Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 19.10.2017 10:30

Od danas, brodski specijalisti okupljeni u prvi multidisciplinarni tim za liječenje osteoporoze u Hrvatskoj

Povodom svjetskog dana osteoporoze koji se obilježava 20. Listopada.

 

SLAVONSKI BROD- Prvi multidisciplinarni tim u Hrvatskoj za osteoporozu osnovan je upravo u Slavonskom Brodu, u Općoj bolnici dr. Josip Benčević. Riječ je širokom zdravstvenom problemu koji traži osnivanje posebnih timova u kojima sudjeluju djelatnici različitih službi. Voditeljica time je doc.dr. Blaženka Miškić koja se problemom osteoporoze bavi već dvadesetak godina. Desetak godina postoje trendovi u svijetu i visokoorganizirane zemlje su ustanovile da je multidisciplinarni rad najbolji način uštede. Slavonski Brod krenuo je danas tim putem.


Povodom svjetskog dana osteoporoze koji se obilježava 20. Listopada, organiziraju se brojne akcije kojima se ukazuje na detekciju rizičnih skupina i pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, na promociju zdravlja u školama.- Čuvajte vaše kosti da bi vam koristili u budućnosti,ovogodišnja je. Troškovi za liječenje su brojni. Čak i nakon dijagnoze 80% oboljelih ostane neliječeno, a 90% oboljelih je nedijagnosticirano. Ova bolest ne boli i ukoliko čovjek ne dobije prijelom koji je prvi znak osteoporoze praktički se ni ne javi liječniku. Upravo je zato multidsciplinarni pristup bitan jer uključuje liječnike specijaliste koji prelome vide odmah nakon traume. Radiolozi već svojom prvom dijagnostikom pacijenta mogu usmjeriti da se javi specijalisti endokrinologu, fizijataru koji će započeti liječenje i prevenirati novi prijelom. Zna se da nakon prvog prijeloma u roku od godinu dana dolazi drugi prijelom, i nakon toga kaskada prijeloma koji završavaju invalidnošću, nepokretnošću i smrtnošću.- kazala je danas prilikom osnivanja inicijalnog tima dr. Blaženka Miškić.

 

                  

 


Timu nedostaju još pedijatri koji preko javnog zdravstva trebaju djelovati da djeca već u školskoj dobi promijene način prehrane, bave se sportom, uzimaju hranu bogatu kalcijem, podignu koštanu masu i tako u budućnosti preveniraju prijelome.


Dr. Azra Latić, voditeljica je Odjela za radiologiju slavonskobrodske bolnice.- Radiologija je prva u nizu i u osteoporozi. Ovo je novi pomak za nas radiologe gdje ćemo morati klasificirati spontane frakture i u budućim nalazima za svaki kralježak koji nije normalne visine morati pisati stupanj po Genentu i uputiti pacijenta timu za liječenje osteoporoze.


Dr. Janković voditelj je Odjel za ortopediju i traumu i bavi se akutnim liječenjem prijeloma dio je tima za osteoporozu.-Riječ je o globalnom problemu, s produženjem starosti pacijenata javlja se i osteoporoza koja u najvećem broju slučaja uzrokuje prijelome koje mi liječimo konzervativno ili operativno što nam znatno poskupljuje i troškove zdravstva, ali i utječe na daljnji tijek življenja i funkcionalnosti tih osoba. Pacijente ćemo pokušati detektirati ranije i započeti liječenje osteoporoze ranije kako bi izbjegli sve komplikacije, koje, na žalost u velikom broju slučajeva pacijenta životno ugrožavaju.


- Četiri struke su involvirane u liječenje i dijagnostiku osteoporoze. Na ovom se problemu radilo već godinama na raznim segmentima, kontinuirano i zajedničkim pristupom, sa strane fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatologije. Zajedničkom pristupu nedostaje još medicinska sestra koja će bit poveznica i koordinator liječenja osteoporoze kao duge i nijeme pandemije bez simptoma. Bitna stavka procesa je i kvalitetna edukacija pacijenata o vrstama prehrane o značaju kretanja, kvaliteti održavanja koštanog i lokomotornog sustava pa sve do dijagnostike i liječenja bolesti. Mi kao fizikalna i rehabilitacijska medicina- kazao je danas prilikom osnivanje multidisciplinarnog tima dr. Marino Hanih, šef reumatologije i fizikalne medicine.


- Povodom Svjetskog dana osteoporoze postojeći registar na kojem se radilo dvadeset godina objedniti će sve podatke i za godinu dana sve će prema planu statistički biti obrađeno.- Ovo je inicijalni tim za osteoporozu i daleko više kolega biti će uključeno, jer moderni pristup traži drugačije vidove suradnje i dijeljenje informacija nego li je to bio tradicionalni. Otvara se prostor za pomak u kvaliteti i ja se nadam da će za šest do osam mjeseci rezultati biti objektivniji kada su u pitanju rezultati.- rekao je dr. Boris Hrečkovski, zamjenik ravnatelje Opće bolnice dr. Josip Benčević.

 

 

 

/GP/

Najčitanije
Vijesti
Zbog povećanja minimalne plaće, od siječnja raste i naknada za stručno osposobljavanje

Kritičari najbolje rješenje vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja.

Zbog povećanja minimalne plaće, od siječnja raste i naknada za stručno osposobljavanje

Zadržati obrazovane: Predstavljen novi program stambenog zbrinjavanja, evo što donosi

Zakon o društveno poticanoj stanogradnji donesen je 2001. godine i do danas je mijenjan i dopunjavan više puta.

Zadržati obrazovane: Predstavljen novi program stambenog zbrinjavanja, evo što donosi

Dobro vam jutro uz osam stupnjeva u Slavonskom Brodu

ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je 47 poziva, od toga je12 poziva bilo za hitne službe.

Dobro vam jutro uz osam stupnjeva u Slavonskom Brodu

Ljubičasta noć Željezničara prvi puta "kod kuće", u mjesnom domu "Ova naša Livada"

Prijatelji i ljubitelji nogometa na veseloj zabavi u novoj dvorani MO "Ante Starčević".

Ljubičasta noć Željezničara prvi puta "kod kuće", u mjesnom domu "Ova naša Livada"

Održana 19. hrvatska smotra svirača na tamburi samici

U Donjim Anadrijevcima u organizaciji FAB-a i KUD-a Tomislav iz Donjih Andrijevaca.

Održana 19. hrvatska smotra svirača na tamburi samici

U 2018. ponovo natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća

"Koristit ćemo iskustva koja smo imali do sada i koja su se pokazala bolja"

U 2018. ponovo natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća