Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 20.10.2017 15:55

Karlo Matuško: Nadarena djeca su jako heterogena skupina i krivo je mišljenje da pohađaju samo gimnazijske programe

Održana uvodna konferencija projekta „EUREKA- rad s darovitom djecom“.

 

SLAVONSKI BROD- Nadarena djeca pokazuju razlike u ocjenama, što opet ne mora biti pravilo ,pokazuju razliku u motivaciji, znatiželjnija su , upornija su, identificiraju problem tamo gdje ga druga djeca ne vide. Razlika je jednostavno vidljiva. Ipak osim prirodne darovitosti i znatiželje koju imaju u sebi darovita djeca su zapravo učenici s posebnim potrebama.- Učenici su znatiželjniji i pristup nadarenoj djeci zahtjeva dodatne aktivnosti nastavnika i profesora za njihove potrebe koje idu u mjeru ekspanzije njihovog znanja.- rekao je Karlo Matuško, psiholog koji će raditi s nadarenom djecom iz Tehničke škole Slavonski Brod.

Kako bi se s darovitom djecom u školama i radilo treba ih prepoznati i aktivnosti usmjeriti na programe koji su različitiji od uobičajenog programa u osnovnim i srednjim školama, jer samo na taj način pripremamo ih za iznimna dostignuća. Iako je idelano dob za „registraciju“ darovitosti djeteta između 4 i 8 godina u Brodsko- posavskoj županiji započeo je s provedbom projekt „Eureka- Rad s darovitom djecom". Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala. Danas je održana uvodna konferencija.


- Pripremu projekta radio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, partneri su osnovne i srednje škole. To su Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović. Partner na je i slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o. Nadareni učenici imaju poteškoća u realizaciji nastavnog plana i programa jer oni su ne motivirajući, zastarjeli. Toj djeci u razredu je dosadno. Projekt odgovara na problem nepostojanja identifikacije i rad s darovitim učenicama i putem njega educirati će se nastavnici iz STEM područja kako bi znanja diseminirali u škole. Radit će se vodič za prepoznavanje darovitih učenika, oformiti mobilni tim koji će raditi s darovitim učenicima, bite će kreirane i dvije web platforme za potrebe učenika i učitelja i na koncu pet fakultativnih programa. - rekla je Anica Martinović, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Brodsko- posavske županije.

  

            

 

Ovaj projekt omogućit će kvalitetan i individualan rad s darovitom djecom, jer je postojeći sustav prilagođen prosječnim učenicima. Rad s darovitom djecom uspješno rješava sustavno identificiranje i individualizirani rad s darovitom djecom. Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u 10 osnovnih i srednjih škola BPŽ i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačat će se kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti (preduvjet za njihov daljnji akademski razvoj).

 

 

 

 

 

/sš/

 

Najčitanije
Vijesti
Zbog povećanja minimalne plaće, od siječnja raste i naknada za stručno osposobljavanje

Kritičari najbolje rješenje vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja.

Zbog povećanja minimalne plaće, od siječnja raste i naknada za stručno osposobljavanje

Zadržati obrazovane: Predstavljen novi program stambenog zbrinjavanja, evo što donosi

Zakon o društveno poticanoj stanogradnji donesen je 2001. godine i do danas je mijenjan i dopunjavan više puta.

Zadržati obrazovane: Predstavljen novi program stambenog zbrinjavanja, evo što donosi

Dobro vam jutro uz osam stupnjeva u Slavonskom Brodu

ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je 47 poziva, od toga je12 poziva bilo za hitne službe.

Dobro vam jutro uz osam stupnjeva u Slavonskom Brodu

Ljubičasta noć Željezničara prvi puta "kod kuće", u mjesnom domu "Ova naša Livada"

Prijatelji i ljubitelji nogometa na veseloj zabavi u novoj dvorani MO "Ante Starčević".

Ljubičasta noć Željezničara prvi puta "kod kuće", u mjesnom domu "Ova naša Livada"

Održana 19. hrvatska smotra svirača na tamburi samici

U Donjim Anadrijevcima u organizaciji FAB-a i KUD-a Tomislav iz Donjih Andrijevaca.

Održana 19. hrvatska smotra svirača na tamburi samici

U 2018. ponovo natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća

"Koristit ćemo iskustva koja smo imali do sada i koja su se pokazala bolja"

U 2018. ponovo natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća