Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 06.09.2017 11:25

Potaknuti onečišćenjem zraka studenti Udruge Futuri Magistri osmislili projekt „Spremni na klimatske promjene“

Ovaj projekt dio je veće europskog projekta LADDER.

Potaknuti onečišćenjem zraka studenti Udruge Futuri Magistri osmislili projekt  „Spremni na klimatske promjene“

 

SLAVONSKI BROD- Projekt „ Spremni na klimatske promjene“ nastao je u suradnji Udruge studenata odgojnih i obrazovnih znanosti „Futuri Magistri“, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Općinom Brodski Stupnik te Udrugom „Zlatnik“ iz Staroga Slatinika.


- Ovaj mikroprojekt dio je većega europskog projekta LADDER u kojemu sudjeluje 26 partnera i 20 suradnika iz 18 zemalja članica EU-a i 17 članica koje nisu članice. Projekt LADDER usmjeren je na obrazovanje za održivi razvoj, podizanje svijesti o aktualnim problemima te osnaživanju suradnje između lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva. Temelji se na DEAR pristupu, odnosno obrazovanju za razvoj i podizanje svijesti. – rekla je Tanja Đurić, projektna koordinatorica Udruge Futuri Magistri.

 

          

Članovi Udruge „Futuri Magistri“ u posljednjih deset mjeseci od kako postoje, uključili su se u nekoliko projekata, ali ovaj projekt njihov rad podiže na višu razinu, jer riječ je o EU projektu.

- Unutar ponuđenih 17 milenijskih ciljeva u sklopu LADDER projekta mogli su se prijaviti mikroprojekti kojima bi se podigla svijest o određenom problemu. Studenti Fakulteta za Odgojne i obrazovne znanosti prepoznali su problem u svojoj lokalnoj zajednici, a to je onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, te su kroz projektni prijedlog pokušali biti dio promjene za zdraviji i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici. Kao budući učitelji smisao njihova poziva je obrazovati mlade, osvijestiti ih i potaknuti na kritično promišljanje o okolini u kojoj žive te im pomoći da postanu aktivni sudionici društva. – rekla je Emina Berbić- Kolar, prodekanica za nastavu na Fakultetu i glavna inicijatorica osnivanja studentske Udruge Futuri Magistri.

 

         


Provedba projekta predviđena je u rujnu i listopadu 2017. Godine a cilj je projekta obrazovati učenike mlađe školske dobi i njihove roditelje te širu javnost o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama za društvo. Putovanje u Višnjan, Znanstveno- edukacijski centar, radionice o klimatskim promjenama i kreativne radionice koje će se održati u Brodskom Stupniku i Starom Slatiniku te završna izložba u mjesecu listopadu glavne su aktivnosti projekta u koje će, uz studente, biti uključena djeca, njihovi učitelji ali i roditelji.

– Kako je projektom predviđeno razvijanje STEM područja nismo ni u jednom trenutku dvojili uključivanje u projekt. Posebno ćemo se angažirati na završnoj aktivnosti, završnoj izložbi koja će se održati 14. Listopada u Starom Slatiniku na kojoj će te moći vidjeti što su djeca i stariji tijekom projekta naučili o klimatskim promjenama.- rekla je Snježana Čurčija, predsjednica Udruge Zlatnik iz Starog Slatinika.

 

       

 

U projekt su uključene dvije osnovne škole iz Starog Slatnika i Brodskog Stupnika- Svaki oblik terenske nastave prava je blagodat za učenike, što je ovim projektom to i ponuđemno. Edukacija o ekologiji dobar je ulog u budućnosti svakog djeteta koje će jednog dana postati osviješten odrastao čovjek spreman se nositi s problemima i klimatskim promjenama i na taj način pokušati ostaviti bolji svijet generacijama koje će dolaziti poslije.- rekla je Marijana Krijan, učiteljica i članica udruge "Zlatnik".

 

          

 

 

 

 

 

 

/s.spehar/

 

    

Civil
EU želi reciklirati svu plastiku, a Hrvatska tek počinje odvajati otpad

U Hrvatskoj postoji oko 700 tvrtki koje se bave plastikom, od čega 100-injak isključivo proizvodnjom PVC vrećica.

EU želi reciklirati svu plastiku, a Hrvatska tek počinje odvajati otpad

Za Slavoniju i Baranju 18,75 mlrd. kuna iz EU fondova

U 2017. objavljen 141 natječaj u vrijednosti 2,8 milijardi eura.

Za Slavoniju i Baranju 18,75 mlrd. kuna iz EU fondova

Novi projekt Volonterskog centra Slavonski Brod - Mladi aktivisti, projektni optimisti!

Nositelj projekta je Centar za kulturne djelatnosti iz Zagreba, a partner je, uz VCSB, i Volonterski centar Osijek.

Novi projekt Volonterskog centra Slavonski Brod - Mladi aktivisti, projektni optimisti!

Protiv govora mržnje i kleveta edukacijom u svim porama društva

Cilj je obračunati se s govorom mržnje na društvenim mrežama.

Protiv govora mržnje i kleveta edukacijom u svim porama društva

Novi natječaj za promicanje EU poljoprivrednih proizvoda

Europska komisija je povećala sredstva na 169 milijuna eura, što je 27 milijuna eura više nego prošle godine.

Novi natječaj za promicanje EU poljoprivrednih proizvoda

Početak školske godine upriličen uz blagoslov škole, učenika i djelatnika

U osnovnoj školI Hugo Badalić početak drugog polugodišta uz blagoslov.

Početak školske godine upriličen uz blagoslov škole, učenika i djelatnika