Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 15.12.2017 12:34

Sjećanjem na 27 poginulih pripadnika, započelo obilježavanje 26. godišnjica osnutka 157. brigade HV-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu započelo svečano obilježavanje 26. godišnjice osnutka.

 

SLAVONSKI BROD- Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomeniku svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu započelo je danas obilježavanje 26. godišnjice osnutka 157. brigade HV-a u Slavonskom Brodu, a uz nazočnost pripadnika brigade, roditelje poginulih branitelja, izaslanika ministra obrane, zamjenika gradonačelnika i zamjenika župana u županijskoj vijećnici nastavljen je program svečanosti.

Zbog potreba obrane Republike Hrvatske, odlukom Ministarstva obrane RH te zapovjednika Glavnog stožera OSRH, sredinom prosinca 1991. godine, na području bivše općine Slavonski Brod, osnovana je i ustrojena 157. brigada HV kao treća brigada na ovom području.

Dio postrojbe 108. brigade izdvojen je u 157. brigadu HV dok je operativni stožer započeo s pripremama za mobilizaciju cjelokupne brigade. Veći dio zapovjedništva brigade i zapovjedništva nižih postrojbi je mobiliziran 17. siječnja 1992., a glavni dio vojnika je mobiliziran 19. siječnja1992. godine. Manji dio brigade, I bojna i topnički divizion su mobilizirani sredinom veljače1992. godine.- 

Ovu novoutemeljenu brigadu zvali su Brodska brigada, jer je ustrojena za obranu općine Slavonski Brod. Osim čuvanja državne granice od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca i eventualnih desantnih područja kao i mosta na Savi kod Broda pripadnici 157. brigade su ratovali i na drugim ratištima i bojištima: novogradiškom, južnom, u Bosanskoj Posavini...

Pripadnici 157. brigade su sudjelovali u prihvatu velikog broja izbjeglih i prognanih iz Bosne (2. i 3. bojna su dobile zahvalnicu Stožera civilne zaštite), a za sudjelovanje na južnom ratištu pohvalu načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka.

- Zapovjedništvo je u operaciji Bljesak bilo u punoj pripravnosti u slučaju potrebe da se digne vojska, a zapovjed o mibiliziranju 980 pripadnika brigade smo dobili u noči 3- 4. 8 gdje smo sudjelovali u odstunoj obrani na obali Save dokle god se nije završila Oluja, da bi u prvom mjesecu  96. godine brigada stvljena umirovanje, ostalo je samo djelatno zapovjednptvo. Dans 26 godina nakon nisu sv branitelji zbrintuti, nekim još nije ni priznato sudjelovanje u ratu, pojedini nsu iješii status branitelja, ostavili su bez radnih mjesta, oni koji su dobili mirovine one su male da bi se od toga moglo živjeti, hoće li se novim Zakonom to sve riješiti, ne znam.- rekao je danas Mirko Sečić,  pukovnik HV-a u mirovini. 

 

                

 

U tim borbenim aktivnostima 27 pripadnika brigade ugradilo je svoj život u slobodu i nezavisnostlijepe naše domovine, a u brojnim ratnim djelovanjima na bojištima Hrvatske bilo je ranjeno 118 pripadnika. U operaciji Bljesak je zapovjedništvo brigade, tada već pukovnije, bilo u punom stanju pripravnosti, dok je dio pukovnije u operaciji Oluja izveo presudnu obranu rijeke Save. Više od 5000 vojnika, dočasnika i časnika 157. brigade je predano izvršavalo svoje obveze.

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Stjepana Mesića, dana 26.05.2006. brigada je odlikovana redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Odličje je 19. siječnja 2007. godine prvom zapovjedniku brigade Ivi Petriću , prilikom obilježavanja 15. obljetnice, uručio brigadni general Zvonimir Peternel, izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH.

Obilježavajući 26. obljetnicu osnutka 157. brigade s ponosom i tugom prisjećaju se poginulih hrvatskih vitezova čiji su životi položeni na oltar Domovine: Dragan Babić, Vinko Blekić, Stjepan Blekić, Ivan Čemni, Alen Galošević, Darko Ilakovac, Drago Knežević, Ivan Knežević, Marinko Knežević, Mato Kršić, Željko Lovreković, Luka Lukinović, Damir Macko, Blaž Marijić, Luka Marković, Jakob Marković, Danko Mataić, Mijo Mihaljević, Mato Mikinčić, Mladen Mišić, Franjo Mavunac, Branko Novačić, Josip Orešković, Josip Pastuović, Stjepan Pavlović, Mirko Volf i Branko Živković.

 

       

 

 

 

/ebrod/

Magazin
Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Mogućnost izvanmrežnog pristupa mailovima iz Gmaila najavljena je još prošlog mjeseca, a sada je napokon i dostupna korisnicima.

Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Litra Supera 95 u BiH je 1.82 KM, odnosno 6.82 kune.

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Prijašnja istraživanja pokazala su kako korisnici ne bi dobro reagirali na uvođenje pretplate.

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Kako stvari sada stoje, umjerena poskupljenja mogla bi se nastaviti idućih tjedana i mjeseci.

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca

Malo tko zna da vaše ponašanje na društvenoj mreži odaje i vaše političko opredjeljenje.

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca

Što se događa s cijenama benzina i dizela? Hrvati gorivo toče u Mađarskoj, Austriji i BiH

U donosu na prosječnu visinu plaće Hrvati spadaju među građane koji plaćaju skupo gorivo.

Što se događa s cijenama benzina i dizela? Hrvati gorivo toče u Mađarskoj, Austriji i BiH