Donji Rogolji (kraj Okučana)– Liječeni ovisnici izuzetno su marljivi i zainteresirani učenici! Kazali su to nastavnici koji ih obrazuju u Terapijskom centru Ivanovac.
U tom centru kraj Okučana te onom u Cisti Velikoj kraj Splita liječeni se ovisnici po prilagođenim programima obrazuju za montera suhe gradnje, pekara, priprematelja pizze i pomoćnog kuhara. Projekt je to službenog naziva Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja.


„Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj čiji je cilj omogućiti liječenim ovisnicima ne samo izlazak iz ovisnosti, nego i uspješan iskorak na tržište rada. Zato ih obrazujemo za deficitarna zanimanja, tj. ona zanimanja s kojima će lako pronaći posao u Hrvatskoj ili eventualno inozemstvu“, kazala je Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret tijekom posjeta Ivanovcu na početku Mjeseca borbe protiv ovisnosti.


Nastavnici montaže suhe gradnje Vilim Grgić i Dražen Sudetić za svoje su učenike puni riječi hvale.
„Društvo, nažalost, ima predrasude prema liječenim ovisnicima, ali naša su iskustva izuzetno pozitivna. Riječ je o pristojnim momcima koji su željni naučiti i više nego što nam stoji u obrazovnom programu. Takva njihova zainteresiranost motivirajuća je i za nas profesore. Vjerujem kako će svi koji pohađaju program montaže suhe gradnje, nakon položenog ispita lako pronaći posao“, kazao je inženjer gradnje Grgić.


Suzana Horvat Kutle pojasnila je da su programi individualizirani prema sposobnostima korisnika. Za izlječenje od ovisnosti u Terapijskom centru ovisnici provedu najčešće više od godinu dana. Sada su sretni da iz centra izlaze s vlastitim kruhom u rukama.
„Ovdje su momci različitih stupnjeva obrazovanja, sposobnosti i životnih priča. Mogućnost obrazovanja dok smo u Terapijskom centru, vraća nam nadu u povratak u život bez ovisnosti“, kazao je jedan od dvadesetak polaznika obrazovnih programa u Ivanovcu.
Projekt Aktivacija i osnaživanje liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja provodi se pod motom „Nove vještine za nove životne izazove“.


Ukupna vrijednost projekta je 963.069,04 kune. Financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

 

 

 

/P/

 

Novosti

10 brodskih obitelji zaprimilo je vrijednu opremu za novorođenčad

Novosti

Započeo međunarodni znanstveni skup „Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju“

Novosti

U petak djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku