Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 11.03.2016 18:54

Kako je mali, brodski postolarski šegrt nadahnuo Ivanu Brlić Mažuranić?

Je li mladi šegrt potaknuo nešto što će kasnije biti najveći dječji roman u Hrvatskoj "Čudnovate zgode šegrta Hlapića"

Kako je mali, brodski postolarski šegrt nadahnuo Ivanu Brlić Mažuranić?

 

SLAVONSKI BROD- Duga povijest Slavonskog Broda, kulturni spomenici ili povijesne ličnosti koje su živjele u našem gradu izvorište su brojnih priča koje se prenose iz generacije u generaciju. Neke smo zaboravili a neke nikada do sada nisu možda ni ispričane. O tome jesu li priče vjerodostojne i jesu li nastale na osnovu dokaza ili su jednostavno postale dio urbanih legendi uvijek se može raspravljati ali zasigurno ih možemo živjeti u samom gradu, mi stanovnici ali i turisti koji navrate u naš grad. U suradnji s Turističkom zajednicom Slavonskog Broda i uz podršku gradonačelnika Mirka Duspare, predsjednikom zajednice, s našim čitateljima podijelit ćemo neke od njih jer upravo su one bile izvorište nekih manifestacija u samom gradu ili preteča današnjem načinu života. Pa krenimo.

 Adam Mikić, poznata je povijesna brodska ličnost. Posljednji opančar. Član društva Davor, vatrogasac, nogometaš. Istaknuti član društva. Vrijedna ostavština. Ali nekako je prizeman, puno bliži nama suvremenim ljudima od jedne književne veličine kao što je Ivana Brlić Mažuranić. Svi znamo tko je ona - jedna od najvećih spisateljica u gotovo cijeloj Europi, hrvatski Hans Christian Andersen, žena koja je razumjela djecu i pisala o djeci, za djecu. Najveća ostavština koju Slavonski Brod, s pravom, posjeduje. Jer tu je radila, stvarala, ovdje je živjela i pronalazila inspiraciju. Ovdje je odgojila svojih sedmero djece i baš tu, na poznatom brodskom Korzu, napisala svoja najbolja djela. Obje ove ličnosti, brodski opančar i književna velikanka, susreću su upravo tu. Na istom mjestu i u istom vremenu. Gotovo suvremenici, njihovi putevi isprepleli su se baš tu, na našem Korzu, i promijenili tijek života i jednom i drugom.


Adam Mikić, kasnije poznati opančar i rado viđen član društva, došao je u Slavonski Brod, baš tu, na Korzo, 1911. godine kako bi bio šegrt. Dječak od 11 godina dane je provodio u radu, učeći zanat, obavljajući zadatke po naredbi, živeći onako kako su živjeli svi dječaci šegrti. Trčeći preko Korza, učeći svakodnevno, a opet, bio je samo dječak. Razigran i nestašan, običan jedanaestogodišnji dječak. Adam Mikić, dane je provodio kao šegrt u opančarskoj radnji koja se nalazila u kući Angela D. Elie, kući koja se smjestila točno između kuće Brlićevih i rijeke Save. Važno je reći da je tu radnju mladi šegrt kasnije i otkupio zajedno i sa vinogradom u kojem je proveo djetinjstvo. Osim poslova kod majstora opančara, kao dobar šegrt, Mikić je radio sve što se od njega traži, a to je uključivalo i radove u vinogradu zajedno sa majstorom.


Ali kakve to veze ima sa velikom Ivanom Brlić Mažuranić? Kakve li divne slučajnosti da je slavna Ivana baš 1911., dvije godine prije objave svog romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića, pod prozorom svakodnevno gledala malog šegrta kako radi i uči. Poput pravih susjeda, iako staleški daleko poput neba i zemlje, vrata do vrata godinama su živjeli opančarski šegrt Adam Mikić i velika književnica Ivana Brlić Mažuranić. Kada nisu živjeli na Korzu, vrijeme su provodili u vinogradu - Ivana je poznata po uživanju u svom Brlićevcu dok je maleni Mikić, poput svakog šegrta, obavljao i poslove u majstorovom vinogradu. Sve to bilo bi samo puko nagađanje da majstorov vinograd nije bio - odmah ispod Brlićevca! Time su književnica i jedanaestogodišnji dječak bili dvostruki susjedi i, iako klasno razdvojeni, sigurno da su im se putevi svakodnevno ispreplitali. Šegrt je radio, igrao se, živio na Korzu i polako iz dječaka izrastao u stanovitog Adama Mikića. Posljednjeg brodskog opančara.

 

 

       

Na fotografiji Adam Mikić pred svojom opančarskom radnjom


Sama Ivana u dramatizaciji svog romana opisuje "Postolarska radnja majstora Mrkonje. Vrlo malena i priprosta. Na dnu u uglu pregrada od drveta iza koje je kuhinja. Na desno vrata, koja vode u sobicu. Na dnu malo veća vrata vode u dvorište. Na lijevo prozor, pod kojim je tronožak i nisko stol sa postolarskim oruđem.” Opis koji se lako inspirira prostorom u prvoj kući na obali Save. Svoje detaljne zabilješke ostavila je u toj dramatizaciji nazvanoj Šest konaka šegrta Hlapića koju možemo pronaći u Arhivu obitelji Brlić.


Koliko je dolazak dječaka-šegrta vrata do Brlićevih značio i dolazak u svijet Ivane Brlić Mažuranić, nitko sa sigurnošću ne može znati. Je li velika književnica već imala ideju pa se nadahnula samo razigranim hodom ili brzim trkom mladog Mikića, nitko ne može reći. Je li mladi šegrt potaknuo nešto što će kasnije biti najveći dječji roman u Hrvatskoj, nezahvalno je pogađati. Ali gradske legende zato i služe - da se ispričaju i popune praznine koje ostavlja život. A šegrt, “malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce”,koji trči Korzom svaki dan prevelika je slučajnost da bi bio samo tako previđen kao motiv romana o - šegrtu!

 

 

  

Na fotografiji je srušena kuća u bombardiranju (II svjetski rat) u kojoj se nalazila opančarska radnja Adama Mikića

 

/ Fotografije za objavu portalu Ebrod ustupio je na korištenje gospodin MiroslaV Mitrić, unuk opančara Adama Mikića/

 

autor teksta: Maja Marić

Najčitanije
Magazin
Može i gore: do 2030. Slavonija će izgubiti još sto tisuća stanovnika

Sa svojih pet županija, Brodsko-posavskom, Osječko-Baranjskom, Požeško-slavonskom, Virovitičko-podravskom i Vukovarsko-srijemskom, najslabije je razvijena regija, koja je 2016. imala 755.615 stanovnika.

Može i gore: do 2030. Slavonija će izgubiti još sto tisuća stanovnika

Prodaja opet skočila, ali obični kupci još nemaju za novi auto

Prosječan auto na cesti u Hrvatskoj ima čak 14 godina.

Prodaja opet skočila, ali obični kupci još nemaju za novi auto

 HVIDR-a je apsolutno opravdala svoje postojanje, danas svečano u Slavonskom Brodu

25. Veljače 1992. Godine osnovana je HVIDR-a na nivou Hrvatske.

HVIDR-a je apsolutno opravdala svoje postojanje, danas svečano u Slavonskom Brodu

Mato Pudić: 25. godišnjicu osnutka HVIDR-e grada Slavonskoga Broda započeli smo prodajnom izložbom, prikupljenim novcem urediti ćemo sobu djeteta preminulog branitelja Galića

Središnja manifestacija planirana je 15. siječnja

Mato Pudić: 25. godišnjicu osnutka HVIDR-e grada Slavonskoga Broda započeli smo prodajnom izložbom, prikupljenim novcem urediti ćemo sobu djeteta preminulog branitelja Galića

15. smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima započelo 54. Brodsko kolo, najbolji glumci Antun Milas i Eva Janeš

Sikirevačka Poredovnica u sklopu koje se održava i Smotra pučkih igrokaza.

15. smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima započelo 54. Brodsko kolo, najbolji glumci Antun Milas i Eva Janeš

5 stvari koje baš nikad ne treba guglati!

Čini nam se bezazleno, no neke stvari dezinformiraju te narušavaju naš mir i sigurnost, ističu stručnjaci.

5 stvari koje baš nikad ne treba guglati!