paketa eksploziva u osobnom vozilu

Ispod sjedala vozača i suvozača carinici pronašli pakete s crvenkastom tvari.

Pronašli čak 75 paketa eksploziva u osobnom vozilu

19-godišnjakinji kaznena prijava zbog krađe nakita

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja.

19-godišnjakinji kaznena prijava zbog krađe nakita

Sportske igre mladih ponovo u Slavonskom Brodu

Plamen Igara zapalio je gradonačelnik Mirko Duspara zajedno s uspješnim brodskim sportašicama Vanesom Tot i Dunjom Lipovac.

Sportske igre mladih ponovo u Slavonskom Brodu

Od 1. svibnja s poslom starta novozaposlenih sedamnaest žena iz Slavonskog Broda

Zaželi posao, pruži podršku projekt je Udruge Loco- Moto čija je ukupna vrijednost gotovo 3.5 milijuna.

Od 1. svibnja s poslom starta novozaposlenih sedamnaest žena iz Slavonskog Broda