Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 20.10.2017 15:55

Karlo Matuško: Nadarena djeca su jako heterogena skupina i krivo je mišljenje da pohađaju samo gimnazijske programe

Održana uvodna konferencija projekta „EUREKA- rad s darovitom djecom“.

 

SLAVONSKI BROD- Nadarena djeca pokazuju razlike u ocjenama, što opet ne mora biti pravilo ,pokazuju razliku u motivaciji, znatiželjnija su , upornija su, identificiraju problem tamo gdje ga druga djeca ne vide. Razlika je jednostavno vidljiva. Ipak osim prirodne darovitosti i znatiželje koju imaju u sebi darovita djeca su zapravo učenici s posebnim potrebama.- Učenici su znatiželjniji i pristup nadarenoj djeci zahtjeva dodatne aktivnosti nastavnika i profesora za njihove potrebe koje idu u mjeru ekspanzije njihovog znanja.- rekao je Karlo Matuško, psiholog koji će raditi s nadarenom djecom iz Tehničke škole Slavonski Brod.

Kako bi se s darovitom djecom u školama i radilo treba ih prepoznati i aktivnosti usmjeriti na programe koji su različitiji od uobičajenog programa u osnovnim i srednjim školama, jer samo na taj način pripremamo ih za iznimna dostignuća. Iako je idelano dob za „registraciju“ darovitosti djeteta između 4 i 8 godina u Brodsko- posavskoj županiji započeo je s provedbom projekt „Eureka- Rad s darovitom djecom". Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala. Danas je održana uvodna konferencija.


- Pripremu projekta radio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, partneri su osnovne i srednje škole. To su Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović. Partner na je i slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o. Nadareni učenici imaju poteškoća u realizaciji nastavnog plana i programa jer oni su ne motivirajući, zastarjeli. Toj djeci u razredu je dosadno. Projekt odgovara na problem nepostojanja identifikacije i rad s darovitim učenicama i putem njega educirati će se nastavnici iz STEM područja kako bi znanja diseminirali u škole. Radit će se vodič za prepoznavanje darovitih učenika, oformiti mobilni tim koji će raditi s darovitim učenicima, bite će kreirane i dvije web platforme za potrebe učenika i učitelja i na koncu pet fakultativnih programa. - rekla je Anica Martinović, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Brodsko- posavske županije.

  

            

 

Ovaj projekt omogućit će kvalitetan i individualan rad s darovitom djecom, jer je postojeći sustav prilagođen prosječnim učenicima. Rad s darovitom djecom uspješno rješava sustavno identificiranje i individualizirani rad s darovitom djecom. Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u 10 osnovnih i srednjih škola BPŽ i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačat će se kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti (preduvjet za njihov daljnji akademski razvoj).

 

 

 

 

 

/sš/

 

Vijesti
Do 19 sati možete glasati za liste i vijećnike u svome mjesnom odboru

Mjesna samouprava može utjecati na uređenje naselja, regulaciju prometa i brojne druge teme važne za kvalitetu života u pojedinom dijelu grada.

Do 19 sati možete glasati za liste i vijećnike u svome mjesnom odboru

Koliko puta su vas nazvali iz pozivnog centra i pokušali anketirati? Možete ih pitati: Odakle vam moji podaci?

U petak 25. svibnja na snagu stupa europska Opća uredba o zaštiti osobnih podataka, no gotovo 90% građanki i građana Hrvatske to – ne zna.

Koliko puta su vas nazvali iz pozivnog centra i pokušali anketirati? Možete ih pitati: Odakle vam moji podaci?

Jutros izmjerena temperatura 10 stupnjeva, već smo na 16, prevladavat će sunčano vrijeme

Ceste su suhe, vidljivost je dobra.

Jutros izmjerena temperatura 10 stupnjeva, već smo na 16, prevladavat će sunčano vrijeme

Visoka koncentracija peludi trava pravi probleme alergičarima

Posljednjih dana u zraku se mjeri velika koncentracija peludi trava.

Visoka koncentracija peludi trava pravi probleme alergičarima

I Zagrebu srce ponekad kuca neparnim ritmovima

BGKO održao je koncert u Tvornici kulture u sklopu najnovije Balkanske turneje kojom promoviraju ovogodišnji album “Avo Kanto”.

I Zagrebu srce ponekad kuca neparnim ritmovima

Sportska natjecanja kao završnica programa obilježavanja Dana grada

Turnir u odbojci i 8. otvoreno prvenstvo Grada Slavonskog Broda u kickboxingu.

Sportska natjecanja kao završnica programa obilježavanja Dana grada