Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 12.01.2018 19:41

Lepršava, vrhunska mlada vina danas su u Bukovlju kušali certificirani ocjenjivači, Vinkovita 2018. ima nove šampione

15. općinska i 4. međužupanijska manifestacija ocjenjivanja mladog vina, povodom Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara i dana općine Bukovlje.

 

SLAVONSKI BROD/ BUKOVLJE- 115 mladih vina stručna komisija bodovala je danas u Bukovlju, na sada već tradicionalnoj, „Vinkoviti 2018“, 15. općinskoj i 4. međužupanijskoj manifestaciji ocjenjivanja mladog vina. Povodom Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara i dana općine Bukovlje i ove godine Udruga vinogradara i vinara "Igrač" Bukovlje - Vranovci okupila je vinare iz čitave Slavonije i središnje Hrvatske.


- Ove godine konkurencija nikada brojnija i kvalitetnija i više smo nego zadovoljni, jer pokazatelj je to da se ideja razvila u ozbiljno natjecanje vinara u čitavoj regiji. 
Kvaliteta vina ocjenjivala se od Bukovlja, Iloka, Orahovice, Okučana, Nove Gradiške, Sibinja, Kutjeva. Trebalo je puno rada i truda kako bi se danas okupile sve vinarije. Održavanje tradicije vinarstva i vinogradarstva kao i promocija kulturnog ispijanja vina cilj je manifestacije.- kazao je danas Željko Domorad, predsjednik udruge vinara „Igrač“.

 

            


 
Anto Prgomet kao somelijer koje svoje iskustvo teše u Plavoj Laguni bio je tajnik komisije- Hrvatska stvarno ima kvalitetna vina i može parirati svim mediteranskim zemljama. Ova godina bila je dobra za vinare što se pokazalo već sada s mladim vinima koje smo ocjenjivali. Ova vina moraju još svoje odraditi ali riječ je o lepršavim vinima s malo više izraženim kiselinama koja će sigurno biti dobra.- kazao je tajnik ocjenjivačke komisije.

 

         

    
Svoje zadovoljstvo organizacijom nije krio ni načelnik općine Bukovlje Davor Petrik- Zahvaljujući radu i trudu udruge, vinarima i vinogradarima ove godine možemo biti prezadovoljni i vinima koja su došla na ocjenjivanje ali i komisijom. Riječ o kvalitetnim i vrhunskim proizvođačima vina ali i certificiranim ocjenjivačima što je još jedan pokazatelj kvalitete.- kazao je Petrik naglašavajući da će općina i dalje podržavati članove udruge koji iz godine u godinu rade na edukaciji i usavršavanju svojih vina o čemu govore i rezultati dosadašnjih natjecanja.

 

        


- Mlada vina su karakteristična po svojoj svježini i potencijalu za dozrijevanje. U pravilu su sva ujednačena, ona koja će duže dozrijevati imaju punoću, ona koja su mlađa bogatija su mirisom, u jednima prevladava miris u drugima okus, i u ovoj fazi su najujednačenija. Jedna će ići u potrošnju čim prije druga će još dozrijevanja. Vina su izuzetna i sva su bila ujednačena, zadovoljni smo kvalitetom vina i samom manifestacijom. Ocjenjivanje je bilo vrlo ujednačeno.- kazao je danas ispred ocjenjivačke komisije Josip Mesić, predavač je na Veleučilištu u Požegi, certificirani ocjenjivač.

 

          

 

Ocjenjivala su se vina u 4 kategorije, bijela i crna. Među bijelim suhim vinima šampion je vinarija Tandara, vinarija Branka Jakobovića iz Vetova šampion je među bijelim vinima s ostatkom šećera preko 6 grama. Od ružičastih vina, što je bila posebna kategorija, šampion je vinarija Adžić iz Kutjeva, i u kategoriji crnih vina, šampion je vinarija Apostol.
Ove godine tri su ukupna šampiona Vinkovite 2017. Godine s jednakim brojem bodova, dva bijela i jedno crno.

 

 

 

/IP/

Najčitanije
Vijesti
Noć muzeja u Slavonskom Brodu prilika je za portretno fotografiranje vas i vaših najdražih

26. siječnja 2018. (petak) u Galeriju Ružić u 20h.

Noć muzeja u Slavonskom Brodu prilika je za portretno fotografiranje vas i vaših najdražih

Svaki drugi kredit sada je u kunama

Ukupni krediti stanovništvu u studenom su dosegli 119,3 milijuna kuna što je 0,3 posto više nego 2016.

Svaki drugi kredit sada je u kunama

50-ak jahača s istočnog i zapadnog dijela Brodsko-posavske županije na pokladnom jahanju u Oprisavcima

U nedjelju, 28. siječnja s početkom u 10:30 sati ispred društvenog doma u Oprisavcima.

50-ak jahača s istočnog i zapadnog dijela Brodsko-posavske županije na pokladnom jahanju u Oprisavcima

U najavaljenoj vikend akciji policije čak 250 prekršaja, na ulicama grada zabilježena vožnja od 106 km/h

115 prekršaja nepropisnih brzina, 27 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola..

U najavaljenoj vikend akciji policije čak 250 prekršaja, na ulicama grada zabilježena vožnja od 106 km/h

19-godišnjak i dvojica maloljetnika od 17 godina u alkoholiziranom stanju verbalno i fizički nasrnuli na dvojicu u "Pijanoj ulici"

Policija obavijestila rodiitelje maloljetnih osoba.

19-godišnjak i dvojica maloljetnika od 17 godina u alkoholiziranom stanju verbalno i fizički nasrnuli na dvojicu u "Pijanoj ulici"

U Slavonskom Brodu cijena kvadrata kuće u prosjeku  je 680 eura, kuća ili stan – što se više isplati kupiti?

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom prosinca 2017. godine prosječne oglašavane cijene kuća bile niže no cijene stanova, a razlika je iznosila gotovo 17 posto.

U Slavonskom Brodu cijena kvadrata kuće u prosjeku je 680 eura, kuća ili stan – što se više isplati kupiti?