Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 14.04.2018 11:14

Slavonija na rasprodaji: Kuća s 20.500 m2 vrta, voćnjaka, vinograda i oranica - 9000 eura

I ovaj “cjenik” nekretnina u tom kraju potvrđuje njegovu nerazvijenost.

Slavonija na rasprodaji: Kuća s 20.500 m2 vrta, voćnjaka, vinograda i oranica - 9000 eura

 

SLAVONSKI BROD- Samo 67.800 kuna vrijednost je na koju je procijenjena kuća, građena 70-ih, s čak 20.500 m2 okućnice, vrta, voćnjaka, vinograda i oranica u Svetoblažju, selu općine Trnava, a koja je završila na bubnju te će se na javnoj prodaji, dražbi, naći 26. travnja, piše glas-slavonije.hr Ovaj niz nekretnina, od kojih je vrijednost kuće samo 41.000, a 20.500 m2 potkućnice, vrta, voćnjaka, oranica i vinograda nevjerojatno niskih 26.800 kuna, koji je u cijelosti, 1/1, vlasništvo jednog ovršenika, te uvažavajući to da ovršitelja prije svega zanima njegovo potraživanje, ipak zorno svjedoči o bagatelnosti cijena nekretnina u trnavačkom kraju, a što pak svjedoči o izreci lokalnih trgovaca nekretninama: “Što udaljenije od Đakova, to tužnije, jeftinije…” Bagatelnost cijena na tranavačkom području potvrđuje i načelnica Irena Mikić Brezina naglašavajući da su prodavatelji nekretnina prisiljeni spuštati cijene do “granice podnošljivosti” jer u suprotnom kupca neće naći.

Vikendice kao kuće
– Najlošije po cijenama nekretnina stoje upravo Svetoblažje, Hrkanovci, Dragotin, a općinsko središte Trnava, Lapovci i Kondrić ostvaruju nešto bolje cijene, no ni približno realnima, tj. onome koliko je uistinu novca uloženo u te nekretnine, poput velikih, uređenih kuća s prostranim okućnicama… - kaže Mikić Brezina. Samo za usporedbu – za spomenuti niz nekretnina u Svetoblažju, što za samo 9000 eura ide na bubanj, u Đakovu se ne može kupiti ni prazna numera, ni golo građevinsko zemljište.

– U odnosu prema Đakovu, nekretnine u trnavačkom kraju jeftinije su za čak 50, pa i 70 posto, ovisno koji je dio tog kraja i što se prodaje. Nekretnine tu, iako je to i poznata vikendaška zona, slabo idu. Možete davati i besplatno, no ako nema nikoga – džabe vam je - kaže vlasnik Rehnšiber nekretnina Vlado Rechner. Ocjenjuje, vikendice tu idu osrednje – cijene su im od 6-7 do 15-20 tisuća eura. Jer u zlatno vrijeme gradnje kuća za odmor po Đakovštini, krajem 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, ondje su se gradile postrane, dobro opremljene vikendice, mnoge i nalik na kuće za trajno stanovanje, a uz koje, jer je to vinogradarski kraj, u pravilu idu vinogradi, voćnjaci.

- U Trnavi je prodana katnica s velikom okućnicom, građena 70-ih, za 28.000 eura. Tko traži više – to se ne prodaje. Ovdje ne možete prodati kuću za 30-40 tisuća eura - kaže Mikić Brezina.

I ovaj “cjenik” nekretnina u tom kraju potvrđuje njegovu nerazvijenost – gospodarsku, infrastrukturnu, loše demografske trendove, u kojima to područje samo slijedi negativna demografska kretanja cijele zemlje. Broj stanovnika pada iz popisa u popis - 2001. godine ova je općina imala 1900, a samo deset godina poslije, prema popisu iz 2011. godine, 1600 stanovnika, čak 300 mještana manje, što je velik gubitak za jedan takav kraj.

Općinski pročelnik Hrvoje Lukačević napominje kako je općina Trnava područje posebne državne skrbi prve skupine.

– Svi s indeksom razvijenosti ispod 50 u prvoj su skupini, a naš je 46 - dodaje Lukačević.

Mjesto za bijeg
A Svetoblažje, do kojeg asfalt vodi jedino iz smjera Dragotina, s manje od 50 mještana, zapravo je pravo mjesto za bijeg od grada i užurbanosti života. Dio Đakovčana i drugih to je prepoznao i kupio kutak za odmor. Mirom odiše i susjedni Dragotin, udaljen samo sedam kilometara od Đakova, a poznat po svom marijanskom svetištu i više od 700 godina staroj crkvi, smještenima na idiličnom proplanku s kojeg puca prekrasan pogled na okolicu. Sa svojom crkvom, šetnicama i postajama križnoga puta, oltarom na otvorenom, spomenikom Blaženoj Djevici Mariji na vrhu vidikovca…, to je svetište pravo mjesto duhovne okrjepe i odmora, no potrebno mu je daljnje uređenje i dodatna infrastruktura. Mikić Brezina kaže kako su se čak bili poveli i razgovori s visokim instancama za gradnju objekta sa 100 kreveta… Bio bi to poticaj za razvoj vjerskog turizma tog mjesta pa bi možda time i cijene nekretnina tu porasle. A kuća s 20 tisuća četvornih metara vrta, oranica… u Svetoblažju, nikako nije nebitna napomena, što 26. travnja ide na dražbu, rječnikom ovršitelja rečeno (još uvijek) “nije oslobođena od osoba i stvari”...foto:ilustracija

Vijesti
Danas sveta misa i blagoslov novoizgrađenog Stadlerova centra

Stadlerova spomen kuća izgrađena je u spomen na vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera koji je rođen u Slavonskom Brodu.

Danas sveta misa i blagoslov novoizgrađenog Stadlerova centra

Udruge otvaraju svoja vrata zainteresiranim građanima tijekom trodnevne manifestacije

Dani otvorenih vrata udruga 2018.

Udruge otvaraju svoja vrata zainteresiranim građanima tijekom trodnevne manifestacije

Cijene rastu, kuće u Slavonskom Brodu skuplje od onih u Osijeku

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom travnja zabilježile više vrijednosti nego u istom mjesecu prijašnjih godina.

Cijene rastu, kuće u Slavonskom Brodu skuplje od onih u Osijeku

Europa preporučila Hrvatskoj porez na nekretnine i što kasnije u mirovinu

Prošle godine Hrvatska je dobila pet preporuka, a ove godine je to smanjeno na četiri, iako u sadržajnom smislu ima vrlo malo promjena.

Europa preporučila Hrvatskoj porez na nekretnine i što kasnije u mirovinu

Znate li da u Gradskom parku raste jedinstveno stablo ginko?

Novogradiški gimnazijalci obilježili Europski dan parkova.

Znate li da u Gradskom parku raste jedinstveno stablo ginko?

Mladi ste i želite naučenu teoriju pretvoriti u praktično znanje, vrijeme je za uputiti se u svijet

AIESEC je najveća neprofitna međunarodna organizacija mladih ljudi koja djeluje u 127 zemalja.

Mladi ste i želite naučenu teoriju pretvoriti u praktično znanje, vrijeme je za uputiti se u svijet