Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 06.01.2018 19:43

Ivana Stanković: Ja sam mlada samohrana majka iz Romskog naselja, zahvalna sam na svakoj pomoći, ali pomoći nam treba još

420 paketića podijelio je Grad Slavonski Brod djeci Romskog naselja.

Ivana Stanković: Ja sam mlada samohrana majka iz Romskog naselja, zahvalna sam na svakoj pomoći, ali pomoći nam treba još

 

SLAVONSKI BROD- Živjeti u Romskom naselju danas u Slavonskom Brodu nije lako, istina napredak se vidi i puno je bolje nego li je bilo prije desetak godina, ali problema je niz, posebice kada ste mladi, nezaposleni ili ste mlada mama bez primanja.


Najveći problem Roma u Slavonskom Brodu kao i u cijeloj Hrvatskoj je obrazovanje i nezaposlenost.- Mladi Romi ne rade, nisu dovoljno školovani, često kradu, drogiraju se, završavaju u zatvoru. Svima je teško, ali Romi su uvijek zadnja rupa na svirali.- kaže nam mlada prabaka, s kojom živi njen sin, pomaže kćeri i unuci koja je sada i samohrana majka. – Ja sam imala sreću, sa 17 godina sam otišla van i zaradila stranu mirovinu, skučila se, ali u situaciji kada moram svima pomagati, živi se jako teško.


- Zahvalna sam Gradu na svakoj pomoći, na bilo kakvoj pomoći, ali pomoći nam još treba.- priča Ivana Stanković, samohrana majke djeteta starog godinu i dva mjeseca.- Meni je prošlo porodiljno, sada sam bez primanja i moram čekati da prođu tri mjeseca kako bi ostvarila pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Živim od mame i bake, od oca s kojim ne živim nemam nikakve pomoći. Dijete je još malo, i da hoću raditi nemam gdje. Nije lako živjeti u Romskom naselju, a ne vjerujem da će biti puno bolje, svaka pomoć mi je dobro došla.- kazala je Ivana.

– Ne živimo dobro. Od 800 kuna koliko imam mjesečno, ne mogu ni ja živjeti, a plaćam stanarinu, pomažem kćerki koja je samohrana majka. Probala sam tražiti posao, ali od toga ništa, odbili su me, ne vjerujem da će ni ova Nova godina biti bolja nego prošla. Kada bi dobila neki posao, barem preko javnih radova, bilo bi lakše- kazala je nam je Mira, Ivanina mama.

 

         


Milan Mitrović predsjednik je Romskog vijeća Grada Slavonskog Broda- Vijeća služe kao savjetodavna tijela lokalnoj samoupravi. Ima pomaka ali radimo od općih uvijeta života, od legalizacije objekata do infrastrukture. Najveći nam je problem što mladi nemaju dovoljno društvenih aktivnosti niti mogućosti za razvijanje nekih ideja. U tom smjeru razgovarali smo s gradom o društvenom domu gdje bi ipak mogli okupiti prvenstveno mlade ljude.- kazao je Milan koji grad Slavonski Brod vidi kao ključnim čimbenikom u poboljšanju uvjeta života romske zajednice jer, kako je rekao- Ulaganje u romsko naselje, ulaganje je i u Slavonski Brod. Napravilo se dosta, nama i malo znači puno, ali još je puno toga što se uz pomoć europski fondova može učiniti u samom naselju.-

 

           

 

- U suradnji s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda, Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, Osnovne škole „Hugo Badalić“ Slavonski Brod, Ustanove dječji vrtić „Ivana Brlić Mažuranić“ i Romskim nacionalnim vijećem izrađen Akcijski plan Grada Slavonskog Broda za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2017. – 2020. godine. Nadalje, UNICEF i Grad Slavonski Brod potpisali su i Sporazum o suradnji kojim je predviđeno zajedničko financiranje programa predškole pod nazivom „Krenimo zajedno II“. Cilj programa je inkluzija djece romske nacionalne manjine u program predškole, unapređenje njihova obrazovanja te jačanje kapaciteta stručnjaka iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Grad i UNICEF financirali su i postavljanje modernog dječjeg igrališta u Naselju Josipa Rimca, ukupne vrijednosti 100.000 kuna, a Grad je financirao i postavljanje te opremanje kontejnera namijenjenih za provođenje radionica za djecu te aktivnosti udruga romske nacionalne manjine. Također, tijekom 2016. godine financirani su i radovi na postavljanju nadstrešnica na autobusnim stajalištima u ovom gradskom naselju.
Tijekom protekle godine na području Slavonskog Broda provođen je i Program javnih radova „Romi za Rome“, a pripadnicima romske nacionalne manjine Grad pomaže i kroz mjeru naknade troškova stanovanja. Uz to , Grad radi i na projektu izgradnje Društvenog doma u Romskom koji je planiran proračunom za 2018. godinu uz mogućnost potpore iz EU fondova.- kazala je prilikom podjele 420 paketića romskoj djeci, Tea Tomas, zamjenica gradonačelnika.

 

          

 

 

 

 

/sš/

 

      

Najčitanije
Vijesti
Noć muzeja u Slavonskom Brodu prilika je za portretno fotografiranje vas i vaših najdražih

26. siječnja 2018. (petak) u Galeriju Ružić u 20h.

Noć muzeja u Slavonskom Brodu prilika je za portretno fotografiranje vas i vaših najdražih

Svaki drugi kredit sada je u kunama

Ukupni krediti stanovništvu u studenom su dosegli 119,3 milijuna kuna što je 0,3 posto više nego 2016.

Svaki drugi kredit sada je u kunama

50-ak jahača s istočnog i zapadnog dijela Brodsko-posavske županije na pokladnom jahanju u Oprisavcima

U nedjelju, 28. siječnja s početkom u 10:30 sati ispred društvenog doma u Oprisavcima.

50-ak jahača s istočnog i zapadnog dijela Brodsko-posavske županije na pokladnom jahanju u Oprisavcima

U najavaljenoj vikend akciji policije čak 250 prekršaja, na ulicama grada zabilježena vožnja od 106 km/h

115 prekršaja nepropisnih brzina, 27 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola..

U najavaljenoj vikend akciji policije čak 250 prekršaja, na ulicama grada zabilježena vožnja od 106 km/h

19-godišnjak i dvojica maloljetnika od 17 godina u alkoholiziranom stanju verbalno i fizički nasrnuli na dvojicu u "Pijanoj ulici"

Policija obavijestila rodiitelje maloljetnih osoba.

19-godišnjak i dvojica maloljetnika od 17 godina u alkoholiziranom stanju verbalno i fizički nasrnuli na dvojicu u "Pijanoj ulici"

U Slavonskom Brodu cijena kvadrata kuće u prosjeku  je 680 eura, kuća ili stan – što se više isplati kupiti?

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom prosinca 2017. godine prosječne oglašavane cijene kuća bile niže no cijene stanova, a razlika je iznosila gotovo 17 posto.

U Slavonskom Brodu cijena kvadrata kuće u prosjeku je 680 eura, kuća ili stan – što se više isplati kupiti?