Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 12.01.2018 19:41

Lepršava, vrhunska mlada vina danas su u Bukovlju kušali certificirani ocjenjivači, Vinkovita 2018. ima nove šampione

15. općinska i 4. međužupanijska manifestacija ocjenjivanja mladog vina, povodom Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara i dana općine Bukovlje.

 

SLAVONSKI BROD/ BUKOVLJE- 115 mladih vina stručna komisija bodovala je danas u Bukovlju, na sada već tradicionalnoj, „Vinkoviti 2018“, 15. općinskoj i 4. međužupanijskoj manifestaciji ocjenjivanja mladog vina. Povodom Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara i dana općine Bukovlje i ove godine Udruga vinogradara i vinara "Igrač" Bukovlje - Vranovci okupila je vinare iz čitave Slavonije i središnje Hrvatske.


- Ove godine konkurencija nikada brojnija i kvalitetnija i više smo nego zadovoljni, jer pokazatelj je to da se ideja razvila u ozbiljno natjecanje vinara u čitavoj regiji. 
Kvaliteta vina ocjenjivala se od Bukovlja, Iloka, Orahovice, Okučana, Nove Gradiške, Sibinja, Kutjeva. Trebalo je puno rada i truda kako bi se danas okupile sve vinarije. Održavanje tradicije vinarstva i vinogradarstva kao i promocija kulturnog ispijanja vina cilj je manifestacije.- kazao je danas Željko Domorad, predsjednik udruge vinara „Igrač“.

 

            


 
Anto Prgomet kao somelijer koje svoje iskustvo teše u Plavoj Laguni bio je tajnik komisije- Hrvatska stvarno ima kvalitetna vina i može parirati svim mediteranskim zemljama. Ova godina bila je dobra za vinare što se pokazalo već sada s mladim vinima koje smo ocjenjivali. Ova vina moraju još svoje odraditi ali riječ je o lepršavim vinima s malo više izraženim kiselinama koja će sigurno biti dobra.- kazao je tajnik ocjenjivačke komisije.

 

         

    
Svoje zadovoljstvo organizacijom nije krio ni načelnik općine Bukovlje Davor Petrik- Zahvaljujući radu i trudu udruge, vinarima i vinogradarima ove godine možemo biti prezadovoljni i vinima koja su došla na ocjenjivanje ali i komisijom. Riječ o kvalitetnim i vrhunskim proizvođačima vina ali i certificiranim ocjenjivačima što je još jedan pokazatelj kvalitete.- kazao je Petrik naglašavajući da će općina i dalje podržavati članove udruge koji iz godine u godinu rade na edukaciji i usavršavanju svojih vina o čemu govore i rezultati dosadašnjih natjecanja.

 

        


- Mlada vina su karakteristična po svojoj svježini i potencijalu za dozrijevanje. U pravilu su sva ujednačena, ona koja će duže dozrijevati imaju punoću, ona koja su mlađa bogatija su mirisom, u jednima prevladava miris u drugima okus, i u ovoj fazi su najujednačenija. Jedna će ići u potrošnju čim prije druga će još dozrijevanja. Vina su izuzetna i sva su bila ujednačena, zadovoljni smo kvalitetom vina i samom manifestacijom. Ocjenjivanje je bilo vrlo ujednačeno.- kazao je danas ispred ocjenjivačke komisije Josip Mesić, predavač je na Veleučilištu u Požegi, certificirani ocjenjivač.

 

          

 

Ocjenjivala su se vina u 4 kategorije, bijela i crna. Među bijelim suhim vinima šampion je vinarija Tandara, vinarija Branka Jakobovića iz Vetova šampion je među bijelim vinima s ostatkom šećera preko 6 grama. Od ružičastih vina, što je bila posebna kategorija, šampion je vinarija Adžić iz Kutjeva, i u kategoriji crnih vina, šampion je vinarija Apostol.
Ove godine tri su ukupna šampiona Vinkovite 2017. Godine s jednakim brojem bodova, dva bijela i jedno crno.

 

 

 

/IP/

Najčitanije
Vijesti
Antonela će biti kuharica, Andreja krojačica, znaju da su poslovi teški, ali u njima uživaju

Za obrtnička zanimanje morate biti kreativni.

Antonela će biti kuharica, Andreja krojačica, znaju da su poslovi teški, ali u njima uživaju

Vozio s 2,44 g/kg alkohola u organizmu u neregistriranom vozilu

Protiv vozača slijede odgovarajuće prekršajne prijave.

Vozio s 2,44 g/kg alkohola u organizmu u neregistriranom vozilu

Umirovljenici su još jednom partijali na plesnjaku

U Radničkom klubu u Slavonskom Brodu.

Umirovljenici su još jednom partijali na plesnjaku

Vozači  opet brzi i žestoki

Provođenje pojačanih policijskih kontrola.

Vozači opet brzi i žestoki

Nova ravnateljica Obrtničke škole poručuje: Djeca koja završe obrtničke škole vrlo rano stječu odgovornost, znaju što je novac i što je radna obveza

München ili Dublin mogu biti izbor mladih, ali ne i jedina mogućnost.

Nova ravnateljica Obrtničke škole poručuje: Djeca koja završe obrtničke škole vrlo rano stječu odgovornost, znaju što je novac i što je radna obveza

Na Sajamu obrtničkih zanimanja Brodsko-posavske županije danas se imalo što vidjeti i pokazati

Svoje programe predstavile Obrtnička škola Slavonski Brod, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška i obrtnici.

Na Sajamu obrtničkih zanimanja Brodsko-posavske županije danas se imalo što vidjeti i pokazati