Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 04.07.2017 08:35

Slavonskobrodskom pjesniku Gabrijelu Barišiću priznanje Hrvatskog sabora kulture

Bogatstvo hrvatskih narječja na 36. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika.

Slavonskobrodskom pjesniku Gabrijelu Barišiću priznanje Hrvatskog sabora kulture

 

SLAVONSKI BROD- U subotu, 1. srpnja, u Zagrebu je održano 36. izdanje Susreta hrvatskih zavičajnih književnika u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.
U bogatom programu Susreta predstavljena su najbolja književna ostvarenja hrvatskih zavičajnih književnika koja je u konkurenciji od ukupno 447 radova, odabralo stručno Prosudbeno povjerenstvo ovogodišnjeg književnog natječaja HSK-a: književnici Miroslav Mićanović i Ivan Babić i teatrologinja i dramska pedagoginja Ozana Iveković.

Susret je okupio brojne zavičajne književnike iz Istre, Dalmacije, Slavonije, Hrvatskog zagorja, Zagreba i okolice, koji su se predstavili odabranim poetskim, proznim i dramskim radovima na svojim narječjima i zavičajnim govorima i ponovno pokazali koliko je bogatstvo i ljepota hrvatskoga jezika koje čuvaju i njeguju u svojim djelima.

Nagrađenim autorima dodijeljene su plakete kao najviša priznanja Hrvatskog sabora kulture za književno stvaralaštvo: Plaketa Mihovil Pavlek Miškina za pjesništvo na književnom standardu, Plaketa Mihovil Pavlek Miškina za dijalektalno pjesništvo, Plaketa Slavko Kolar za prozu, Plaketa Slavko Kolar za prozno stvaralaštvo mladih autora i Plaketa Kalman Mesarić za dramsko stvaralaštvo. Pohvaljenim i odabranim autorima Hrvatski sabor kulture dodijelio je pohvalnice i priznanja, a književnu svečanost uveličao je i nastup violončelistice Mije Grubišić.

Brođaninu Gabrijelu Babiću dodijeljeno je priznanje za pjesmu "Ovdje". -  Početkom srednje škole, sa svojih petnaestak godina, počeo sam pisati poeziju. Iako je moja poezija drugačija, pisanje i čitanje  brusio sam i učio od članova  KLD „Berislavić“ . Najviše sam učio od oca koji također piše i od setre također, a potom sam se susretljivošću mojih profesorica hrvatskoga, kojima se i ovaj puta zahvaljujem, Branki Koudeli, Božici Sedlić i Marici Gjurčević, upoznao s filozofijom i avangardnom poezijom te sam dalje ponajviše učio od Ezre Pounda i T.S.Eliota.- rekaao nam je Gabrijel koji 1999. godine diplomirao nešto sasvim drugačije, biologiju i kemiju na Pedagoškom fakultetu u Osijeku.

Od 1999. godine Gabrijel je član Književne udruge „Brod“ pod čijim je uredništvom 2006. objavio prvu knjigu pjesama „Prvi glas naše nove opsjene“ koja je i promovirana u Brodu u Domu za starije. Recenzentica je bila Božica Jelušić. Upornost u bavljenju poezije dovela ga je na brojna natjecanja i natječaje.  

Pod uredništvom Tonija Barteka u biblioteci „Brodski krugovi“ Matice hrvatske, ogranka Slavonski Brod2011. objavio je drugu knjigu poezije „Nadomjestak za nevinost“(recenzentice su bile Maja Gjerek i Irena Krumes – Šimunović) i osvojio i laureat na 31. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika 2012. godine,  u Križevcima. - Natjecanje je tada bilo raskošnije i uključivalo je i noćenja i ručkove, ali, paradoksalno, kao da je sa smanjenjem budžeta i povlačenjem u Zagreb dobilo na težini. Svake godine javlja se sve više amaterskih književnika(članovima Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca natjecanje nije dopušteno) i žiriju je posao sve naporniji i teži. Nažalost više ne postoje sredstva za objavu zbornika, ali odabrani autori dobivaju plaketu „Mihovil Pavlek Miškina“ za pobjednika, posebno na književnom standardu, posebno dijalektalno, te eventualno za mlade autore. Nagrada drugog ranga je pohvalnica i trećeg ranga priznanje, koje sam i ja ove godine osvojio. Posebno su nagrade za prozu te za dramski tekst. Iako Facebook osuđujemo, meni je pravi rasadnik informacija za književne natječaje. Ove godine mi je na natječaju i zbirka kratkih priča, a uskoro i roman. Stjecajem okolnosti, zbog zdravstvenih razloga sam u mirovini pa sam se u potpunosti posvetio pisanju. S tim da su mi dva rukopisa kod Enesa Kiševića, kojemu je nažalost nedavno preminuo brat, pa smo odgodili pisanje recenzije. Ako ove godine uspijem objaviti nešto ukoričeno bit će to moj daljnji korak prema profesionalizaciji.- završio je svoju priču Gabrijel Babić.

 

 

           

 

 

 

   ovdje

                           mojoj majci

I

hrast baca sjenu
i na mjesečini
puknuti granit
koji pije maglu zore
uz put prema rijeci
provedoh cijeli život
tražeći odgovore
i umrijet ću
ne našavši
sunce
ovdje izlazi
u pijevu kukavice i drugih
i šutnji čovjekovoj
na žegu se priprema
čekat ćemo dan u godini
da prinesemo
krizanteme na taj grob
golemi hrastovi
natječu se u starosti
s najstarijim grobovima ovdje
a na njihovim vrhovima
vječno zelena imela
ovdje u tišini
stanuje strah
dok vjetar puše
kroz dolinu
nema se što činiti
već sjediti čekajući prijatelje
prijatelje
koje si ostavio u pijesku
bježeći prema sjeveru
ostavljajući sve to
sve te dvojbe
ljubavi u pustinji
davno
računi naših života
ne stanu pod tepih
tu nećeš preživjeti, bojim se...
u mračnom šipražju ponora
čeka nas sredina puta
pusti neka moć teče
moć neka slobodno teče
ovim usjekom

 

 

 

 

 

 

 

/ip/

 

Najčitanije
Magazin
Google iz svojih opcija izbacio nekoliko mogućnosti, korisnici nezadovoljni

Novosti su izazvale gnjev mnogih korisnika.

Google iz svojih opcija izbacio nekoliko mogućnosti, korisnici nezadovoljni

Mislite da je vaše računalo sigurno : Hakeri se koriste Wordom kako bi ukrali lozinke

Novi napad ne koristi se makronaredbom, već se izvršava u pozadini čim korisnik, odnosno žrtva, otvori dokument.

Mislite da je vaše računalo sigurno : Hakeri se koriste Wordom kako bi ukrali lozinke

Pročitajte koliko je u siječnju u Hrvatskoj registrirano novih automobila

Izvješće europskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

Pročitajte koliko je u siječnju u Hrvatskoj registrirano novih automobila

Obiteljski liječnici: Ne možemo ovjeravati braniteljima kartone, dobit će ih na CD-u

Šokirali su ih novi zahtjevi za ispisivanjem pustih papira.

Obiteljski liječnici: Ne možemo ovjeravati braniteljima kartone, dobit će ih na CD-u

Gmail se mijenja, pogledajte kakve nas novosti čekaju

Brži i pregledniji.

Gmail se mijenja, pogledajte kakve nas novosti čekaju

Ivan na Strojarstvu ima prosjek 5.0, Janko kaže kada bi mogao ponovo birati, izabrao bi isti fakultet

Na svečanosti dodijele diploma, dodijeljene su i nagrade najboljim studentima Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu.

Ivan na Strojarstvu ima prosjek 5.0, Janko kaže kada bi mogao ponovo birati, izabrao bi isti fakultet