SLAVONSKI BROD- Neka danas bude posljednji dan kada vas je partner, dečko, suprug, otac ošamario, počupao ili vam samo rekao da ste krava. Reagirajte same, maknite se od nasilnika, ako ne možete same, potražite pomoć. Poruka je projekta LILY koji se provodi s ciljem senzibiliziranja javnosti da na nasilje treba reagirati. - Nasilje u obitelji nije nova pojava u društvu. 20 godina prošlo je od kako se nasilje u obitelji sankcionira. Do 1990. godina nije bilo sankcija za nasilje u obitelji kao niti odgovora kazneno pravnog osim u nekim ekstremnim slučajevima. Od samog početka su se postepeno uvodile sankcije, mijenjali zakoni i odredbe koje za cilj imaju zaštitu žena i drugih članova obitelji. Dosta smo napredovali, ali vrlo je bitno senzibiliziranje javnosti koja treba prepoznati nasilje. Ne treba šutjeti na nasilje i okretati glavu, treba ga prijaviti.- kazao je danas Dražen Pukljo, voditelj službe kriminalističke policije.


Ipak prstom se najčešće upire na policiju- Primarna uloga policije je sprječavanje nasilja, otkrivanje nasilnika i počinitelja, dokazi, procesuiranje i zaštita žrtava. Policija je najizloženija kao prvi stup obrane. Mi imamo protokole i pravilnike koji nas obavezuju na djelovanje kada god može mi ćemo djelovati odmah.- kazao je Puljko.

Ako je riječ o prekršaju nasilnika policija može zadržati 12 sati. Ako je riječ o kaznenom dijelu nasilnika se zadržava 24 sata, privodi ga se prekršajnom sudcu ili pritvorskom nadzorn

iku koji onda dalje izvještava državnog odvjetnika i proces ide dalje. Glavna zadaća policije je prekid nasilja i zaštita žrtve.
U 12 sati koliko je nasilnik sankcioniran žena mora izaći iz prostora u kojem je zajedno živjela s nasilnikom- Rijetko se nasilnik udaljava iz zajedničkog prostora. Žene u skloništima mogu boraviti do devet mjesec ili godinu dana i u tom periodu pokušava joj se pronaći posao, pomoći da se osamostali i krene u novi život.- Cilj je akcije informirati javnost ali jednako tako povezivanje institucija kako bi se nasilje smanjilo na najnižu moguću razinu. Bilo bi najbolje raditi na prevenciji i djecu učimo ravnopravnosti. Seksizam je u Hrvatskoj nešto s čime se rađamo i kao takve nas nastaju takve odgajati. Seksizam je temelj nasilja.- kazala je AnaMarija Matanović iz Udruge Brod. Podsjećamo postoji ekonomsko, seksualno, fizičko i psihičko. Žena se često puta ne usudi izai iz tog začaranog kruga jer je ovisna o onome tko ju zlostavlja.- Obzirom da smo usvojili Istanbulsku konvenciju, država daje veće mjere, veći je stupanj zaposlenosti i pokreće se, polako istina, ali pokreće se.-

Akciju Lily za cilj ima podizanje svijesti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama! Tijekom programa akcije kojeg su zajednički odradili  Udruga Brod u suradnji s tvornicom Borovo, Policijska uprava brodsko-posavska i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova grada Slavonskog Broda, danas su na brodskom korzu prikazane vježbe samoobrane,  čuli smo 4 priče – ispovijesti žrtava nasilja,  prodavale su se specijalizirane tenisice Lily koje je kreirala tvornica Borovo. Bernarda Bobovečki izvela je glazbeni broj. 

 

     

 

 

 

/s.špehar/

 

Novosti

Veći dio dana bit će uglavnom sunčano, poslijepodne lokalno mogućnost pokojeg pljuska

Novosti

Na blagdan Velike Gospe bit će podjednako uglavnom suho i sučano, te vrlo toplo

Novosti

Sutra je blagdan Velike Gospe, očekuju se veće gužve na cestama